Dünya 'dan Haberler 39

~ 28.01.2013, Ali ER ~
'AB üyeliğini referanduma götüreceğim'
"2015 seçimlerini kazanırsam AB üyeliğini referanduma götüreceğim" diyen İngiltere Başbakanı Cameron, ülkesinin Avrupa Birliği üyeliğinden ayrılma kararı alması durumunda, "bunun tek gidişlik bir bilet olacağını ve geri dönüş olmayacağını" söyledi. İngiltere'nin başkenti Londra'da konuşan Başbakan David Cameron, seçimi kazanması durumunda, ülkesinin AB üyeliğini 2017 yılının sonunda referanduma götüreceğini belirtti.
"AB'den çıkma teklifi" halkın desteğini artırdı
İngiltere'de yapılan kamuoyu yoklamaları, AB üyeliğini referanduma götürme önerisinin ardından Başbakan David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti'ye desteğin arttığını ortaya koydu. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 50'si AB'den çıkmak istediğini söylese de yüzde 43 AB'de reform yapılırsa ve yetki devri gerçekleşirse AB'de kalmayı destekleyeceklerini bildirdi. 
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1118701&CategoryID=81
Davos 2013: Euro krizinde en zor dönem aşıldı mı?
BBC Ekonomi Editörü Stephanie Flanders, euro bölgesindeki sorunlar konusunda zor dönemin aşılıp aşılmadığı sorusunun Davos 2013 zirvesinde çokça sorulacağını belirtiyor.
'Nükleer silah testinde hedefimiz ABD'                                                                 
BM Güvenlik Konseyi'nin füze denemesinden dolayı Kuzey Kore'yı kınaması sert tepkiye neden oldu. Kuzey Kore, ABD'yi hedef alan nükleer silah denemesi gerçekleştireceğini açıkladı.
Nükleer deneme için tarih 16 Şubat
Uluslararası kamuoyunun tüm uyarılarına rağmen Aralık 2012’de kıtalararası roket denemesi yapan Kuzey Kore, ikinci bir deneme tehdidinde bulundu. Kuzey Kore basını, lider Kim Jong-un’un tüm güvenlik ve dış işleri uzmanlarını toplayarak ‘nükleer bir silah denemesi planladığını’ öne sürdü. Batı istihbaratı, Pyongyang'ın 16 Şubat'ta nükleer bomba denemesi yapabileceğini belirtti.
ABD balistik savunma füzesi denedi
ABD'nin karadan havaya savunma füzesi denemesini başarıyla gerçekleştirdiği bildirildi. ABD ordusundan yapılan açıklamada, füzenin, California sahilinin orta kesiminde hedef kullanılmadan yapılan uçuş testinin başarılı olduğu belirtildi.  Yapılan denemeden elde edilen sonuçlar ABD'nin balistik füze savunma sistemini daha iyi hale getirmede kullanılacak.
Yeni Obama sert ve yenilikçi olacak
ABD Başkanı Barack Obama'nın yemin töreninde yüzbinlerce kişi önünde yaptığı yenilikçi konuşma, ülke gündemine oturdu. Amerikan medyası, Cumhuriyetçileri kastederek, "Bu ülke içinde özgürlüğün bazı şanslılar, mutluluğun da belli bir azınlık için olduğuna inanmıyoruz" diyen Obama'nın, ikinci döneminde daha sert bir politika izleyeceği yorumunu yaptı.
ABD kadınları cepheye sürecek
ABD ordusunda, kadın askerlerin muharip sınıflarda görev almasını yasaklayan talimatta değişiklik yapılacağı bildirildi. ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, orduda kadınların muharip pozisyonlarda hizmet etmesine yönelik yasağı kaldırıyor.
Davutoğlu kriptosunu sızdırdılar
İlk iki belgeden biri, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Katar Veliaht Prensi Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani’nin 25 Eylül 2011 tarihinde yaptığı görüşmeye ait. Üzerinde “Katar Devleti” damgası bulunan belge eğer doğruysa, görüşmede Davutoğlu, muhatabına, Suriye lideri Beşar Esad’dan dert yanıyor. Tutanaklara göre Davutoğlu, “(Esad) muhtemelen göstermelik değişim süreci başlatacak. Ama bu da muhalefeti yok edecek. Bu yüzden kendisine, 2014’e kadar hükümet etme imkânı tanınmamalı” diyor.
