33 yıl sonra yine 12 Eylül

~ 17.09.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

33 yıl önce 12 Eylül faşizminin tutukladığı Yanardağ’ı 33 yıl sonra bu kez AKP faşizmi tutukladı. Silivri Mahkemesi'nin verdiği kararı, 12 Eylül'ün sıkıyönetim mahkemeleri vermişti.

HABER MERKEZİ- Özel Yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ı 10 yıl 6 ay hapse mahkum etti. Yanardağ’a ‘Ergenekon Terör Örgütü Üyesi’ yani ‘darbeci’ suçlaması yapıldı. Mahkeme, yakalama kararı çıkardı ve Yanardağ 13 Eylül 2013'te gözaltına alınıp tutuklandı.

Türkiye'de neredeyse her gün bir gazetecinin tutuklandığı bugünlerden tam 33 yıl önce yani 12 Eylül döneminde Yanardağ yine hedef olmuştu. Gazeteci- Yazar Yanardağ, darbeciler tarafından 12 Eylül mahkemelerinde yargılanarak cezaevine konulmuştu. Darbeciler, Yanardağ'ı 4,5 yıl cezaevinde tutmuştu!

KİTAP YAZARKEN CEZAEVİNE KONDU!
12 Eylül döneminde darbeciler, gazetecileri, yazarları, akademisyenleri ve siyasileri hedef almıştı. AKP döneminde de hedef değişmedi! Ergenekon davasıyla AKP'ye muhalif aydınlar cezaevine gönderilirken 12 Eylül darbecilerinin hedef tahtasına oturttuğu Yanardağ'a yine cezaevi yolu göründü. Polisler gözaltına almak için Bodrum'daki evine geldiğine Yanardağ, kitap çalışmasını sürdürüyordu.

GAZETECİLİK FAALİYETLERİ SUÇ!
Merdan Yanardağ, 1985'te muhabir olarak gazetecilik hayatına başladı. Birçok ulusal gazete ve televizyonda çalışan Yanardağ, üst düzey görevlerde bulundu. Yazdığı kitaplarla adından sıkça söz ettiren Yanardağ, 26 Ekim 2008'de yurt dışında bir konferansa gitmek üzereyken Ergenekon operasyonu kapsamında gözaltına alındı. Savcılık sorgusunda gazetecilik faaliyetleri suç olarak yöneltilen Yanardağ, ifadesinin ardından serbest bırakılmıştı. Yanardağ, konuşmacı olarak davetli olduğu Almanya’da düzenlenen Gülen Cemaati hakkındaki bir konferansa serbest bırakıldıktan sonra ileri bir tarihte tekrar gitmişti. Konferanstan döndükten sonra Yanardağ hakkında yurt dışına çıkış yasağı konmuştu!

TARİHİ SAVUNMA
Genel Yayın Yönetmenimiz Merdan Yanardağ, Özel Yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen Ergenekon davasında çarpıcı bir savunma yapmıştı. Türkiye'nin yurtsever, sosyalist aydınlarından Yanardağ, Silivri'de yaptığı son savunmasıyla savcıların iddianamesine dikkat çekmiş ve oynanan oyunu gözler önüne sermişti. İşte Yanardağ’ın Silivri'de tarihe düştüğü nottan bölümler:

'HUKUK METNİ OLMAKTAN UZAK'
“Savcıların esas hakkındaki mütalaasını okuyunca daha önce yaptığım savunmanın ve ortaya koyduğum delillerin hiçbirinin dikkate alınmadığını, savunmam sırasında çürütülmüş olan iddiaların tekrarlandığını gördüm. Dolayısıyla bu iddianameyi hazırlayanlar aslında bir önyargı ile hareket etmektedir. Çünkü bu iddianame herhangi bir hukuk metni olmaktan uzaktır. Bu iddianame son derece ideolojik bir yaklaşımla tırnak içinde belirtiyorum bunu, ideolojik bir yaklaşımla yeni bir Türkiye tarihi, yeni bir Türkiye projesi oluşturmaya çalışan ama bunu çok beceriksizce yapan, kavramları doğru kullanamayan, Türkçeyi doğru kullanamayan bir metin.”

'EMPERYALİZME KARŞI ÇIKMAK SUÇ'
“Bu iddianame bir tarih hesaplaşması, bu iddianame bir ideolojik mücadele metni olarak hazırlanmış. Esas olarak da Cumhuriyet'in tasfiyesi ve yerine yeni bir rejimin inşa edilmesi çabalarının somut bir ifadesi olarak önüme getirilmiş bir metinle karşı karşıya olduğumu görüyorum. Burada yeni bir yasa, yeni bir hukuk oluşturuluyor. Bu iddianameye göre emperyalizme karşı çıkmak suç, bu iddianameye göre gericilikle mücadele etmek suç, bu iddianameye göre Cumhuriyet'in kazanımlarını savunmak suç! Bu iddianame bir hukuk metni değil, dolayısıyla böyle anlaşılmalı ve böyle değerlendirilmelidir.”

İŞTE YANARDAĞ’IN SUÇLARI!
Ergenekon Savcıları Yanardağ hakkında örgüt üyeliğine dair hiçbir delil yokken hapis cezası verdi. Kamuoyu Yanardağ'ın cezasının asıl gerekçesini merak ediyor.

Yanardağ, YURT Gazetesi'ni kurdu. YURT'un özellikle Suriye'ye yönelik savaş hazırlıklarına ve Haziran Direnişi'nde uygulanan polis şiddetine karşı aldığı tavırla öne çıkması, “tutuklama sebebi bu mu?” sorusunu akla getirdi. Yanardağ yönetiminde tirajını 70 binlere yükselten gazetemiz gerçekleri korkusuzca duyurmasıyla öne çıktı. Yanardağ yazdığı kitaplarla da  yakın geçmişe ışık tuttu, iktidarı rahatsız etti.

İşte Yanardağ’ın suçları:
*Kadro Hareketi
*1. Cumhuriyetin Sonbahari
*Operasyon Partisi
*Kuşatılan Türkiye
*Türkiye Nasıl Kuşatıldı?
*Bir ABD Projesi Olarak AKP
*Ergenekon ve Sosyalistler
*Yeni Muhafazakarlar / Neo-Cons
*MHP Değişti mi? / Ülkücü Hareketin Analitik Tarihi
*Türkiye Nasıl Kuşatıldı / Fethullah Gülen Hareketinin Perde Arkası
*Milliyetçilik MHP Faşizm
*Avrupa Birliği ve Sosyalistler (ortak kitap)

Hits: 796