Emniyet Müdürüne Göre Biber Gazı "Medeni" bir yöntemmiş

~ 16.09.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

11 yıldır gizlenen “Çevik Kuvvet Araştırma Raporun”na göre polisler "bir olay olsa da cop kullansak" diye sabırsızlanırken, bir emniyet müdürü, birçok yurttaşın ölümüne neden olan biber gazını "medenice" bulduğunu söylüyor.

Milliyet gazetesi Ankara Haber Müdürü Gökçer Tahincioğlu ile Vatan gazetesi yargı muhabiri Kemal Göktaş tarafından yazılan “Bu öğrencilere bu işi mi öğrettiler-Öğrenci muhalefeti ve baskılar” adlı kitapta 11 yıldır gizlenen “Çevik Kuvvet Araştırma Raporu” yer aldı.

'Sert davranırsak giderler'
T24'te yayınlanan habere göre, 2002’de 2 emniyet müdürü, 2 komiser, 1 emniyet amiri, 1 akademisyenden oluşan 6 kişilik ekip tarafından hazırlanan ancak kamuoyu ile paylaşılmayan raporda yer alan ifadeler, 11 yıl içinde polislerin şiddet eğilimlerinin süreklileştiğini gösteriyor. Rapor için mülakata alınan polislerin açıklamlarından bazıları şöyle;

-Akşamları eve giderken el kol hareketi yapan vatandaşları çok dövdük. Hepimiz bir olay olsun da cop kullanalım diye bakıyoruz.

-Fazla beklediğimiz zaman ‘sert davranırsak giderler’ diye düşünüyoruz.

Aynı raporda emniyet amirleri ve müdürleri ile yapılan görüşmeler de mevcut.

Bir emniyet müdürü; “Gaz kullanma şartlar oluşmuşsa cop ve panzere göre daha akıllıca olanıdır. Islatmaya ve vurmaya göre daha medenice bir yöntem" diye düşünürken, emniyet müdür yardımcısı ise; “Gaz her zaman kullanılmamalı, ölümcül etkiler olabilir. Ölüm olayı olursa, olaylar daha sonra kat kat büyür" diyor.

 

solhaber

Hits: 13666