Yargıçlar kendilerini ihbar etti

~ 01.11.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

Kurdukları sendikayı tescil ettirmek için çaldıkları her kapıdan geri çevrilen yargıçlar çareyi kendilerini kanunsuz eylemlerde bulunmaktan dolayı savcılığa şikayet etmekte buldu.

ESRA KOÇAK ANKARA

Yargı-Sen hakkındaki kapatma kararının Uluslararası Çalışma Örgütü’nde (İLO) mahkûm olmasının ardından tekrar bir sendika kuran yargıçların devletle imtihanı bitmiyor. 16 Kasım 2012’de kuruluş ve başvuru belgelerini Ankara Valiliği’ne ileten Yargıçlar Sendikası, Valilikten “Hakimler sendika kuramaz. Bu mevcut yasalara aykırı. Bu kuruluş dilekçesini geri alın” yanıtını aldı.

VALİLİKTEN ‘SİNİR’ VURGUSU
Sendikanın Genel Sekreterliğini yürüten Ankara Hakimi Mustafa Karadağ önce Emniyet Müdürlüğü’nün kuruluş dilekçesini kabul etmemesi üzerine Ankara Vali Yardımcısı Mustafa Tapsız ile görüştüklerini, Tapsız’ın, “Belgeleri alamam, bu sendika yasal değil, böyle bir sendika kuramazsınız” demesi üzerine de belgeleri masada bıraktıklarını söyledi. Karadağ bunun üzerine valilikten, “Sinirlenilerek, müracaat dosyası tarafınızdan müdürlüğümüze bırakılarak gidilmiştir” şeklinde bir yazı aldıklarını aktardı. Karadağ, ardından emniyette görüştükleri Güvenlik Şube Müdür Yardımcısı’nın kendilerini önce “Nasıl almazlar evraklarınızı” diyerek karşıladığını, ancak hemen sonrasında “Alamayız, talimat var” dediğini belirtti. Belgeleri yoğun ısrar sonucu kabul eden Emniyet, daha sonra bunları “iadeli-taahhütlü” olarak Sendika Başkanı olarak görülen Ömer Faruk Eminağaoğlu’na gönderdi. Çankırı’da hakimlik görevinde bulunan Eminağaoğlu, “Ben güvenlik gerekçesiyle, içinde ne olduğunu bilmediğim belgeleri alamam” dedi ve kendisine posta yoluyla gönderilen sendika kuruluş belgelerini Emniyet Genel Müdürlüğü’ne açmadan iade etti. Sendika genel kurulunu yaptıktan sonra Çalışma Bakanlığı’na üye aidatı toplamak için bir numara isteyen Yargıçlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile görüştü. Görüşmede Bakan Çelik olumlu tepki verse de üye aidatlarının toplanması için gerekli dosya numarası hâlâ verilmedi.

ORADAN ORAYA!
Bakanlıktan bir yetkiliyle görüştüklerini dile getiren Karadağ, “Görüştüğümüz Bakanlık yetkilisi de bize dosya numarası başvurumuzun kabul edilmeyeceğini şifahen söyledi” dedi. Bütün bu gelişmelerden sonra 8 Nisan 2013 tarihinde Adalet Bakanlığı’na başvurduklarını, ancak, “Bu iş HSYK’nın işi” yanıtını aldıklarını ifade eden Karadağ, HSYK’nın da dosyayı Adalet Bakanlığı’na iade ettiğini, Bakanlıktan ise hala kendilerine bir dönüş yapılmadığını söyledi.
Sendika kuran, ancak kurdukları sendikayı bir türlü devlete tescil ettiremeyen hakimler,  sonunda çareyi kendileri hakkında suç duyurusunda bulunmakta buldu. Kapatılan Yargı-Sen’in de başkanlığını yapan Çankırı Hakimi Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun başkanlığındaki Yargıçlar Sendikası Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak kendilerini ihbar etti. İhbarda şu ifadelere yer verildi, “Kanun dışı kurulduğu Ankara Valiliği ve Çalışma Bakanlığının başta da belirtildiği gibi ‘ileri demokratik bir ruh ve bilinç’ ile tespit ettiği üzere Yargıçlar Sendikası kanun dışı bir örgüt olarak kurulmuş olmasına ve faaliyet göstermesine karşın kapatılması yönünde bir işlem yapılmadığı anlaşıldığından ihmali görülen Ankara Valiliği ile Çalışma Bakanlığı yetkilileri hakkında gerekli takibatın yapılması ve Yargıçlar Sendikasının kanun dışı bir örgüt olduğunun tespiti gerekmektedir.” Yargıçların sendika kurma mücadelesinde son durum savcılıktan gelecek yanıtla belli olacak.

 

Birgün

Hits: 885