Eminağaoğlu'na ÇHD'li avukatlar soruşturması

~ 07.11.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’na ÇHD’li avukatlar eylemine katıldığı ve slogan attığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. HSYK izniyle soruşturma açılmasına tepki gösteren Eminağaoğlu, “Hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Selin Asker - soL
Yargıçlar Sendikası Başkanı, Çankırı Hakimi ve soL Gazetesi yazarı Ömer Faruk Eminağaoğlu’na ÇHD’li avukatlar eylemine destek verdiği gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. Eminağaoğlu, Ocak ayında Çağdaş Hukukçular Derneği’ne yapılan operasyonun ardından gözaltına alınan ÇHD’li avukatların ifadelerinin alınması için getirildikleri Çağlayan Adliyesi’nde meslektaşlarının gerçekleştirdiği destek eylemi içerisinde yer aldığı ve slogan attığı suçlamasıyla ifade verecek.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan soruşturma dilekçesinde, Eminağağoğlu hakkında “DHKP-C terör örgütü soruşturması kapsamında gözaltına alınan avukatlara destek amaçlı adliye koridorunda toplanan grubun içinde yer alarak onlarla birlikte slogan attığınız iddiaları üzerine yapılan ön inceleme sonucunda eyleminizin soruşturmayı gerektirir nitelikte görülmesi üzerine soruşturma izni verilmiştir” denildi.

“Özel yargı organları yaratılıyor”
Konuya ilişkin görüştüğümüz Eminağaoğlu, söz konusu soruşturmayı soL’a değerlendirdi. Hakkında aralıksız soruşturmalar yürütülen ve son olarak “Gezi” eylemlerinde polisin halka saldırısını engellediği gerekçesiyle hakkında hapis cezası istemiyle dava açılan Eminağaoğlu, ÇHD’li avukatlar eylemine destek verdiği gerekçesiyle soruşturulmasını da “baskıcı uygulamalar” olarak değerlendirdi.

HSYK’nın görevi olmadığı halde verdiği izinle soruşturulduğunu belirten Eminağaoğlu, HSYK’nın tutumunu yerel yargı organları üzerinde baskı yaratmak olarak nitelendirdi. Eminağaoğlu, “HSYK yönlendirmesi altında soruşturma adil olmayan koşullarda yürütülüyor. Soruşturmada slogan attığım ifade edilmiş fakat ne söylediğim dahi ortaya konulmadan suçlanmaktayım. Ayrıca bu suç görev suçu ise olay yeri savcılığınca, görev suçu değil ise görev yaptığım Çankırı’ya en yakın yer savcılığı yerine İstanbul Anadolu Başsavcılığı’nca ifademin istenmesi ise özel yargı organları yaratmak anlamını taşımaktadır” dedi.

“HSYK’yı göreve davet ediyorum”
Yürüttükleri örgütsel mücadeleye yönelik ciddi baskıyla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Eminağaoğlu, “Daha önce Ergenekon diye soruşturma açıldı şimdi de DHKP-C diye açılıyor. Her konuda disiplin soruşturmaları açılıyor. Madem ortada bunlar var HSYK’yı göreve davet ediyorum. Mesleği yürütüp yürütemeyeceğim konusunda karar versinler. HSYK bir darbe konseyi organı niteliğinde bu uygulamalardan uzak dursun. HSYK’ya karşı da yaklaşımlarımızı ilgili hukuk çevrelerine ve Avrupa’daki diğer hukuk kurumlarına ileteceğiz. Demokratik hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Hits: 966