Ankara Barosu "o karar için" dava açtı

~ 09.11.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

Ankara Barosu, Devlet Nişanından, Mustafa Kemal Atatürk'ü ve T.C ibraresini çıkaran yönetmelik değişikliğinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açtı.

ANKARA- CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Erdoğan'a devlet nişanlarından Atatürk silueti ve T.C. ibarelerinin neden çıkarıldığını sormuştu.

Oran, Türkiye Cumhuriyeti’nin “ilişkilerin geliştirilmesine katkıları” nedeniyle yabancılara verdiği en büyük üç nişanı olan Devlet Nişanı, Cumhuriyet Nişanı ve Liyakat Nişanı’nda yapılan değişiklikle Atatürk silueti ve T.C. ibarelerinin kaldırıldığını belirterek, uygulamaya tepki gösterdi.

Başbakan Erdoğan’ın yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Oran, her üç nişanda da yapılan değişikliklerin gerekçesini sordu. Oran Başbakan Erdoğan’dan şu soruların yanıtını istedi:

“Cumhuriyet Nişanı’nın üzerinde yer alan ‘T.C.’ kısaltmasını niçin kaldırdınız? Cumhuriyet Nişanı’nın arka bölümünde yer alan ‘T.C. Cumhuriyet Nişanı’ yazısına yeni yönetmelikte niçin yer vermediniz?

Devlet Nişanı’nın ön yüzünde yer alan Atatürk siluetinin yeni nişanda da olmamasının gerekçesi nedir? Bu nişanın arka yüzünde yer alan ‘T.C. Devlet Nişanı’ ibaresini neden kaldırdınız?
Liyakat Nişanı’nın arkasında bulunan ‘T.C. Liyakat Nişanı’ ibaresine yeni nişanda neden yer verilmedi?

Bu nişan değişikliklerinin daha önce Ziraat Bankası’nın tabelalarından T.C. ibarelerinin çıkarılmasının yanı sıra Balıkesir, Denizli ve Bursa valiliklerindeki T.C. ibarelerinin kaldırılması ile ilgisi var mıdır?

Üzerine Atatürk resmi basılı Türk Bayraklarını da eleştirmeniz karşısında, kamu bürokrasisine yönelik bu tür T.C. ibarelerinin zaman içerisinde yazışmalardan kaldırılması ve Atatürk siluetlerine yer verilmemesi yönünde talimat mı verdiniz? Bu yönde talimatınız varsa gerekçesi nedir?”

 

yurtgazetesi

Hits: 930