MAHKEME KARARINI ALMAK İÇİN KARAR (İLAM) HARCI ÖDEMEK ZORUNLULUĞU KALKTI

~ 26.01.2010, Yeni Yaklaşımlar ~

Anayasa Mahkemesi, Bolu 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin başvurusu üzerine, 14 Ocak 2010 tarihli toplantısında, Harçlar Yasasının 28. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin “Karar ve İlâm Harcı ödenmedikçe ilgiliye ilâm verilmez.” biçimindeki ikinci tümcesinin Anayasaya aykırı olduğuna ve iptaline oybirliğiyle karar vermiştir.

Bilindiği üzere daha önce bu konu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önüne (AİHM) götürülmüş, AİHM bu hükmün hukuka aykırı olduğuna karar vermişti. Şimdi Anayasa Mahkemesi aynı doğrultuda karar vermiş olmaktadır. Böylece, yıllardan beri avukatlar, davacı ve davalılar için önemli bir sorun çözümlenmiş olmaktadır.

Anayasa Mahkemesini kararı nedeniyle kutluyoruz.

Kuşkusuz bu karar, harcın ödenmeyeceği anlamına gelmemektedir. HUMK 423. maddesine göre harcın dava giderlerinden olduğu bilindiğinden, haksız çıkan taraf dava giderlerinden olan harcı da ödemek zorunda kalacaktır. Ancak harcın tahsilini Mahkemeler değil, Vergi Daireleri yapacaktır.

Yüksek Mahkeme, aynı oturumda Harçlar Yasasının 32. Maddesinin “Yargı işlemlerinden alınacak harçlar ödenmedikçe müteakip işlemler yapılmaz.” biçimindeki birinci tümcesinin Anayasa’ya aykırı olmadığına ve itirazın reddine de karar vermiştir.

Yukarıda belirtilen karar henüz Resmi Gazetede yayınlanmadığından iptal edilen hüküm halen yürürlüktedir. Daha bir süre de, Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararı yazma hızına bağlı olarak, yürürlükte kalacaktır. Ancak, böyle bir iptal kararının varlığından haberli mahkemelerin artık, ilamları vermemek gibi bir yolu yeğlemeyecekleri kanısındayız.

Hits: 1743