Suriye: BM Türkiye'yi kınasın
Suriye, Halep kentinde 1000 kadar fabrikayı yağmalayan isyancıların, buralardan aldıkları malları Türkiye'ye götürdüklerini iddia ederek, Birleşmiş Milletler'den Türkiye'yi kınamasını istedi.
"Türkiye teröristlere destek veriyor"                                                         
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türk hükümetinin “teröristlere sağladığı destek nedeniyle Suriye’de halkın katledilmesinde doğrudan rolünün olduğu” iddiasında bulundu.
‘Esad gitsin’ dedikçe şiddet sürer
Muallim şunları söyledi: “ABD, devlet başkanının görevden ayrılmasını rejim değişikliği için şart olarak savunmaya devam ediyor. Alabora olmuş geminin kaptanının, ilk filikaya atlamayacağı gerçeğini görmezden geliyorlar. Amerikalılar ve komplocular bu şartı koştukça, şiddetin sürmesini ve Suriye’nin yokolmasını istiyorlar demektir.”
Suriye mermisi Ceylanpınar’ı elektriksiz bıraktı
Önceki gece geç saatlerde sınırı aşan bir uçaksavar mermisi, İstasyon Mahallesi’ndeki bir elektrik direğinin tellerine isabet etti. Merminin isabet ettiği tellerin kopması sonucu ilçede elektrikler kesildi ve bir çok mahalle karanlıkta kaldı.
Rasulayn'da çatışmalar yeniden başladı
Suriye’nin Haseki kentine bağlı Rasulayn ilçesinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile PKK ’ya yakın Demokratik Birlik Partisi (PYD) arasındaki çatışmalar önceki gün yeniden patlak verirken, atılan mermilerden biri Türkiye tarafında bir kişinin yaralanmasına neden oldu. Mehmet Ali Tekin isimli vatandaş Ceylanpınar Devlet Hastanesi’ndeki ilk müdahale sonrası Diyarbakır’daki Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kaldırıldı. Önceki gece silah seslerinin kesilmemesi üzerine Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde okullar dün tatil edildi. Çatışma Ceylanpınar’da paniğe yol açarken belediye hoparlörlerinden vatandaşlara dışarı çıkmamaları çağrısı yaptı. 
En önemli petrol bölgesi PYD 'nin eline geçti
Suriye'deki iç çatışmalar sürerken, kuzeyde yer alan ve ülkenin en önemli petrol bölgesi olan Rimelan'ın, PKK'nın kolu olan PYD'nin kontrolüne girdiği iddia edildi.
'Suriye'ye saldırı İran'a saldırı sayılır'
İran dini lideri Ali Hamaney'in danışmanı Ali Ekber Velayeti, Suriye'ye yapılacak bir saldırıyı kendi topraklarına yapılmış sayacaklarını söyledi. Suriye'de 22 aydır devam eden şiddet olaylarında İran, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a ilk kez bu kadar açık destek verdi. Mehr Haber Ajansı'na konuşan Velayeti, bölgedeki "İslami uyanış" sürecinin durdurulması için Suriye'nin hedef seçildiğini iddia etti. Hamaney'in danışmanı Velayeti, "Siyonistlere karşı mücadele edenlere muhalif olan bölgedeki gericiler ve Batılılar, Suriye'ye saldırarak aslında direniş hattının altın halkasına saldırıyorlar" dedi.
İran'dan 'İslam ordusu' önerisi
Savunma Bakanı Ahmed Vahidi, yaptığı açıklamada Müslüman ülkelerin ortak askeri birlik kurması için teklifte bulunduklarını söyledi. İran, İslam ülkeleri arasında bir askeri birlik kurulması önerisinde bulundu. Vahidi, kurulmasını önerdikleri askeri paktın, tüm İslam ülkelerinin koordinasyonuyla görev alacağı sorunların başında Filistin meselesi geldiğini bildirdi. İran Savunma Bakanı, sahip oldukları askeri güç ve yeteneklerin tamamının, bir bütün olarak gördükleri tüm İslam dünyasına ait olduğunu sözlerine ekledi.
