'Açılım'ın kapısı

~ 24.04.2013, Nihat BEHRAM ~

Milyonlarca insanı katlettiği Irak’a, Libya’ya, Afganistan’a saldırıları da dahil, ABD’nin herhangi bir savaşa “savaş gereksinimiyle” girdiği yönünde bir sözünü duyan var mı? En zalim saldırılarında bile söylemi “barış” üstünedir. Katliam ve yağma hesaplarıyla Irak’a saldırma gerekçesi, “Barışın tesisi, özgürlük, demokrasi, insan haklarına açılım, uluslar ve halkların kurtuluşu”ydu! Bu söylemi ezberletene dek uludu da uludu! O dönemde 10 yaşında olan çocuklar bu ezberle büyüdü. Liberaller o dönem ABD’nin ulumasına megafon oldu, tempo tuttular. Diyelim ki 10 yıl geçtiği için o dönemde ne yaptıklarını anımsayamıyorlar. Aynısı Libya’da tekrarlandı. Hadi, onu da unuttular diyelim. İşte Suriye!

Başta barış olmak üzere, halkların, ulusların özgürlüğü, insan hakları ve demokrasi konusu, tarihi boyunca solun uğrunda canı pahasına mücadele verdiği değerlerdir. Bu günün halk düşmanları, insanlık tarihinin en alçak kurnazlığı ve sahtekârlığıyla bu değerlere boyandılar. Halk masalında örneği var: Kurt, un çuvalına girip beyaza bulanır, yumurtayla sesini melemeye akortlayıp kuzuların kapısını çalar ve ‘Ben sizin annenizim, inanmıyorsanız anahtar deliğinden bakın’ der!

İşte, utanmazlığın boyutu: “Suriye’nin Dostları” sıfatını “halk”la unlayıp “Suriye Halkının Dostları” yaptılar. Kimler mi? ABD ile Batı’daki koldaşları ve İslâm âlemindeki birbirinden yobaz, savaş taşeronu ülkeler. ABD güdümünde İstanbul’da AKP’nin kanatları altında toplandılar. Masal gibi; insanın inanası gelmiyor. Kuzu postunda kurtlar, “kaderinizi bize emanet edin” diye uluyorlar. ABD, Suudi, Katar ve AKP’nin  yemlediği  ÖSO, “Etkili savaş için daha çok silah istiyoruz!” diyor. Şu rastlantıya bak: AKP’nin bir kanadı altında “etkili savaş” için ÖSO’nun hamileri toplanıyor, diğer kanadı altında “etkili barış” için AKP’nin “Akiller”i. İlkinin katığı, “insani yardım” yani “ÖSO’ya acilen daha çok silah”; diğerinin katığı “anaların gözyaşı” yani “silahlar acilen sussun”! Gözyaşını da  ‘sınıflara’ ayırdılar. Bizim anaların gözyaşı kutsal, Libyalı, Suriyeli, Iraklı, Afganlı analarınki murdar! Murdarı akıtmak helal!

Sosyalistlerin Meclisi, 14 Nisan’daki 4. Genel Kurul Toplantısından sonra “Açılım”ın yeni ve daha büyük acılara açılmasından endişeliyiz başlığıyla kamuoyuna bir açıklama yaptı ve ülke ve bölgede yaşananları doğru kavramak için sürecin bütünlüklü değerlendirilmesi gereğine dikkat çekti:  “Son dönemde Sosyalistlerin Meclisi’nin Anayasa ve Müzakere sürecine ilişkin taşıdığı kaygıları besleyen olaylar yaşanmıştır. AKP’nin gerici saldırıları sürerken, Hizbullah’ın düğmesine basılması rastlantı değildir. Bu süreç özgürlüğü değil, gericiliği besleyecektir. Müzakerelere paralel olarak Misak-i Milli'ye işaret edilmesi ve mevcut devlet sınırlarının yapaylığından söz edilmesi, sürecin barışı değil, yeni savaşları tetikleyeceğini düşündürmektedir. Ortadoğu'da sınırların değişebilirliğini vaz eden temel gücün ABD, bu tür değişimlerden en fazla yarar sağlayacak olan gücün ise uluslararası enerji tekelleri olduğu unutulmamalıdır. Suriye'de süregiden çatışmalarda PYD'nin ÖSO ile işbirliğine girebileceği, hatta yer yer girdiği yönündeki işaretler de kaygı vericidir. Sosyalistlerin Meclisi, müzakerelerin, Türkiye'de derinleşen AKP gericiliği ve bölgede emperyalizmin politikaları ile birlikte tek bir paket oluşturduğunu düşünmekte, bu paketi tek bir ögesi üstünden analiz etmenin ve tavır geliştirmenin mümkün olmadığını saptamaktadır. AKP'nin müzakere sürecindeki Kürt meselesinin çözümüne ilişkin kapsamlı, özlü bir görüşü bulunmamakta, süreçte belirsizlikler yaratarak geriye dönüş olanağını elinde tutmaya ve siyasi sorumluluğunu akil insanlar gibi mekanizmalar ile azaltmaya çalışmaktadır.”

AKP’nin “Savaşta ve barışta müttefikimiz” dediği ABD’nin aktüel Dışişleri Bakanı ve “akillerin akili” Kerry, un çuvalında beyazlara bulanmış olarak bölgede turluyor. Yine kapıda.

---------------------
Victor Hugo:

“Kurdu kurtaran, kuzuları öldürür!”

(Yurt Gazetesi)

Nihat BEHRAM | Tüm Yazıları
Hits: 1661