Barış Derneği Dikerdem'i etkinliklerle anıyor

~ 01.10.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

Barış Derneği, emekli büyükelçi, Barış Derneği kurucu başkanı Mahmut Dikerdem’i ölümünün 20. yıldönümü olan 3 Ekim ve izleyen günlerde bir dizi etkinlikle anıyor.

(soL - Haber Merkezi) 1957-1972 yılları arasında Ürdün, İran, Gana ve Hindistan’da büyükelçilik yapan, “Ortadoğu’da Devrim Yılları”, “Üçüncü Dünyadan”, “Hariciye Çarkı” ve “Direnenler: Barışın Savunmasıdır” isimli eserlerin yazarı Mahmut Dikerdem, 3 Ekim 1993’te hayata veda etti. Mahmut Dikerdem, Dışişleri Bakanlığı’nda görev yapmış kişiler içinde marksist kimliği ile bilinen tek kişidir. Ortadoğu’da barış ve halkların refahı için mücadele veren Dikerdem, 12 Eylül sonrasında Barış Derneği Davası’nda yargılanmıştır.

Dikerdem’in eserleri yeniden okuyucuyla buluşuyor
Barış Derneği, ölümünün 20. yılında Mahmut Dikerdem’i anmak için düzenlediği bir dizi etkinliğin yanı sıra Dikerdem’in eserlerini toplu bir şekilde yayınlıyor. Zeynep Güler tarafından derlenen eserler, “Mahmut Dikerdem Eserler: Salon Verir Sokak Alırız” ismiyle Yazılama Yayınevi’nden çıkıyor. Eserin yayınlanmasındaki amaç kitabın tanıtım bülteninde şu şekilde anlatılıyor: “Barış Derneği tarafından hazırlanan bu derleme kaybımızın 20. yılında onun yaşamına, mücadelesine, anısına bir kez daha dokunmak, yaşamı, eserleri ve mücadelesiyle bugünümüz ve yarınımız arasında bağlantı kurmak amacı taşıyor.” Kitapta, Dikerdem’in daha önce yayınlanmış eserlerinin yanı sıra çeşitli dergi ve gazetelerde yer alan yazıları ve mektuplarına da yer veriliyor.

Anmada Dikerdem’in mücadele arkadaşları da olacak
Barış Derneği üyeleri, Dikerdem’i 3 Ekim Perşembe günü, 13.00’te Karacaahmet’te mezarı başında anacak. 5 Ekim Cumartesi günü ise Dikerdem’in mücadele arkadaşlarının da katılacağı bir etkinlik gerçekleştirilecek. Etkinlikte “Mahmut Dikerdem Eserler: Salon Verir Sokak Alırız” kitabının da tanıtımı yapılacak. Etkinlik, 17.00’de Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

image004.jpg

Ortadoğu’da Emperyalizm ve Savaş Suçları
ABD ve batılı müttefiklerinin, AKP hükümeti de dahil olmak üzere bölgedeki işbirlikçileri eliyle savaş kışkırtıcılığını aralıksız sürdürdüğü şu günlerde, Mahmut Dikerdem’in anısını emperyalizm karşıtı mücadelede yaşatan Barış Derneği önemli bir etkinliğe daha imza atacak.

image006.jpg

Suriye’ye yönelik emperyalist saldırganlığa karşı geçtiğimiz Nisan ayında İstanbul ve Antakya’da uluslararası bir konferans düzenleyen Barış Derneği, bu kez Türkiye’den birçok değerli sanat, siyaset ve düşün insanının katılımıyla “Ortadoğu’da Emperyalizm ve Savaş Suçları” başlıklı yeni bir konferans düzenliyor.
Konferans katılımcıları şu isimlerden oluşuyor; Aydemir Güler (Barış Derneği Sözcüsü), Başar Yaltı (Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı), Burçak Özoğlu (Öğretim Görevlisi), Gül Atmaca (Gazeteci, yazar), İlhan Cihaner (Denizli Milletvekili), İzzettin Önder (İktisatçı, Yazar), Mustafa Kemal Erdemol (Gazeteci), Ömer Ödemiş (Gazeteci), Ufuk Karaçay (Araştırmacı) ve Adalet için Hukukçular. Konferans 6 Ekim Pazar Günü, 13.00’te, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi Ayhan Şahenk Salonu’nda gerçekleştirilecek.

 

solhaber

Hits: 1085