İran Suriye'deki kırmızı çizgiyi açıkladı
İran, Suriye yönetimine şimdiye kadarki en güçlü desteğini verdi. Tahran, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın yönetimde kalmasının İran'ın kırmızı çizgisi olduğunu duyurdu.
Ruslar'dan inanılmaz iddia!
Rus haber ajansı öyle bir haber geçti ki dünyayı ayağa kaldıracak cinsten. Rusya’da yayın yapan Ridus haber ajansı, dünyayı ayağa kaldıracak inanılmaz bir haber yayımladı. Rus haber ajansında yer alan iddiaya göre “JasIrX” kod adlı hacker, İngiltere’de özel ordu sayılan ve emekli SAS komandolarından oluşan Cama Britam Defense güvenlik şirketinin şifresini kırarak bilgisayarlarına girdi. Hacker, buradan Suriye ve Rusya’ya karşı büyük bir komplo hazırlandığı yönünde gizli bilgiler elde etti. Rus haber ajansı da bu bilgileri tüm dünya ile paylaştı.
Aynı hacker, Britam’ın bilgisayarında Suriye’nin Humus şehrinde kimyasal bombanın Ukrayna vatandaşı Artaşes Manasyan tarafından infilak ettirileceğinin planlandığına dair bilgiler olduğunu da iddia etti.
Rusya uzun bir aradan sonra ilk kez
Rusya, Akdeniz ve Karadeniz’de yirminin üzerinde savaş gemisi, devriye, destek ve lojistik gemileri ile birlikte Sovyet sonrası dönemin en büyük tatbikatına başladı. Denizaltılara karşı muharebe misyonları, füze ve top fırlatma da dahil 60’tan fazla görevin yapılacağı tatbikat 29 Ocak’a kadar sürecek.
Rusya tahliyeye başladı
Rusya, Suriye’yi terk etmek isteyen vatandaşlarını tahliye için Lübnan’ın başkenti Beyrut’a iki uçak gönderiyor.
'İran'la savaş büyük hata olur'
Başkent Moskova'da ülkesinin 2012 yılında uyguladığı dış politika konusunda bir basın toplantısı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanı Seryey Lavrov, İran'a açılacak olası bir savaşın büyük hata olacağını belirtti. İran'a karşı herhangi bir savaş senaryosuyla karşı karşıya kalmayacaklarını ümit ettiğini söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İran'ın bölgenin ana unsurlarından biri olduğunu ve İran olmadan bölgedeki sorunların çözülmesinin olanaksız olduğunu vurguladı.
'Cehenneme kadar yolunuz var'
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, katıldığı bir televizyon programında Avrupa'nın ülkesine uyguladığı petrol ambargosunu sert bir şekilde eleştirdi. Kimsenin İran'ı baskı altına alamayacağını söyleyen Ahmedinejad, "Cehenneme kadar yolunuz var, iyi ki almıyorsunuz" dedi.
‘Irak bölünmesin’ mutabakatı
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin yürüttüğü politikaya ortak tepki gösterdi. Davutoğlu ve Barzani, Maliki’nin politikalarından duyulan rahatsızlığı, “Irak bölünmemeli. Bu hem Irak’ın geleceği açısından, hem de bölge açısından büyük tehlikelerin ortaya çıkmasına neden olur” görüşünde mutabakata vardı. Görüşmede Suriye’de PKK’nın uzantısı olan PYD’nin tutumu da konuşuldu.  Davutoğlu, “PYD rejimle arasına mesafe koymalı.“
Irak'tan Erdoğan'a sert tepki
Irak Başbakanı El Maliki’nin kıdemli danışmalarından Ali El Musavi, Başbakan Erdoğan ve Türk hükümetinin bölge ülkelerinin içişlerine karıştığını öne sürerken Türkiye’yi bölgedeki “karışıklıklar”dan sorumlu tuttu.
