Lafayette Sokağı Katliamı

~ 16.01.2013, Mine KIRIKKANAT ~

Fransa’nın devlet yapılanmasını ve Paris’in coğrafyasını bilen bilmeyen kimi gazetecileri hevesle hafiyeliğe soyunduran üçlü infaz, beni de dolapta duran “geopolitik gerilim romancısı” şapkamı giymek zorunda bıraktı.
Önce değerli okurum
Mustafa Ökten mesaj gönderdi, sanki düşüncelerimi okumuş gibi. “Siz bunu yazmıştınız” dedi. “Bir Gün Gece*, tıpkı böyle bir cinayetle başlıyordu…” Doğru. PKK hesabına Fransız cumhurbaşkanıyla görüşmeye gelen bir Kürt politikacısının Paris’teki otel odasında infazıyla başlar roman. Ama yıllar önce zaten “olabilirliği” için kurguladığım bir cinayetin üçlü gerçekleşmesi, şaşırtmadığı için ilgimi çekmeye de yetmedi. Nasılsa yazmıştım…
Derken, içinde
“haber” olan bir bilgi geldi. Hem sağlam, hem de uzmanlığına güvenilir bir kaynak, bu bilgiye dayalı bir varsayım ileri sürdü. Paris’te 3 kadın PKK’linin infazına ilişkin merakım, işte o zaman uyandı.

 

***


Uluslararası cürüm oluşumlarını yakından izleyen tanıdığım, “İnfaz ekibi tekil miydi, çoğul muydu, bilemem. Ama esas tetikçi Barselona’dan geldi. Sonunda Barselona’ya ulaşacağı bir güzergâh üzerinden İspanya’ya döndü” dedi. “Katliam adresinin Kuzey Garı’yla Doğu Garı arasında olması hiçbir şey ifade etmez. Treni unut. Trene iner binerken pasaport gösterirsin, içerde kontrolör, koridorlarda sirkülasyon var. Yüz yüze yolculuk edilir, olmaz… Biraz düşün bakalım, en az denetlenen ulaşım aracı nedir, sınır geçişlerinde?”
Kafamda bir şimşek çaktı. İspanya ile Fransa arasında benim de çok kullandığım, zaten kaçak göçmenlerle birlikte yolculuk ettiğim gece otobüsleri geldi aklıma. Bir yazımda, arkamda oturan kaçak bir Türk’ün sabaha karşı sınırı geçerken tekbir getirip, geçtikten sonra
“Elhamdülillah!” diye naralandığını bile anlatmıştım.
Zaten Avrupa’da her gün düzenli saatlerde uluslararası onlarca sefer yapan tek otobüs şirketi vardır:
“Eurolines”!

 

***


Sonrası çorap söküğü gibi geldi. Paris’in doğu kapısı, Porte de Bagnolet’deki otogara, Gallieni metro istasyonu doğrudan bağlıdır. Suikastın yapıldığı Lafayette sokağına en yakın metro girişi Kuzey Garı’yla Gallieni istasyonu arasında 9 durak var. Republique’te aktarmalı oluşu katil için güzergâh karıştırıcı bir avantaj. Taş çatlasa 20 dakikalık bir yolculuk.
Bagnolet’deki otogardan saat 18’de Bilbao, 20.45’te Almeira otobüsü kalkıyor. 3 PKK’linin saat 18 ile 19 arasında öldürüldüğü doğruysa, katilin Almeira otobüsüne binmesi akla yakın. Üstelik Barselona, Paris’ten İspanya’nın güneyindeki Almeira’ya giden otobüsün ilk durağı! Cesetlerin bulunduğu saatlerde infazcı, Cerbere kapısından sınırı ya geçti, ya
geçmek üzere.
Peki ama niye Barselona?
“Avrupa’da kiralık katil pazarı, Barselona’dadır” dedi, bir bilenim. “Katalonya, çok uzun süredir Madrid’deki merkezi otoriteyle çekişiyor. Başına buyruk bir bölge. Uluslararası cürüm bağlantılarıyla mücadele edebilecek İspanya ulusal polisi, burada Katalan milliyetçilerinin hedefi ve yetkisini kullanamıyor. Yerel yönetimin Katalan polisi de her anlamda yetersiz ve etkisiz. Profesyonel suikastçıların inidir Barselona. Bütün gizli servisler de bunu bilirler. Paris’teki gibi suikastlar için gereken deneyimli infazcılar, Barselona’da istihdam edilir.”

 

***


İspanya’dan ayrılmak hesapları yapan Katalonya’nın zaten İspanya’nın dışındaymış gibi yönetildiğini bizzat biliyordum. Barselona’nın uluslararası cürüm bağlantıları açısından bir zula haline geldiğini yeni öğreniyordum, ama mantıklıydı.
Uzmanlığından hiç kuşku duymadığım kişi, görüşmeyi bitirmeden önce son bir şey daha söyledi:
“Paris’teki infazları üstlenenler, asla bulunamayacak. Suikast, çok üst düzeyde profesyonellerin işi. Polis, suikastı sipariş edenleri ya tahmin eder ya da saptar. Ama onu da açıklayamaz. İşin içinde birkaç büyük gücün gizli servis ittifakı bile olabilir…”
Tabii bütün bunlar bir varsayım. Ama siz de bilin istedim.


‘G’ NOKTASI

Saygıdeğer KIRIKKANAT,
Ödemiş Kaymakamlığı’nda araştırmacı olarak görev yapmaktayım. İlçemize bağlı beldelerde kitaplık ve okuma odaları oluşturmaktayız. Sizlerin de bu konuda duyarlı olduğunuz ve yardımlarınızı esirgemeyeceğiniz düşüncesi ile desteklerinizi dört gözle bekliyoruz. 7’den 77’ye tüm vatandaşlarımız için, okunmuş kitaplar da olur, gerektiğinde kargo bedeli tarafımdan ödenebilir. Şimdiden teşekkürlerimi sunarım.
Özkan SOLMAZ
Ödemiş Kaymakamlığı Afet Bürosu
Mithatpaşa Caddesi 1/1
Telefon:
0 232 5453150
0 232 5454772
GSM:
0 536 6158005

“Günah konuşur, cinayet susar.”

İNGİLİZ ATASÖZÜ

16 Ocak 2013 - Cumhuriyet

Mine KIRIKKANAT | Tüm Yazıları
Hits: 2039