'İMAMIN ORDUSU' YA YAYINLANSAYDI ?

~ 24.03.2011, Yeni Yaklaşımlar ~
“Ahmet Şık'ın yayımlanacak ‘İmamın Ordusu’ adlı kitabıyla ilgili olarak, İthaki Yayınevinin Kadıköy'deki merkezinde, polis ekipleri tarafından arama yapıldı.”
“Polis ekiplerinin, İthaki Yayınevinin, Bahariye Caddesindeki ofisinde gerçekleştirdiği arama yaklaşık 7 saat sürdü.”
“Polislerin o kopyayı aldığını, bilgisayardaki elektronik dokümanı da imha ettiğini kaydeden yayınevinin editörü Ahmet Öz, gün içinde konuyla ilgili ayrıntılı bir açıklama yapacaklarını ifade etti.”
Sabah saatlerinde gelen haberlerin özeti böyleydi.
Şaşırmadık.
Tarihinin hemen bütün zamanlarında, yazma ve yayımlama konusunda, baskının hemen her çeşidiyle karşılaşmış yazarlar, yayıncılar olarak bunun da diğer bütün baskı biçimlerinin bir parçası olduğunu görebiliyoruz.
Şaşırmadık.
Henüz yayımlanmamış bir kitabın peşine düşenlerin, bu nedenle yayınevlerini basanların, bütün yayıncılara ve yazarlara “Bu tür kitaplar yazar ve yayımlarsanız, sizin de başınıza gelecek olan budur” dediğini görmek hiç de zor değil.
“Boyun eğin ve susun” diyorlar.
Polis “Kitabın yayınevindeki kopyasını almış ve elektronik dokümanı da imha etmiş!
Şaşırmadık.
O kitaba emek veren gazeteciyi de uzun mu uzun bir zaman aralığıyla hapis tutmaya kalkarlarsa bu da şaşırtmaz bizi…
12 Mart ve 12 Eylül askeri diktatörlükleri altında yaşamış Türkiye’de, kitap, her türlü silahtan daha büyük bir suç unsuru sayılmıştır... Bugün de durum değişmemiştir. Bakın silah tüccarlarının zoruyla Meclise gelen veya geçen yasalara, bakın düğünlerde, maçlarda kullanılan silahlara… Ve bakın yayımlama özgürlüğüne ilişkin istatistiklere…
Şaşırmıyoruz…
12 Eylülün karanlığı üzerinde yükselmiş ve ülkeyi o karanlıktan aldığı yasalarla yönetenlerden daha adil, daha özgürlükçü bir tutum beklemiyoruz çünkü.
Biz, araştırdığı, yazdığı, yayımladığı için baskıya uğrayan insanlarla ve kurumlarla dayanışma içinde olmanın şimdi bütün zamanlardan daha büyük bir önem taşıdığının bilincindeyiz…
Çünkü düşünceyi “Suç” sayanların ancak bu dayanışmayla, bir bilinç ve davranış ortaklığıyla yenileceğini biliyoruz.
İthaki Yayınları’na yapılan baskını şiddetle protesto ediyor ve bu vesileyle düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün eksiksiz bir biçimde yaşayacağı bir ülke için savaşım vermeye, bütün gücümüzle devam edeceğimizi yineliyoruz.
Türkiye Yazarlar Sendikası
Hits: 5097