Davutoğlu Barzani'yle görüştü
Dünya Ekonomik Forumu 43. Yıllık Toplantısı'na katılmak üzere İsviçre'nin Davos kentine gelen Bakan Davutoğlu, Vereina otelinde Mesud Barzani ile bir araya geldi.
"Maliki görevi bırakmadıkça...."
Irak'ın eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi, ''Maliki görevini bırakmadıkça ve YYK Başkanı Mithad el-Mahmud istifa etmedikçe, Irak'ta iyi bir yönetimin inşası ve reformun yapılması mümkün değil'' dedi.
Barzani'den 'radikal' uyarı
Kuzey Irak yönetimi lideri Barzani, ''Radikal kimselerin gösterileri sabote etme çabaları konusunda dikkatli olunması uyarısında bulunuyoruz'' dedi. Irak'ın, vatandaşlara yönelik hizmetlerin ihmal edilmesi, anayasanın ve anlaşmaların uygulanmaması sebebiyle uzun zamandır kriz içinde olduğunu savunan Barzani, bu durumun Irak'ta tüm grup, oluşum, parti ve örgütleriyle halkın hoşnutsuzluğuna neden olduğunu ifade etti.
Kerkük'ün çevresine 150 kilometrelik hendek kazılacak
Irak'ın Kerkük Kenti'nde geçtiğimiz gün meydana gelen ve 26 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırılardan sonra, kentin çevresinde 150 kilometrelik hendek kazılmasına karar verildi.
Irak’taki saldırıda Türkmen lider yaralandı
Irak’ın Tuz Hurmatu kentinde dün bir cenazeyi hedef alan intihar saldırısında Irak Türkmen Cephesi (İTC) Başkan Yardımcısı Ali Haşim Muhtaroğlu yaralandı.
Mali'de Fransız askerleri 2 kenti geri aldı
Fransa ve Mali askerlerinin, Diabaly ve Douentza kentlerini İslamcı militanlardan tamamen geri aldığı belirtiliyor. Diabaly kentindeki BBC muhabiri, kentte çatışma izlerinin hâlâ canlı olduğunu aktarıyor. Fransa'nın 11 Ocak'ta başlattığı hava saldırıları üzerine İslamcı militanlar çekilmeye başlamıştı.  
‘Mali’ye saldırı altın için yapılıyor’
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Fransa’nın Mali operasyonunu eleştirdi. Erdoğan, “Şu anda niçin Mali’ye saldırıyorlar? Mali dünyada altın rezervinin en önde olduğu ülkelerden bir tanesi. Ama Mali’de yaşayan altını nasıl çıkaracağını, nasıl işleyeceğini bilmiyor” dedi. Başbakan, “Biz dünyaya, o gelişmemiş ülkelere elimizi uzatmak durumundayız. Uzattıkça bu topraklar daha da bereketlenecektir” diye ekledi. Öte yandan, Mali’deki Fransız askerleri de İslamcı isyancıların kalesi olan Gao kentine girdi.
Cezayir'in rehine fiyaskosuna tepki
İngiltere, Cezayir'de rehine operasyonunun sona erdiği bilgisinin kendilerine ulaşmadığını açıkladı. Fiyaskoyla sonuçlanan kurtarma operasyonunda 7'si yabancı 30 rehine öldü. Japonya ve Norveç "askeri operasyon yapmayın" uyarılarının Cezayir tarafından dikkate alınmadığını belirtti.
'Bingazi'yi derhal terk edin'
Geçtiğimiz hafta yaşanan Cezayir’deki rehine krizinin ardından İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın “batılılara karşı her an gerçekleşebilecek olan tehdidin” varlığına karşı uyarması üzerine pek çok Avrupa ülkesi vatandaşlarına geri dönmeleri çağrısında bulundu.
İngiltere'den vatandaşlarına "terket" çağrısı
Libya'nın Bingazi kentinde dört Amerikalı'nın öldürülmesinin ardından İngiltere vatandaşlarına Bingazi'yi terketmeleri çağrısında bulundu. Çağrı İngiltere'nin avrupa birliğinden sorumlu bakan David Lidington'dan geldi.  Libya yönetimi ise aynı görüşte değil. İçişleri Bakanı Yardımcısı Abdullah Mesud, ülkedeki güvenlik sorunların böyle bir uyarı gerektirecek boyutta olmadığını savundu.
