Bankacılıkta fetva dönemi

~ 18.11.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, 'finansal fetva' için hazırlıklarını sürdürüyor. Diyanet’in fetva vermesi ile vatandaşların gözünde itibar kazanacağını düşünen bankalar, daha çok para kazanmanın yollarını arıyor.

(soL - Haber Merkezi) Diyanet İşleri Başkanlığı, şimdi de bankacılıkla ilgili fetvalar vermeye başlayacak. Diyanet’in banka ve finans alanında “dini ihtiyaçları” yanıtlayacağı belirtilirken, bu konuda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile bir araya geleceği ifade edildi.
Yeni Şafak tarafından manşetten duyurulan “bankacılıkta fetva” dönemine ilişkin kimi ayrıntılar şöyle:

-BDDK'nın Aralık ayının sonunda düzenleyeceği faizsiz finans sektörünün gelişimine yönelik çalıştaya katılacak olan Diyanet İşleri yetkilileri, bankacılık ve finans sektöründeki ürün ve hizmetlerle ilgili fetvalar vermeye başlayacak.

-Diyanet'in şimdiye dek katılım bankalarının çıkardığı ürün ve hizmetlerle ilgili 'caizdir', ya da 'caiz değildir' gibi fetva vermekten kaçınması ile bu bankalar, vatandaş nezdinde itibar kazanamıyordu. Yeni dönemde katılım bankaları açısından üst fetva makamı olması beklenen Diyanet'in, geleneksel bankaların çıkardığı finansal ürünlerle ilgili fetva vermesi de mümkün olabilecek.

-Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) liderliğinde ise katılım bankacılığının geliştirilmesi için bir çalışma grubu da oluşturdu. Çalışma grubu, 'Bu alanda nasıl yol alınır?', 'Katılım bankaları nasıl geliştirilir?', 'Dışsal etkiler nelerdir?' gibi sorularla bir yol haritası oluşturmaya çalışıyor. BDDK liderliğinde devam eden çalışma grubuna, katılım bankalarından temsilciler de katılıyor. Çalışmalar sonunda bir de çalıştay organize edilmesi düşünülüyor. Buraya BDDK uzmanları, akademisyenlerin, Diyanet fetva makamları ve katılım bankacılığı tarafları davet edilecek.

-Türkiye'de 1.65 trilyon liralık aktif büyüklüğe ulaşan bankacılık sektöründe katılım bankalarının payı yüzde 5.5 gibi bir seviyede bulunuyor.

Hits: 1047