Atatürk Orman'ı ODTÜ Orman'ı olmasın

~ 27.10.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

Av. Abdurrahman Bayramoğlu

Bugün (27 Ekim) 34 yıldır yaşadığım Florya’nın en önemli çevresel değeri olan Atatürk Ormanı için semtimizin duyarlı sakinlerince bir dikkat çekme etkinliği düzenlenmişti. Günü Ormanımız’la geçirecektik.

Yaklaşık üç yıl önce yine Atatürk Ormanı için benzer bir etkinlik düzenleyerek, orman içine İBB tarafından yapılan özel villaların bulunduğu alana yaya olarak bile giremeyişimizi protesto etmiştik. İstanbul’daki orman varlığını yok etmeye yönelik AKP anlayışına direnme amaçlı ilk halk girişimlerinden biri olan bu eylem o dönemde kamuoyuna yansıtılamamıştı.

AKP’nin Florya Atatürk Ormanı’nı yok etmeye yönelik tek girişimi villa yapmak değildi elbette. Haşmetlü RTE payitaht Şehremin’i olduğu ilk günden itibaren, nedense bu “yeşil”e hep ilgi duydu.

RTE “yeşil”e ilk tecavüz girişimini hayvanat bahçesi yapmak bahanesiyle gerçekleştirdi. Başaramadı. Yıllar sonra Florya sahiline akvaryum yapacağım diye dev AVM’yi dikmekle bu emeline ulaştı ne yazık ki…

AKP’nin “yeşil”e ikinci tecavüz girişimi ise ne yazık ki başarılı oldu. Orman içerisine İBB’nin büyükleri için, özel havuzlu, özel tenis kortlu, özel halı sahalı ve her biri özel bahçeli olan, bölgeye yaklaşmak yasak olduğundan ancak Google haritalarından görebildiğimiz kadarıyla 7-8 tane villa yapıldı. Yukarıda sözünü ettiğim, bu villaların bulunduğu alana yürüme girişimimiz polis tarafından üç yıl önce önlenmişti.

Arada Orman’ın yol kenarına yakın bölümlerini, lüks otomobil galerine ve özel kafelere peşkeş çekmelerini de unutmamak gerek.

Bir ara çiçek yetiştirme bahanesiyle, ormanın bir kısmını daha kapatma girişimi olduysa da amaçlarına ulaşamadılar.

Yıllar önce hastane yapmak üzere, sahiplerince SSK’ya bağışlanan Atatürk Ormanı ile E-5 arasındaki araziyi, imar yolsuzlukları ile çok katlı olarak imara açıp yandaşlarına milyar dolarlık rant sağlayan AKP, son olarak valilik lojmanına çok amaçlı fiber kablolar döşemek bahanesiyle, Orman içinde kazı ve yol çalışması yaptı.

İşine gelmeyen hiçbir bilgiyi yurttaşlara vermemeyi kendisine ilke edinmiş olan AKP iktidarı ve onun en önemli taşra teşkilatı olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi son girişimiyle, Atatürk Ormanı üzerindeki “yeşil” emellerinden vazgeçmediğini bir kez daha gösterdi. Milyar dolarlık rant projesine yol açma girişimi olabileceği söylenen bu garip kablo hattı, ne yazık ki artık Ormanımız’ın böğründe… Umarız sık sık arıza yapmaz da hoyrat eller ikide bir yeşil dostlarımıza dokunmaz.

***

Eve dönünce, annemin ölümünden sonra pek dolaşmadığımı farkettiğim apartmanın bahçesini dolaştım biraz. Bahçedeki siyah üzüm çoktan bitmişti. Ceviz ve nar da artık tükenmiş. Zeytinin dalından bir avuç siyah zeytin topladım. Tümü o kadardı zaten. Bir ayva kaldı meyveli halde. Onun biraz daha zamanı var.

Ama narın en üst dalındaki son dört muhteşem meyve oldukça tahrik ediciydi. Oraya çıkmam olanaksızdı. Hem yüksekti, hem de dal beni taşıyamayacak kadar inceydi… Nar ağacı dayanıksızdır da üstelik.

Sonunda evin penceresinden narları toplayabilmek için ilkel bir düzenek yaptım ve birini yere düşürsem de dördünü de aldım dalından, ağaca zarar vermeksizin.

 

Günün sonunda, doğa onun için yaptıklarıma teşekkür edercesine bana muhteşem hediyeler vermişti. Doğayla dostluk insana olağanüstü mutluluklar sunuyor gerçekten.














Hits: 1102