Yemen'de yine kaçak Türk silahları ele geçirildi
Yemen, Türkiye'den kaçak yollarla ülkeye sokulmak istenen 3 bin 780 adet tüfek ele geçirildiğini açıkladı. Yemen resmi haber ajansı Saba'ya konuşan Aden Limanı Gümrük Müdürü Muhammed Zumam, plastik ev eşyası olarak etiketlenen 63 kolide 60'ar otomatik tüfek bulunduğunu söyledi.
'Kadirov'a nefes aldıran infaz'
Rusya, Çeçenistan'da düzenlediği askeri operasyonda 12 Çeçen militanı öldürdü. Rus operasyonunda öldürülen Müslüm ve Hüseyin Gakayev, Çeçen lider Ramazan Kadirov tarafından "çok tehlikeli teröristler" olarak ilan edilmişti.
Ermenistan'da gergin bekleyiş!
Ermenistan'da 18 Şubat'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iktidarı protesto amacıyla iki aday daha açlık grevine başlayacak.
Türkiye’ye güvercin Gazze’ye gelince şahin
İsrail’de yarın yapılacak seçimler öncesi yıldızı parlayan aşırı sağcı lider Naftali Bennett, Türkiye hakkında görüşlerini ilk kez Hürriyet’e açıkladı. Gazze’yi ise “Ortadoğu’nun Singapur’u olacaktı, terör yuvasına dönüştü” diye eleştirdi. İsrail siyasetinin yükselen yıldızı, Türkiye hakkında görüşlerini ilk kez Hürriyet aracılığıyla dünyaya açıkladı: “Türkiye bizim için çok önemli bir ülke. İlişkilerimizi düzeltmenin ve oturup konuşmanın bir yolunu bulmayız. Önemli bir müttefik. Yeniden bu müttefiklik ilişkisini kurmak zorundayız.”
İsrail'de kritik seçim
Halk parlamento seçimleri için oy kullanıyor. Üçüncü kez iktidara gelmesi beklenen Netanyahu'nun en büyük rakibi, süpriz bir şekilde yükselişe geçen ve Batı Şeria'nın kısmen ilhakını savunan aşırı sağcı Yahudi Evi partisi. 
Netanyahu'nun ilk işi İran
İsrail'de genel seçimler yapıldı ve sandıkların yarısının açılmasıyla Netanyahu zaferini ilan etti. Ortağı Liberman ile çıktığı kürsüde partililere seslenen Netanyahu, İran'dan da bahsetti. Netanyahu, İran ile ilgili olarak ise ''İlk işimiz İran'ın nükleer silah edinmesine engel olmak'' diye konuştu.
Oyunu değiştirecek gazeteci
İsrail’de dün yapılan seçimlerin en büyük sürprizini kuşkusuz eski gazeteci Yair Lapid yaptı. Seçimlerden önce yayınlanan kamuoyu yoklamaları, Lapid’in tam merkezde konumlandırdığı Gelecek Var partisinin 120 üyeli meclise 10-12 milletvekili sokacağını gösteriyordu. Ancak özellikle seçim kampanyasının son döneminde kararsız seçmeni ikna ederek oy patlaması yaptı ve 19 sandalye ile ikinci parti oldu.
Bangladeş'te savaş suçundan ilk idam
Bangladeş'te, Cemaat-i İslami Partisi üyesi bir din adamı 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle ölüm cezasına çarptırdı. Cumhurbaşkanı Gül, Cemaat-i İslam üyelerinin idam edilmemesi için Bangladeş hükümetine bir mektup yazmıştı.
Gece eğlencesi faciayla bitti
Brezilya'nın güneyinde bir gece kulübünde çıkan yangında en az 245 kişi hayatını kaybetti, en az 200 kişi yaralandı. Yaralılardan 8'inin durumunun ağır olduğu belirtildi. Bazı kaynaklar ise ölü sayısının 280 olduğunu bildiriyor. 
