'Hiçbir padişah hacca gitmedi'

~ 12.10.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yarın Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz'in davetlisi olarak hacca gidiyor. Gül'ün devletin başı sıfatı ile katılacağı bu hac seferi yalnızca 90 yıllık T.C için değil, 624 yıllık Osmanlı İmparatorluğu bakımından da bir ilki oluşturuyor. Çünkü Osmanlı tarihinde devletin başı olarak hacca giden bir padişaha rastlanmıyor.

HABER MERKEZİ- Tarihçi İlber Ortaylı, padişahların aylarca sürecek ve uzun bir sefere dönüşeceği için hacca gitmediklerini söyledi. Şimdi uçakla bu süre kısaldığı için durumun da değiştiğini belirtti. Ortaylı'ya göre tek padişah Genç Osman “hacca gitmeye niyetlendi”. Ancak hac söylentisiyle Anadolu'dan asker toplayacağı dedikodusu da yayıldı. Genç Osman’ın katledilmesi nedenleri arasında ‘hac niyeti’ olduğu söylenir.

Görüşüne başvurduğumuz Tarihçi İlber Ortaylı Yurt'a şu açıklamayı yaptı:

"Osmanlı'da hiç bir padişah hacca gitmedi. Çünkü o zaman hac seferi yapmak kolay değildi. Aylarca sürecek uzun bir yolculuğu ve yolculuk boyunca karşılaşılacak bir dizi tehlike vardı. Şimdi ise öyle değil. Uçakla üç günde gidiliyor. Üstelik Gül ile birlikte yüzlerce koruma da birlikte gidiyor. Hac sırasında başka devletlerin başkanları ile görüşmek ve diplomatik temas yapmak da mümkün. Şartlar çok farklı, o nedenle 'Neden eskiden gidilmiyordu, şimdi gidiliyor' gibi sorular da anlamsız. Bunların üstünde durmamak lazım. Geçmişte Osmanlı döneminde hacca gidenler için Saray'dan yola çıkan Surre Alayları düzenlenirdi. Bunlar çok görkemli törenlerle ve hediyelerle yola çıkarlardı. Bunların da binlerce muhafızı olurdu. Padişahlar için ise durum farklıydı. Öncelikle aylara sürecek, belki bir yıla kadar çıkabilecek böyle uzun bir süre tahtı boş bırakamazlardı. Ayrıca geçtikleri yerlerde çeşitli hastalıklar ve içtikleri sulardan mikrop kapabilirlerdi. Yolda böyle can veren bazı devlet adamları da olmuştur. Bu nedenle hac padişahlar için sakıncalıydı. Padişahlar kendileri gitmezler ama vekaletle, kendileri adına başkalarını hacca yollarlardı. Biliyorsunuz dini bakımdan bu mümkündür. Sultan Selim Mısır'ı fethedip döndü. Bu askeri bir seferdi. Ancak o da özel olarak 'hac'la ilgili bir girişimde bulunmadı.

Osmanlı'da hacca gitmeye niyetlenen padişah bir tek Genç Osman olmuştur. Ancak hac söylentisi ile birlikte Anadolu'dan asker toplayacağı şayiası da yayılmıştır. Genç Osman'ın katledilmesi nedenleri arasında bu 'hac niyeti' olduğu da söylenir."
 
Yurtgazetesi


Hits: 1372