İzmir'de kadınlar daha özgür

~ 19.10.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

Boşanma oranının en yüksek İzmir’de olmasını değerlendiren kadın örgütleri, kadınların İzmir’de daha özgür yaşadığını söyledi. Ekonomik bağımsızlık, geleneksel baskının az hissedilmesi ve haklarının bilincinde olmaları kadınları özgür kılıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan araştırmaya göre İzmir Türkiye genelinde boşanma oranlarının en yüksek olduğu il oldu. TÜİK verilerine göre 2012 yılında Ege Bölgesi’nde 22 bin 367 çift, İzmir’de ise 10 bin 868 çift boşandı. İzmir’deki boşanma oranları Türkiye ortalamasının üstünde seyrediyor. Boşanma oranının İzmir’de Türkiye geneline göre yüksek olmasının nedenlerini değerlendiren İzmir‘den kadın örgütlerine göre kadınların ekonomik açıdan bağımsız oluşu, kadınlar üzerindeki geleneksel baskının az olması, haklarının farkında olmak, ve kadın örgütlenmesinin güçlü oluşu İzmir’de kadınları boşanmaya karar verirken daha güçlü kılıyor.

EKONOMİK BAĞIMSIZLIK ETKİLİ
İzmir Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Badegül Güler, kadınların İzmir’de Türkiye’nin diğer illerine göre daha özgür olduğunu, bu nedenle boşanma oranlarının da daha yüksek olduğunu söyledi. Güler, “İzmir’de boşanma oranının Türkiye geneline göre daha yüksek olmasında kadınların ekonomik bağımsızlığı etkili. İzmir’de kadınların çoğu çalışan, ayaklarının üzerinde duran kadınlar. Diğer illerde kadınlar ekonomik bağımsızlıkları olmadığı için ayrılamıyorlar. Yine gelenekler görenekler de çok etkiliyor. İzmir’de kadınaların üzerindeki geleneksel baskı daha az” diye konuştu.

HUKUKİ BİLİNÇ DAHA YÜKSEK
Avukat Şenay Tavuz ise İzmir’deki kadınların haklarına erişim konusunda kurumsal mekanizmalara diğer illere göre daha rahat ulaştığını belirtti. Tavuz, “İzmir’de son on yılda belediyelere bağlı çok sayıda kadın dayanışma merkezi açıldı. İzmir Barosu’nun Kadın Hakları Merkezi de kadınlara gönüllü hukuki destek veriyor. Bu kurumsal mekanizmalar kadınların boşanma sürecindeki kararlarını pekiştirmede rol oynayabiliyor” dedi. Tavuz, İzmir’deki boşanmaların ağırlıklı olarak şiddetli geçimsizlikten kaynaklandığını söyledi.
KADIN ÖRGÜTLERİ GÜÇLÜ
İzmir Çiğli Kadın Emeğini Değerlendirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Kızbes Aydın, kadın örgütlerinin mahalle çalışmalarının İzmir’de güçlü olduğunu söyledi. Aydın, “Mahallelerde dahi kadın örgütleri kuruluyor. Kadınlar fikirsel olarak bir farkındalık yaşıyorlar. Geleneklerin kadınlar üzerindeki baskısı İzmir’de daha az. Dolayısıyla kadınlar kendilerini daha güçlü hissediyorlar. Bu da kadınların boşanma kararı vermelerini kolaylaştırıyor” dedi.
KADINLAR FEMİNİST GİBİ YAŞIYOR
Sosyalist Feminist Kolektif’ten Zeynep Yılmaz ise boşanma oranının İzmir’de daha yüksek olmasına ilişkin, “ İzmir’deki aile yapısına bakıldığında kız çocukları daha özgür yetişiyor. Toplumsal baskı İzmir’de diğer illere göre kırılmış durumda. Kadınalar rahatlıkla şiddet gördüğünü ailesiyle paylaşabiliyor, ailelerinden destek görüyor. Kadınlar feminist hareketi bilmese bile feminist gibi yaşıyor” dedi.

 

Birgün


Hits: 1033