Hoş geldin liberal sol

~ 30.03.2013, Kemal OKUYAN ~

Kemal Okuyan'ın “Hoş geldin liberal sol” başlıklı yazısı 24 Mart 2013 Pazar tarihli soL Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

AKP’yi anlamadılar... Tereddüt ettiler, “acaba” dediler... MGK’dan, askerden başka “dert” bilmediklerinden “azcık da olsa demokrasi gelir” sandılar... Dank ettiğinde iş işten geçmişti!

Avrupa Birliği’ni de anlamamışlardı, tek bildikleri “emeğin Avrupası” masalıydı, birliğin emperyalist karakterini küçümsedikleri gibi emekçilere nasıl bir cehennem tasarlandığını görmemişlerdi... Gördüklerinde AB çatırdıyordu zaten!

Ergenekon operasyonunu, Balyoz’u ve diğerlerini anlamadılar, hep bir umut vardı, Türkiye demokratikleşecekti, derin devlet tasfiye olacaktı, darbecilerden hesap sorulacaktı... “Hukuk yok” demeye başladıklarında, bunu artık herkes söylüyordu!

İslamcılaşmayı, etrafı cemaatlerin sarmasını hiç anlamadılar. “Sivil toplum” dediler, “elitist laiklikten kurtulalım” dediler, “halkın değerlerine saygı” dediler... Gericiliğin freninin patladığını fark ettiklerinde “gerçek laiklik” diye bir şey icat ettiler, laf olsun diye!

“Yeni Osmanlı” projesini anlamadılar. Hâlâ Kemalizmle hesaplaşma arzusu ile yanıp tutuşuyorlardı. Cumhuriyetin kazanımlarını görmezden geldiler, Osmanlı övgücülüğüne prim verdiler, “Cumhuriyet halka rağmen kuruldu” diyen şarlatanları dost bellediler, AKP’nin bölgesel projelerini küçümsediler, “Yeni Osmanlı”ya işaret edenlerle dalga geçmeye kalktılar... Şimdi ortaya çıkan haritalara şaşkın şaşkın bakıyorlar!

Arap Baharı’nı anlamadılar. Emperyalizmi bilmediklerinden, önemsemediklerinden, Arap ülkelerinde “devrim olsa olsa böyle olur” burnu büyüklüğüyle hareket ettiklerinden, AKP’nin içinde olduğu büyük uluslararası komployu hafife aldılar... “Devrim olmuyor, kendinize gelin” diyenlere küfrettiler, pis kokular gelmeye başladığında “şurası iyi, burası kötü” demeyi siyaset sandılar!

Liberal belirlenimli soldan bahsediyorum.

2011-2013 arasında “doğruyu gördüler” dendi bir kısmı için. Oysa anladıklarından değil, Kürt siyaseti bir dizi nedenle AKP’yle mesafe açtığı için “daha az hata” yapar oldular.

Şimdi, Öcalan “mesafe yok” dedi ve dönüyorlar başa...

Kürt-İslam sentezinden dem vurma, Fethullah’a övgü dolu mesajlar, Erdoğan’a açık destek, Türkiye’yi Ortadoğu’ya taşıma ve büyütme hedefi, İslamın birleştiriciliğine ısrarlı vurgu...

Bütün bunların ne anlama geldiğini, Türkiye, Suriye ve Irak’ta hangi proje üzerinde uzlaşılmakta olduğunu algılamayan, yalnızca bazı “kaygı”lar dile getiren, “böyle şeyler telaffuz edilmese ne güzel olacak” diyen bir tür solculuk!

Sanki bütün bunlar teferruat! Anlamıyorlar ki, bunlar işin özü ve gerisi teferruat!

Araya birkaç “devrimci” unsur katılsa, bölgeyi baştan aşağıya değiştirecek Amerikancı bir proje sineye çekilecek, oluşturulmak istenen hilafet ordusuna “aydın” takviyesi yapılacak.

Liberalizm bir kısım solu bu hale getirdi işte!

Her dönemeçte yeniden başa saran, olup biteni anlamamakta, anlamazdan gelmekte “rant” olduğunu sanan bir sol.

(SolHaber)

Kemal OKUYAN | Tüm Yazıları
Hits: 1198