Yeni yıl yazısı

~ 31.12.2012, Nazım ALPMAN ~

Üstat Haldun Taner 1959 yılını bitirip de 1960’a adım attığımız günkü yazısını  “Yeni Yılınız Kutlu Olsun” başlığıyla yayınlamıştı.

Usta yazar Türkiye’nin içinde bulunduğu koşullara gönderme yaparak herkesin yeni yılını sırayla kutluyordu.
Mesela geçim sıkıntısı içinde kıvranarak bir yılı daha geride bırakan en alt gelir grubuna şöyle sesleniyordu:
“Asgari ücretle sürünen işçi kardeşim yeni yılın kutlu olsun!”
1950’li yıllar Demokrat Parti’nin (DP) iktidar dönemiydi. Çok partili hayata geçilmiş, DP, 1950 seçimlerinden sonra 1954 ve 1957 seçimlerini de kazanmıştı. 1957’de DP’nin oyu düşmüştü. İlk gelen sonuçlara göre kaybetme riski bile doğmuştu. Başbakan Adnan Menderes seçim sonuçlarının yarattığı iç sıkıntısını açıklarken şöyle demişti:
-Allah bir daha bana o geceyi yaşatmasın!
İktidardan hiç gitmeyecek gibi bir ruh haline bürünmek kolay değildi. Bunun için yapılması gerekenler vardı, Menderes iktidarı da yapılacak olan her şeyi yapmıştı.
Haldun Taner o ünlü makalesinde DP’nin getirdiği demokrasinin sonuçlarına da değiniyordu:
“Yeni yılınız kutlu olsun hapisteki gazeteciler! Hapisten çıkacak gazeteciler, hapse girecek gazeteciler sizi de yeni yılınız kutlu olsun!”
Türkiye’ye ne zaman “demokrasi” gelse böyle oluyordu, hapishaneler gazetecilerle doluyordu!
1959’dan geldik 2013’e… Haldun Taner’in yeni yıl dilekleri hâlâ güncelliğini koruyor:
-Yeni yılınız kutlu olsun gazeteciler; hapistekiler, hapisten çıkacak olanlar ve hapse girecek olanlar! Yeni yılınız kutlu olsun!
(aşağıdakini dişi yapın)
2013 DİLEĞİ:Yeni yılda Allah hepimize akıl fikir versin!
 
***
 
Yenipazar yeni anlayış
Türkiye’nin cittaslow (sakin şehir) belediyeleri 26 Aralık 2012 akşamı İstanbul’da yemekli bir basın toplantısı yaptılar. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in başını çektiği yeni oluşumun (Taraklı, Vize, Perşembe, Yalvaç, Akyaka, Gökçeada, Yenipazar) Belediye Başkanları basın mensuplarıyla tanıştılar.
İçlerinde 3 CHP’li, 3 AKP’li 1 DP’li ve 1 Bağımsız başkan vardı. Sanki hepsi aynı partidenmişcesine kaynaşmışlardı. Çünkü iş yapma heyecanına sahiptiler. Belediye Başkanlığı ile milletvekilliğini ayıran temel bir özellik vardır. Her ikisini de yapanlar anlatırlar:
-Milletvekilliği RİCA makamadır, bedediye başkanlığı İCRA makamıdır!
Cittaslow’cular hizmet edebilme yollarını arayıp bulmanın mutluluğunu yaşıyorlardı. Pek çok başkandan farklıydılar.
Bir tanesini özellikle sizlere takdim etmeliyim:
Aydın Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden!
Yenipazar Başkanı toplantıya gelirken belediyesinin tanıtımı için basılmış kitaplar, broşürler, dergiler de getirmişti. Yörük Ali Efe, Baba Ocağı ve Kaçıvedik Efem adlı kitaplar yerel tarih için önemli belgeler oluşturuyordu. Kapsamlı bir ilçe broşürü ve bir de dergi vardı. Hızla tarayıp baktık, belediye başkanının adını fotoğrafını göremedik.
Bir Yüsran Erden’e baktık, bir de aklımıza Anadolu’nun değişik il ve içlerinde benzin istasyonlarıyla yarışan uzun direkli Başkan panoları geldi. Başında bulunduğu kenti kendisine kaide yapıp, en üstüne kurularak propaganda makinesine dönüşen medya düşkünü başkanlar… En modern yöntemlerle en çağ dışı uygulamaları yapabilenler…
Aydın Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden’i takdir etmemek mümkün değil. Yenipazar’a gitmek, bu güzel beldeyi tanımak, tanıtmak boynumuzun borcudur! 
 
(Birgün)
Nazım ALPMAN | Tüm Yazıları
Hits: 1748