Adalet İçin Hukukçular Utku Kalı için çağrıda bulundu

~ 20.10.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

Adalet İçin Hukukçular, Pazartesi günü görülecek Utku Kalı davasından önce bir açıklama yayınlayarak, Kalı'nın değil Reyhanlı katliamının sorumlularının yargılanmasını istedi.

(soL-Haber Merkezi)

Açıklama şöyle:

Utku Kalı değil Reyhanlı patlamasının sorumluları yargılanmalıdır
Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013 tarihinde meydana gelen patlamada 50'den fazla yurttaşımız hayatını kaybetmişti. Patlamadan yaklaşık 10 gün sonra internet sitelerinde konuyla ilgili belgeler yayınlanmış, bu belgelerde patlamanın önceden bilindiği ve gerekli önlemlerin alınmadığı ortaya çıkmıştı.

Ülkemizi Suriye ile savaşa sokmak isteyen AKP iktidarının 50'den fazla yurttaşımızın ölümüyle sonuçlanan bu bombalı provokasyonu bilmesine rağmen engellememiş olması kabaran suç dosyasına bir yenisi daha eklemiştir.

Belgelerin yayınlanmasının ardından patlamanın sorumlularını araştırmak ve yargı önüne çıkartmak yerine belgenin kim tarafından sızdırıldığına odaklanmış, yapılan ‘soruşturma’ sonucunda Er Utku Kalı hukuka aykırı ve keyfi olarak gözaltına alınarak tutuklanmıştır.

Utku Kalı'nın yaklaşık 5 aydır süren tutukluluk süresince kendisine çeşitli işkence ve kötü muameleler yapılmış, sağlık sorunları olmasına karşın tedavisi sürekli yarım kesilmiştir. Dava dosyasındaki hukuka aykırı deliller, soruşturmadaki eksiklikler, esasa ve usule ilişkin hatalar gibi onlarca hukuksuz uygulama bu davada da kendisini göstermektedir.

Biz, Adalet İçin Hukukçular olarak ne ülkemizin Suriye ile savaşa girmesine, ne de savaş suçlarının üzerini örtmek amacıyla gencecik bir insanın hayatının karartılmasına izin vermeyeceğiz.

Duyarlı ve ilerici kamuoyunu Samsun 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 21 Ekim 2013 tarihinde, ilk duruşması yapılacak olan davaya katılarak Utku Kalı'ya sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Adalet İçin Hukukçular

Hits: 791