Sırbistan'dan tehlikeli hamle
Sırbistan jandarma birlikleri, Kosova ile Sırbistan arasındaki 1 numaralı sınır geçidi Yarinye'yi geçerek Kosova topraklarına girdi. Jandarma birliklerinin Kosova topraklarına girmesi Kosova da büyük tedirginlik yarattı. Jandarma birliklerinin Kosova topraklarına girmesiyle ilgili Kosova Hükümeti ve Kosova sınırlarını koruyan Barış Gücü KFOR’dan henüz açıklama yapılmadı.
Kıbrıs'ta futbola Annan planı
Kıbrıs’ta Türk ve Rum futbol federasyonlarının futbolu birleştime çabalarında, 2004 yılında referanduma götürülen Annan Planı’na benzer bir formül üzerinde duruluyor.
Rum gazetesinden flaş iddia!
Güney Kıbrıs'ta, Mısır'ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Menha Mahroys Bakhoum'un birkaç ay önce Larnaka Havaalanında kontrole tabi tutulmaya çalışılmasıyla yaşanan olayların benzerlerinin daha önceden de yaşandığı bildiridi.
KKTC'de 'kurultay'dan kaçış yok
KKTC’de yüksek mahkeme, tek başına iktidarda olan Ulusal Birlik Partisi’nin 21 Ekim’deki kurultay sonucunun parti tüzüğüne aykırı olduğuna hükmederek, Başbakan İrsen Küçük’ün genel başkan seçilmediğine karar verdi.
Kıbrıs'ta Osmanlı camisine saldırı
Kıbrıs Rum kesiminde Osmanlı döneminden kalma tarihi camiye, Türk karşıtı eylemleriyle bilinen ELAM örgütü tarafından saldırı düzenlendi. Denya köyündeki Osmanlı camisinin 2 duvarı yıkıldı. Açılımı Rum Ulusal Halk Cephesi olan ELAM örgütü üyesi 1 kişi tutuklandı.
Rus ve Fransız savaş gemileri Kıbrıs'ta
Kıbrıs Rum kesimindeki Limasol limanı, yabancı savaş gemilerinin üssü haline geldi. Hafta sonu limana demirleyen 2 Rus savaş gemisinden sonra dün de 2 Fransız savaş gemisi Limasol’a geldi. Kıbrıs Rum kesimindeki Limasol limanındaki hareketliliğin Suriye’de devam eden iç savaşla ilgili olduğu iddia ediliyor.
Avrupa barışına Türk damgası
Elysée Anlaşması’nın 50’nci yıldönümü Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ı bir araya getirirken, anlamlı geceyi bir Türk sundu. Öğrencilerden birinin Fransa ve Almanya işbirliğinin AB’nin savunma politikalarındaki rolü sorusuna Merkel Türkiye’yi de örnek göstererek yanıt verdi. “Türkiye NATO üyesi Kıbrıs da AB Kararların alınmasında bazen bir takım sorunlar yaşanabiliyor. Almanya ve Fransa olarak amacımız bu iki ülke arasındaki politik problemlerin çözülmesi yönünde” diye konuştu.
ILO raporu: Dünyada işsizlik arttı, Türkiye 'istihdam yarattı'
Birleşmiş Milletler, dünyadaki işsiz sayısının 2012'de 4 milyon artışla 197 milyona ulaştığını ve daha da artmasının beklendiğini bildirdi. BM Uluslararası Çalışma Örgütü ILO'nun raporuna göre, Türkiye, Arnavutluk, Rusya Federasyonu ve Ukrayna'da ise ekonomide büyüme kaydedildi ve yeni işler yaratıldı. ILO raporunda, Türkiye, Rusya, Arnavutluk ve Ukrayna'nın karşılaştırılmalı olarak incelendiği bir bölüm de yer aldı. Raporda, küresel ekonomik kriz sırasında Rusya, Türkiye ve Ukrayna'da ekonomik büyümenin sekteye uğradığı, ancak çabuk toparlandığı bildirildi. Rapora göre, 2009'un birinci çeyreğinde gayrısafi yurtiçi hasıla Rusya'da yüzde 9.2, Türkiye'de yüzde 14.7, Ukrayna'da da yüzde 19.6 oranında geriledi. Ancak 2010 yılının aynı döneminde her üç ülkede de büyüme kaydedildi. En çok büyüme yüzde 12.6 ile Türkiye'de gerçekleşti.
