"Gazeteciler İçin Beraat İstiyoruz"

~ 04.11.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

bianet yazarı Füsun Erdoğan'ın da yargılandığı Gaye davasın İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor. Duruşma öncesi "duran insan" eylemi yapan gazeteciler tüm gazeteciler için beraat istedi.

Aralarında bianet yazarı Füsun Erdoğan'ın da bulunduğu Gaye davası Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam ediliyor.
Kararın açıklanmasının beklendiği duruşma öncesi Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) adalet için "duran insan" eylemi yaptı.

Adliyenin önünde "Adalet İçin Bekliyoruz" pankartıyla duran gazeteciler davada yargılanan gazeteciler için özgürlük istedi.

Basın açıklaması yapan TGS Başkanı Ercan İpekçi basın ve ifade özgürlüğü olmaksızın demokrasinin gerçekleşmeyeceğini söyleyerek hapiste bulunan ve yargılanan tüm gazetecilerin davalarının beraat ile sonuçlanması gerektiğini söyledi.

"Bugün 62 meslektaşımın Türkiye cezaevlerinde, 150 meslektaşımız ise hapis tehdidiyle yargılanıyorlar. İddianamelerde yer alan deliller gazetecilik faaliyetleri.

"Basın ve ifade özgürlüğü üstündeki baskılara artık son verilmesi, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) kaldırılması ve Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) derhal lağvedilmesi gerekiyor. TMK ve ÖYM'ler kaldırılmadığı sürece basın özgürlüğü ihlallerinin sona ermesi, demokratikleşmenin gerçekleşmesi beklenemez.

"Başörtüsünden korkmayan iktidar gazetecilerin kaleminden korkuyor. Biz kalemlere de özgürlük istiyoruz. Başörtüsünün Meclis'e girmesiyle nasıl cumhuriyet yıkılmadıysa, gazetecilerin özgürleşmesiyle cumhuriyet daha da güçlenecektir.

"Bugün burada meslektaşlarımız Füsun Erdoğan ve Bayram Namaz hakkındaki kararın açıklanması bekleniyor. Biz artık hakimlerin ve savcıların vicdanlarını yeniden dinlemelerini istiyoruz. Füsun Erdoğan ve Bayram Namaz'ı buradan alarak gitmek istiyoruz."

Ne olmuştu?

2006'daki "Gaye operasyonuyla" gözaltına alınıp tutuklanan gazeteciler için "Anayasal düzeni değiştirmek" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis cezası isteniyor. Davada yargılanan Erdoğan, Namaz ve Arif Çelebi ise yaklaşık sekiz yıldır tutuklu. (EA)

 

 

bianet

Hits: 927