BAŞBAKANA FAHRİ DOKTORAYA İPTAL DAVASI

~ 27.07.2009, Yeni Yaklaşımlar ~

İstanbul Barosu Avukatlarından Mahmut TANAL, İstanbul Üniversitesi Senatosu tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a “fahri doktora” unvanı verilmesine ilişkin kararın iptali için dava açtı. İstanbul 8nci İdare Mahkemesinde, 08.07.2009 tarihinde açılan davanın dilekçesi aynen (herhangi bir düzeltme yapmadan) aşağıda verilmektedir.

İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi ‘ne

Davacı : Mahmut TANAL (adres)

Davalı : İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü – İstanbul

T.Konusu : Davalı idare tarafından Başbakan recep Tayyip Erdoğan’a verilen Fahri Doktor’a Unvanın kararın İptali ile başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan Fahri Doktora Unvanın geri alınması İstemi hakkında.

Davanın İzahı :

Gazetelerde çıkan haberlere göre yıllardır Türkiye de türban yasağının simgesi olarak bilinen İstanbul Üniversitesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın aile Doktoru Prof. Dr. Yunus Söylet İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne atanmıştır.

Türkiye de son yıllarda Rektörlük atamalarında siyasal iktidara yakın olan kişilerin atandığı inkar edilmeyen bir gerçektir.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eski aile Doktoru olan Prof. Dr. Yunus Söylet “Türbana Özgürlük” bildirisinin de mimarlarından biridir. İstanbul Üniversitesi Fahri Doktor Unvanını Recep Tayyip Erdoğan hak etmediği halde sadece siyasi nedenlerden dolayı verilmesi yasal düzenlemelere aykırıdır. Şöyle ki:

1- Yüksek Öğretim Yasasının 3. maddesi tanımları düzenlemektedir. Anılan Yasa uyarınca DOKTORA şu şekilde tanımlanmıştır. Bu yasaya göre DOKTORA; Lisansa dayalı en az altı veya yüksek lisansa veya eczacılık veya fen fakültesi mezunlarınca sağlık ve sosyal Yardım Bakanlığı tarafından düzenlenen esaslara göre bir laboratuar dalında kazanılan uzmanlığa dayalı en az dört yarıyıllık programı kapsayan ve orijinal bir araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yüksek öğretimdir.
2- 2547 Sayılı Yüksek Öğrenim Yasasının 14. maddesinin başlığı Üniversitesi Senatosunun görevlerini saymıştır. Bunlar arasında (b) fıkrasının 5 bendi ise; Bir sınava bağlı olmayan fahri akademik unvanlar vermek ve fakülte kurullarının bu konudaki önerilerini karar bağlamak şeklindedir.

Üniversitelerde Akademik Teşkilat Yönetmeliği Resmi Gazetede 18.02.1982 tarihinde 17609 sayısında yayınlanmıştır. Anılan Yönetmeliğinin 5. maddesinin (b) fıkrasının 5 numaralı bendi uyarınca, bir sınava bağlı olmayan Fahri Akademik Unvanlar vermek ve Fakülte Kurallarının bu konudaki önerilerini karar bağlamak şeklindedir.

YÖK Yasasının 3. maddesi uyarınca Doktora belgesini alabilmek için öncelikle; Lisansa dayalı en az altı veya yüksek lisansa veya eczacılık veya fen fakültesi mezunlarınca … olacak + sınavda başarı olabilecek ki DOKTORA UNVANI VERİLEBİLSİN.

ANCAK FAHRİ DOKTORA UNVANI VERİLEBİLMESİ İÇİN İSE YÖK 3. MADDESİNDEKİ TANIMDAKİ TÜM ŞARTLARDAN SADECE SINAV ŞARTI ARANMAYACAKTIR.

OLAYIMIZDA BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN’A VERİLEN FAHRİ DOKTORA UNVANLIĞI; YÖK MADDE 3-14 VE Üniversitelerde Akademik Teşkilat Yönetmeliğinin 5. maddesine aykırıdır.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversitelerde bilimsel araştırma ve gelişme yönünden yukarıda izah ettiğim kanun maddelerindeki şartları gerçekleştirmemiştir.

2- İstanbul Üniversitesi tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a verilen Fahri Doktor Unvanı ise siyasi nedenlerden dolayı verilmiştir.

İstanbul Üniversitesi tarafından 1952 yılından itibaren Fahri Doktorluk Unvanı verilen kişilerin listesini ekte sunuyorum. Liste incelendiğinde hiçbirisi:

- Halkı Kin ve Düşmanlığa tahrikten dolayı ceza almamıştır.
- Orman Yasasını ihlalden dolayı ceza almamıştır.
- Seçim yasasının ihlalinden dolayı ceza almamıştır.
- İhaleye fesat karıştırmaktan dolayı dokunulmazlık nedeniyle yargılaması askıda kalmamıştır.
- Siyasi söylemleri ile mensubu olduğu siyasi partisi laikliği ortadan kaldırmaya yönelik eylemlerin odağı haline geldiği mahkeme kararı ile tescil edilmemiştir.
- Mahkeme kararı yerine ulemanın görüşü başvurulması gerekir dememiştir.
- Demokrasi bizim için araçtır, günü geldiğinde istasyonda ineceğini söylememiştir.
- Halkına iktidara geldiğinde, dokunulmazlıkları kaldıracağını sözünü verip seçim sonrasında verdiği sözleri unutan kişilerden olmamıştır.
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı, MHP Genel Başkanı, DTP Genel Başkanı ile görüşmemektedir. TBMM grubu bulunan siyasi partilerin Genel Başkanları, diğer milletvekilleri ile sürekli kavga etmektedir. İktidara geldiği dönemdeki huzur ve sükûneti bozmuş, yerine iktisadi, siyasi bunalıma terk ederek sürekli politikayı kavgalı yapmıştır.

Fahri Doktora Unvanı üniversitenin takdirini, kazanacak bilimsel veya bilime yararlı çaba sergilemiş ve eser bırakmış kişilere verilmektedir.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın demeçlerinde Belediye Başkanı olduğu sırada sadece İstanbul Üniversitesi’ne bir sefer gittiğini ve Başbakan seçildiği 7 yıldan beri İstanbul Üniversitesine hiç gitmediğini açıklamıştır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bırakınız eser bırakmayı, üniversitelere ziyaret amaçlı bile gitmemiştir.

3- Doktora yasal koşullara uygun kişilere verilebilir. Yasal koşullara uymayan kişilere Doktora unvanın verilmesi hukuka aykırıdır. Bu sebeple davalı idarenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a verilen Fahri Doktora Unvanı kararının iptali ile Fahri Doktora Unvanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan geri alınmasına karar verilmesini arz ederim.

SONUÇ ve İSTEM : Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerden dolayı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın verilen Fahri Doktora Unvanı kararının iptali ile Fahri Doktora Unvanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan geri alınmasına karar verilmesini saygılarımla arz ederim. 08.07.2009

Davacı Mahmut TANAL

Hits: 2735