Türkiye 'kısmen özgür'
Washington merkezli sivil toplum kuruluşu "Özgürlük Evi"nin raporunda, geçtiğimiz yıl da "kısmen özgür" kategorisinde olan Türkiye'de toplumsal özgürlükler alanında daha fazla gerileme yaşandığı belirtildi.
Kerry'nin ilk ziyareti Türkiye'ye
Amerika Birleşik Devletleri'nin yeni Dışişleri Bakanı John Kerry ilk yurtdışı gezisini Şubat'ta Türkiye'ye yapacak. Kerry'nin gündeminde Suriye'deki iç savaşın bitirilmesine yönelik adımlar, Irak'ta yükselen gerilim ve İmralı süreci olacak.
Bakanı Bağış: AB'nin geleceğini tartıştık
AB Bakanı Egemen Bağış, katıldığı AB Bakanları Gayriresmi Toplantısı'nın hem AB'nin geleceğinin tartışıldığı hem de bugünkü sorunlarının ele alındığı çok anlamlı toplantılar olduğunu söyledi.        
Patriot’lar 3.5 milyon kişiyi koruyacak
Suriye kaynaklı füze tehdidine karşı Türkiye’nin NATO’dan talebi üzerine gönderilen ancak karar aşamasından konuşlandırma aşamasına kadar hakkında spekülasyon ve tartışmaların bitmediği Patriot füze savunma sistemlerinin ilk bölümü bu hafta sonundan itibaren operasyonel hale gelecek. Türkiye-Suriye sınırının tamamını koruma gibi bir kapasitesi bulunmayan sistemler sayesinde koruma altına alınacak nüfus toplamı 3.5 milyon kişi olacak.
Türkiye'ye komşu ülkeler tepki gösterecek
Patriot hava savunma sisteminin Türkiye’ye konuşlanmasına karşı çıkan ülkelerden Rusya’dan eleştirel yorumlar gelmeye devam ediyor. Rus siyaset bilimci, eski milletvekili Semyon Bagdasarov, Patriotlar sayesinde Türkiye’nin İran,Irak ve Ermenistan ile arasındaki sınır bölgelerinin önemli bir bölümü üzerinde kontrol uygulamasının mümkün olacağını iddia etti.  
Patriotların konuşlandırılmasıyla Suriye’nin üzerinde uçuşa yasak bölgenin oluşturulmasının öngörüldüğünü öne süren Bagdasarov, "Patriotlar sayesinde Türkiye ile İran ve Türkiye ile Irak arasındaki sınır bölgenin, hatta Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınır bölgenin önemli bir bölümü üzerinde kontrol uygulamak mümkün olacak. Bu da bölgede durumu değiştirecek. Hiç şüphe yok ki komşu ülkeler mevcut durumdaki değişikliklere tepki gösterecek” şeklinde konuştu.
İran: Patriotlar yanlış anlaşılmaya neden oluyor
İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Ahmed Vahidi, Suriye sınırına konuşlandırılan Patriot füzelerinin bölge ülkeleri arasında yanlış anlaşılmaya neden olduğunu söyledi. Vahidi "Patriot’ların konuşlandırılmasını yararlı bir eylem olarak görmüyor ve bölge ülkeleri arasında yanlış anlaşılmaya sebebiyet verdiğini düşünüyoruz" dedi. 
NATO çuval eylemini normal karşıladı
Hatay'ın İskenderun ilçesinde 7 Alman askerine yapılan saldırı NATO'nun da gündemindeydi. Brüksel'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan NATO'nun üst düzey yetkililerinden Tuğgeneral Gary Deakin, tepkilerin normal olduğunu söyledi ve gösterilerin görevlerini etkilemeyeceğini kaydetti.
AKPM'de "Öcalan'a özgürlük" bildirisi
AKPM üyelerinin imzasına açılan bildiride, Kürt sorununun çözümü için Türk hükümeti, PKK ve Abdullah Öcalan arasında yürütülen ve "Oslo ve İmralı süreçleri" olarak adlandırılan müzakerelerin "umut verici" olduğuna işaret edildi.
