Adliye'ye biber gazıyla girdiler

~ 28.10.2013, Yeni Yaklaşımlar ~
Kaynak: Alican Uludağ/Cumhuriyet
Yayınlanma tarihi: 28 Ekim 2013 Pazartesi

08:45

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davasının ikinci duruşması bu sabah olaylı başladı.

Kapalılık kararı alındığı için izleyici ve basının alınmadığı duruşma öncesinde jandarmaların özel eğitimli köpekle bomba araması yapmak istedi. Bu duruma Sarısülük ailesinin ailesi tepki gösterdi. Mahkeme Başkanı aramanın güvenlik nedeniyle yapıldığını herkes dışarı çıkmasını istedi.

Sarısülük ailesinin avukatı Murat Yılmaz yaşananlara tepki göstererek "Buradaki jandarma değil Genel Kurmay Başkanı olsa dahi bize kimlik soramaz. Benim muhatabım sizsiniz. Bana kimlik kontrolü yapılırsa ben de yaparım. Hatta size de yaparım. Daha sonra avukatlar dışarı çıkarıldı ve bomba araması yapıldı.

Duruşma salonu dışında güvenliği de robokop kıyafetli jandarmalar sağlıyor. Geçen duruşmada güvenliği çelik kuvvet sağladığı için  olay çıkmıştı. Bu nedenle bu duruşmada güvenliğin yerini jandarma aldı.

09:15

Kapalılık kararı olmasına rağmen kapılar açılınca kapı önünde bekleyen onlarca kişi içeri girdi. 70'in üzerinde avukat salonda hazır bulunuyor.  Duruşmayı CHP'li vekiller Hüseyin Aygün, İlhan Cihaner, Aykut Aydoğdu, Aylin Nazlı Aka ve BDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel de izliyor....

 

09:45

Mahkeme Başkanı, duruşmanın kapalı yapılması kararından vazgeçti, kapalılık kararının ilk duruşmada geçerli olduğunu ifade etti. Başkan, sanık avukatlarının polisin ifadesinin tayin olduğu Şanlıurfa'da telekonferans yoluyla alınmasını talep ettiklerini bildirdi. Bu yöntem 12 Eylül davasında Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya için uygulanmış ve mahkemeden kaçırılmıştı iki sanık.

 

10: 02

Avukat Murat Yılmaz söz alarak geçen duruşmada polisin yaptığı provakosyanu bu kez jandarmanın yaptığını ve köpekli bomba aramasını eleştirdi. Başkan ise "Bomba araması normal değil mi" karşılığını verdi. Mahkeme Başkanı AFak İlleez, sanık polisin duruşmaya gelip gelmeyeceğinin belli olmadığı için bu güvenlik önlemlerinin alındığını savundu.

 

10:10

Avukat Murat Yılmaz: Sanık polis Ahmet Şahbaz duruşmaya gelmediği için hakkında yakalama kararı çıkartılmalıdır

Müşteki avukatı Kazım Bayraktar: Bu davada siyasi iktidar, polis ve yargı işbirliği içindedir. Biz bu davaya polis barikatlarını aşa aşa geliyordur. Başından beri savcılık ve emniyet bu katil polisi kollama altına aldı. Bugün yaşadığımız olaylar bizim için sürpriz değil. Bize hakaret edildiği, pet şişe atıldı. Ama hiçbiri hakkında işlem yapılmadı. Halka kurşun sıkıldı, Ethem Sarısülük'e değil.  

 

10:30

Duruşmada 1,5 saat geçmesine karşın sanık polisin henüz gelmediği görüldü. Avukatlar da güvenlik için duran jandarmaların çıkartılmasını istedi. Mahkeme de jandarmaları çıkardı. Bu sırada Ethem'in annesi Sayfı Sarısülük söz alarak, mahkeme başkanına "Ben katil polisin suratını görmek için buraya geldim. Senin yüzünü görmek için değil. Jandarmayı niye çağırdınız buraya" diye çıkıştı. 

 

10:37 Sanığın duruşmaya gelmemesi ve bu nedenle tutuklanması istemine ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı, "Sanığın duruşmaya gelmeme mazereti kabul edilmeli, tutuklanma talebi ise reddedilmeli. Delil karartma ve kaçma şüphesi yok" dedi. 

 

10:45 Mahkemeye ara verildi. Tututklama kararı değerlendirilecek...

11:00: Duruşmaya verilen kısa aranın ardından mahkeme, sanık polis Ahmet Şahbaz'ın tutuklanması talebini reddetti. Gerekçe olarak kaçma ve delil karatma şüphesi olmaması gösterildi. Mahkeme ayrıca, sanığın savunmasının telekonferans sistemiyle Urfa'dan alınmasına karar verdi.

 

 

 

 

Ethem için gelenlere polis müdahalesi

11:43

Davanın bitimiyle birlikte polis, sanık yakınlarına müdahale etti. Anne Sarısülük'e ve aile yakınlarına gaz bombası atıldı. Ethem'n kardeşleri olaya tepki gösterdi. Fenalaşan anne Sayfı Sarısülük adliye önünden uzaklaştırıldı.

 

Ethem Sarısülük Ağabeyi Mustafa Sarısülük: "Bir tane liseli kız arkadasımızın genital bölgesine gaz kapsülü atıldı. Kanama durdurulamıyor"

Çıkan olaylarda 18 kişi gözaltına alındı.

 

Cumhuriyet

Hits: 907