Tiyatrolar buluşuyor

~ 19.11.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

Gezi Direnişi'ne destek verdikleri gerekçesiyle ‘Kültür Bakanlığı Destek Fonu’ kesilen tiyatrolar "susmuyoruz" sloganıyla bir araya geliyor

Gezi'ye destek verdikleri gerekçesiyle projeleri devlet ödeneği dışında tutulan tiyatrolar 21 Kasım saat 12.00'da Ses Tiyatrosu'nda buluşacak.

soL yazarı Orhan Aydın, konuya bugünkü köşesinde yer verdi:

Susmuyoruz, susmayacağız…
davet.jpg

Adam tarihe geçti.

Ardımızdan gelecek kuşaklar ‘sanat ve sanatçı düşmanlığı’ alanında küçük bir araştırma yaptıklarında Ömer Çelik adlı Kültür Bakanı’nın tiyatro düşmanlığını görecekler.

Bu durum elbette ne bakan efendinin ne de AKP’nin umurunda olmayacak.

Tıpkı öncekiler gibi.

Baksanıza aynı aklın iz bırakıcısı Ertuğrul Günay, hiç başını öne eğmeden ortalarda dolanıp ‘ben AKP’nin vicdanıyım’ diyebiliyor.

Sanki tarihimizin en büyük sanat düşmanlıkları onun zamanında yapılmadı.

Öyle ya Kars’ta İnsanlık anıtını ben yıktım, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesini Ferhan Şensoy yerle bir etti, Atatürk Kültür Merkezi’ni Genco Erkal ölüme terk etti, Fazıl Say’ın ceza almasını Mehmet Aksoy sağladı, Muammer Karaca Tiyatrosu’nu Rutkay Aziz mühürledi, tüm AKP belediyelerinin salonlarını tiyatroların yüzüne Nedim Saban kapattı!

Arsız diyeceğim ayıp olacak.

Şimdi de Ömer efendi aynı yolun yolcusu.

O da ilerde suçu içimizden birinin üstüne yıkar kurtulur!

Ama zor.

Sen tiyatro yaratıcılarının ve onların seyircisi insanlığın sırtından oluşan bir fonu babanın malıymış gibi kullanacaksın, siyasi kinini nefretini kusacak aklınca ceza keseceksin biz de susacağız öyle mi?

Yağma yok.

Bu memlekette sizin kara aklınıza karşı özgürlüğü, eşitliği, uygarlığı savunan, ‘özgür insan özgür sanat’ diye yıllardır üreten bir sanatçı çoğulu var ve öyle Hitler-Mussolini dayatmalarına karşı boyun eğmeye de hiç ama hiç niyetimiz yok.

Biliyoruz adalette sizsiniz hukukta, savcıda sizsiniz yargıçta!

Ama ya vicdanları olan onurlu insanlık, onları ne yapacaksınız?

Susmuyoruz, susmayacağız.

Tüm dünya insanlığı ve sanat alanları ile bu gerici faşist dayatmanızı paylaşacak, kara aklınızı yere çalacağız.

Hodri meydan.

[email protected].

Hits: 924