İSTANBUL?DA CMK BÖLGE TOPLANTILARI ADLİYE ÖNLERİNDE YAPILDI

~ 11.01.2010, Yeni Yaklaşımlar ~

İSTANBUL’DA CMK BÖLGE TOPLANTILARI ADLİYE ÖNLERİNDE YAPILDI

Zorunlu müdafiliğe ilişkin avukatlık ücret tarifesi ve masraflar konusunda Adalet Bakanlığı’nın tutumunu protesto eden avukatlar İstanbul’un değişik bölgelerinde CMK bölge toplantılarını adliye önlerinde gerçekleştirdiler.

Özellikle Sultanahmet, Bakırköy, Beyoğlu ve Kadıköy bölgelerinde onlarca avukatın katılımıyla gerçekleştirilen toplantılarda yapılan basın açıklamalarıyla, CMK ücretlerine ve zorunlu giderlere ilişkin olarak Adalet Bakanlığı’nın iyileştirme sözü vermesine rağmen yeni çıkarılan 2010 yılı tarifesinin eski tarifenin neredeyse aynısı olduğu ve verilen sözlerin yerine getirilmediği belirtildi.

Bakırköy Adliyesi önünde yapılan Bakırköy CMK Bölge Toplantısı sırasında Bölge Sorumlusu Halil İbrahim Erdoğan aşağıdaki basın açıklaması ile sorunları kamuoyu ile paylaştı.

yeni yaklaşımlar

BİZDEN İSTENENİ BİZ YAPTIK

ŞİMDİ SIRA VERİLEN SÖZLERDE;

1992 Yılından bu yana biz Zorunlu Müdafilik Gönüllüsü hukukçular bu ülke halkına olan borcumuzu adaletle ödemeye çalıştık. Yirmi dört saat nöbet tuttuk, gece gündüz, uzak yakın demeden hürriyetinden mahrum edilen, karanlık hücrelerde tutulan her mazluma hukukun ışıyan elini uzattık. Suçlu, suçsuz, fakir zengin ayrımı yapmadık hukuk hürriyettir ve her insan hürriyetini tam olarak yaşamalıdır dedik.

Hiç kimse cebinde kimlik cüzdanını taşıdığı devletin ihlal ve ihmallerine maruz kalmasın diye titizlendik. Altına imza attığımız her tutanağın omuzlarımıza yüklediği vebali taşımanın sorumluluğunu gayet iyi biliyoruz.

İşkence, istismar, hukuka aykırılıklar bizlerin kesintisiz 24 saat çalışmasıyla kontrol altına alındı.Bizim adalet uğraşısını daha iyi hale nasıl getiririz arayışına sürekli olarak maddi kısıntılar nasıl yapılabilir? Cevabını aldık.

1992 yılından bu yana hiçbir hükümet yetkilisi veya başsavcı ortaya çıkarak zorunlu müdafilik sistemimizin eksikliklerine dikkat çekmedi sistem sürekli olarak stopaj, KDV, gelir vergisi, baskısı altında tutuldu. Bizlere 2010 yılı için Soruşturma evresinde takip edilen işler için 149 TL, Sulh ceza mahkemelerinde takip edilen davalar için 231 TL, Asliye ceza mahkemelerinde takip edilen davalar için 254 TL, Ağır ceza mahkemelerinde takip edilen davalar için 462 TL, uygulanmaktadır. Bu rakam üzerinden %18 oranında KDV, %20 oranında Gelir vergisi ve stopaj kesilmektedir.

Hizmet gideri sadece ulaşım gideri olarak değerlendirilmekte ve sadece abonman bileti önerilmektedir. Avukatların Silivri, Maltepe, Ümraniye ve birçok cezaevine nasıl gidip geleceği hiç düşünülmemekte, avukatların tutuklu müvekkilleri ile görüşmeden, avukatların klasörler dolusu dosya suretlerini almadan savunma yapması istenmektedir.

CMK Zorunlu Müdafilik hizmetini yasal gerekliliklere uygun olarak ifa etmek imkansız hale geldiği için Haziran ayı içerisinde zorunlu Müdafilik gönüllüsü olmaktan çekildik. Müvekkili ile görüşme yapmadan, dosya sureti almadan savunma yapmak avukatlık kanununa göre suçtur ve biz hiç kimsenin zorlaması ile suç işlemeyiz.

Haziran ayından bu yana defalarca tarafımıza iletilen önerileri istemeyerek te olsa reddetmek zorunda kaldık. Binlerce avukat binlerce insanın mağdur olması pahasına hizmeti durdurmak zorunda kaldık zira hizmet için sunulan maddi koşullar altında sistem talepte bulunana zarar veriyordu.

Uluslararası sözleşmelere göre hükümet üstüne düşen yükümlülüğü sadece kağıt üzerinde var göstermek istemekte, etkin savunmayı engellemektedir. Eğer hükümet insan haklarını ihlal etmek, seviyesini düşürmek istiyorsa bunu kendi polisi, jandarması ve savcısı ile yapsın zira geçmişte yaşanan buydu ve biz buna ortak olmak istemiyoruz.

İşkenceye, hukuka aykırılıklara karşı en sağlam baraj insan haklarının somut teminatı olan savunmanın coşkusu ve görev bilincidir. Bu coşku bürokratik kırtasiye işlemlerine kurban edilmemelidir. Aksi takdirde bu ülkede tüm adalet duygusu zarar görür.

Hükümeti ve tüm ilgilileri CMK zorunlu müdafilik sistemini yasal gerekliliklerine uygun ifa edilebilmesi için gerekli maddi koşulları sağlamaya, hizmetin önündeki fiili engelleri kaldırmaya, defalarca tarafımıza verilen sözlere uygun davranmaya davet ediyoruz. 11/01/2010

Hits: 1883