'Paltodaki barut izi'
Paris'te 3 PKK'lı kadının öldürülmesiyle ilgili soruşturma sürüyor. Fransız basınına göre, polis gözaltındaki şüphelilerden birinin paltosunda barut izi buldu. Boş kovanlardan birinde ise, 3 kadına ait olmayan DNA'ya rastlandığı belirtildi.
İran'dan 'İmralı' desteği
İran, Türkiye'de başlayan "İmralı" sürecini desteklediğini açıkladı. İran Dışişleri Bakanı Ramin Mihmanperest, "İran, hükümetler ve halklar arasında barış sağlanmasını sürekli desteklemiştir" dedi.
Financial Times: İstanbul havalimanı 'Avrupa'nın en büyüğü' olacak
Financial Times gazetesi, İstanbul'a inşa edilmesi planlanan üçüncü havalimanının, Avrupa kıtasındakilerin en büyüğü olacağına dikkat çekiyor. Haberde, İstanbul'un, küresel geçiş noktası olmak için Doha ve Dubai ile yarıştığı belirtiliyor.
Hırvatistan Türkiye'ye vize uygulama kararı aldı
Hırvatistan, vize sistemini AB'ye uyumlu hale getirme çalışmaları kapsamında Türk vatandaşlarına vize uygulama kararı aldı.  Her yıl binlerce Türk turisti ağırlayanHırvatistan hükümeti, vize sistemini Avrupa Birliği'ne (AB) uyumlu hale getirme çalışmaları kapsamında 1 Nisan 2013'ten itibaren ülkeye gelen Türk vatandaşlarına vize uygulanmasını kararlaştırdı.
Guardian: Türkiye eserler için 'kültürel savaş'la suçlanıyor
İngiliz gazetesi Guardian'da yer alan bir haberde Türk hükümetinin, dünyanın önde gelen müzelerine “şantaj” yaptığı iddia ediliyor. Habere göre; Berlin, Paris ve New York’taki kültür işleri yetkilileri, Türkiye’nin yasadışı yollarla götürüldüğünü iddia ettiği binlerce sanat eserinin geri verilmemesini gerekçe göstererek, yabancı arkeologların kazı izinlerini iptal etmekle tehdit etmesinden şikâyetçi.    
AK Parti bastırdı, rapor geri çekildi!
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde "Avrupa'da MedyaÖzgürlüğünün Durumu" başlıklı Türkiye raporu reddedildi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde "Avrupa'da Medya Özgürlüğünün Durumu" başlıklı Türkiye'ye ağır ithamlar içeren raporun tavsiye kararı üçte iki çoğunluk sağlanamadığı için reddedildi. İsveçli muhafazakar üye Matt Johannson tarafından hazırlanan ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesine iletilecek tavsiye kararında söz konusu raporun üye ülkelerin yetkili bakanlıklarına gönderilmesi önerilmekteydi.
'AİHM'de gümüş madalya yine Türkiye'nin'
Türkiye 2012 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde adil yargılanma ve ifade özgürlüğünü en fazla ihlal eden Avrupa ülkesi oldu.
'Türkiye'nin AİHM üyeliği askıya alınsın
Fransız Barolar Birliği, "demokratik özgürlüklere yönelik aralıksız süren ihlaller" nedeniyle Türkiye'nin Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) üyeliklerinin askıya alınması çağrısında bulundu. Fransız Barolar Birliği Başkanı Christian Charriere-Bournazel tarafından yapılan açıklamada, bu tür tutuklamaların "sistematik hale geldiği" ve avukatların "siyasi nedenlerden ötürü" gözaltına alındıkları görüşü dile getirildi.
Hukukun mumla arandığı 2012’de "4+4+4" yetmiyormuş gibi, bir de "Başkanlık" sisteminin dayatıldığı 2013’de özellikle gençlerimiz için barış içinde gönençli gelecek umutlarının İmralı’dan değil Halkın iradesinden yeşerdiği bir Türkiye’de daha iç açıcı bir Dünya gündeminde görüşmek umuduyla saygılarımızı sunarız.
Hits: 13402