Deniz Baykal'ın tarikat merakı

~ 20.03.2013, Yılmaz POLAT ~

27 Kasım 1997.

Hürriyet Gazetesi temsilcisi rahmetli Esen Ünür'le önemli bir istihbarat almıştık.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal gizlice Washington'a geliyordu. Hangi uçakla hangi havaalanına saat kaçta geleceğini bilmiyorduk.

Bir tarikat toplantısına  katılacağını duymuştuk.

Baykal'ın İstanbul'dan THY ile New York'a uçtuğunu öğrendik. New York-Washington bağlantısı olan uçakların listesini yapıp Ronald Reagan Havaalanı’na gidip beklemeye başladık.

Havaalanındaki uzun koridorların çeşitli yerlerine MOON tarikatının toplantısına katılacak konukları karşılamak için danışma masaları konmuştu. Esen'le birkaç saat içinde istediğimiz bilgilere ulaştık.

Deniz Baykal'ın, Koreli  77 yaşındaki  rahip Sun Myung’un  kurduğu Birleştirme Kilisesi "Unification Church" adlı tarikatın toplantısına katılması önemli bir haberdi.

Moon Tarikatının Amerika ve Asya ülkelerinde milyonlarca dolarlık gayrimenkulleri vardı. Tarikat Hıristiyanlar arasındaki birliği sağlamayı amaçlıyor, ideal aileler aracılığıyla Dünya barışını sağlayacağını öne sürüyordu. Moon, rüyasında gördüğü Hz. İsa'dan emir almış.

Moon, kendisine inananların Kilise'ye akıttığı paranın bir bölümünün, kültür, eğitim ve dini yatırımlara gittiğini söylüyor. Ancak Birleştirme Hareketi'nin kaynaklarının büyük bölümü politik etkinlik kazanmak amacıyla kullanılıyordu.

Tarikatın önemli özelliklerinden biri de birbirini tanımayan binlerce insanı toplu nikâhlarla evlendirmesiydi. Tarikat evlenecek çiftleri dünyanın çeşitli yerlerinden kendisi buluyordu.

Tarikatın geleneğine göre, yeni evlilerin 40 gün cinsel ilişkiye girmesi yasaktı.

Baykal, Reagan Havaalanı’nda son New York uçağının yanaştığı 27 No’lu kapıda göründü. Bizi görmekten memnun olmadığı her halinden belliydi.

Parti olarak değil, şahıs olarak çağrıldığını söyledi.

Baykal'ın tarikatı ziyaret gerekçesi  şöyleydi:

"Tanımıyorum çok fazla. Yani tarikat gibi bir şeyi varmış. İmkânları olan bir adam. Böyle bir fantezinin peşine girmiş. Maneviyat ve aile bütünlüğü ile insanlığa mutluluk getirecek falan. Bu çerçevede çağırıyor. Çağırdığı insanların farklı inançları var. Farklı anlayışları var. Geçen defa Kanada Başbakanı, bilmem kim onları çağırmış. O işlere meraklı. Yani siyaset, bilim, kültür alanında insanları çağırıyor. Ve onlara, 'Ne konuşacaksanız konuşun' diyor. Ben bizim Hariciye'den şey alarak geldim. Geçen sene çağırmışlardı. Geçen sene Hariciye'ye sordum 'Gayet güzel, tabii' dediler. Şimdi bu defa da çağırdılar. "

Tarikatın Türkiye'den Mehmet Ali Birand ve İsmail Kapan gibi gazeteci davetlileri de vardı.

(Yurt Gazetesi)

Yılmaz POLAT | Tüm Yazıları
Hits: 1481