Savaşta ve Barışta Mertlik

~ 02.12.2012, Mine KIRIKKANAT ~

Martin McGuiness, açılımı İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu olan IRAya 1969 yılında katıldı. 1972 yılı başında Kanlı Pazar diye anılan olaylar patlak verdiğinde, IRAnın Derry bölgesi komutanı ve henüz 22 yaşındaydı. 113 kilo patlayıcı madde ve 5000den fazla mermi yüklü bir arabada yakalanıp mahkemeye sevk edildi.

Bir yıl süren dava sırasında yargıçlara: Halkımızın katliamına karşı savaştık. Evet, Oglaigh na Heireann örgütü üyesiyim ve bu üyelikten çok çok gurur duyuyorum!diye kafa tuttu.

Altı yıl yattığı hapisten çıktı. IRAnın paramiliter güçlerinin başına geçti ve 1979dan 1982ye kadar genelkurmay başkanlığıyaptıktan sonra, örgütün siyasal kanadı Sinn Feina geçti.

***

1982’de, Kuzey İrlanda Meclisine milletvekili seçildi. Sinn Fein ve SDLP üyesi tüm dava arkadaşları gibi, McGuiness de meclise girmeyi reddetti. Aynı yıl 9 Aralıkta İngiliz İçişleri Bakanlığı, Terörle Mücadele Yasasına dayanarak McGuiness, Gerry Adams ve Dany Morrisonu Büyük Britanya topraklarına girmekten men etti.

McGuiness, 1996da Kuzey İrlanda Forumuna üye seçildi. Bir yıl sonra da İngiltere Birleşik Krallık Meclisine Mid Ulster milletvekili. Yine girip oturmadı Meclise

Aynı yıl, Sinn Fein tarafından partiler arası görüşmelere baş müzakereci atandı ve 1998 yılında Kutsal Cuma anlaşmasını imzaladı.

25 Haziran 1999da yapılan seçimlerde Kuzey İrlanda Meclisine milletvekili olarak girdi ve 2 Aralıkta Eğitim Bakanı oldu. İlk işi, çocukken kendisinin de geçemediği ortaokula giriş sınavlarını iptal etmekti

***

Yıllar geçiyor, Kuzey İrlanda meclisleri lağvedilip yeniden açılıyor, ama McGuiness her seçimde milletvekili olarak parlamentoda yerini almayı başarıyordu. Tüm İrlanda siyasal partileri ile İngiltere sonunda bir araya gelip, Saint Andrews anlaşmasını imzaladıklarında, takvim de 2006yı gösteriyordu.

7 Aralık 2007de yapılan Kuzey İrlanda seçimleri, Sinn Fein ile Birlikçi Demokrat Partinin büyük üyeleri olduğu dört partili bir koalisyona geçit verdi. Ertesi yıl 26 Martta, Sinn Feinlı Martin McGuiness Kuzey İrlanda Başbakan Yardımcısı atandı. Başbakan ise eski hasmı, BDPli Ian Paisleydi

***

Martin McGuiness, 8 Aralık 2008 günü Paisley ile birlikte ziyaret ettikleri George W.Bushun yanından çıktıktan sonra eski hasmıyla ilişkilerini sorgulayan gazetecilere şöyle dedi: Bu yıl 26 Marta kadar Ian Paisley ile tek kelime konuşmamış, hatta havadan bile söz etmemiştik. Oysa 7 aydır birbirimize hiç öfkelenmeden, birlikte çalışıyoruz. Bu da yeni bir çağa girdiğimizin resmidir.

1969’dan 2007ye, işte size gerçek bir dava adamının ve siyasal yapılanmanın ayrılıkçı terörden demokrasiye geçiş öyküsü.

Kıssadan hisse: Savaşta da mertlik gerekir, barışta da... Tepesine vurulunca pişmanlık ifade ve savaşına ihanet edenlerden, sadık kalmayacakları barış yapmaları da beklenemez.

 

‘G’ NOKTASI

BDPnin açılımı, Barış ve Demokrasi Partisi. Bu siyasal yapılanmanın 2011 seçimlerinde aldığı yüzde 6.4 oy oranına karşın Türkiye gündeminin yüzde 70ini oluşturması, varlığının darlığına inat işgal ettiği yer açısından görmezden gelinmeyecek bir başarıdır. BDP milletvekillerinin hiçbir partide görülmeyen bir özveriyle maaşlarının yarısını partiye bağışlamaları, bizim hoşumuza gitmese de davalarının ardında kararlı duruşları, kelle koltukta çıkışları, tarafsız anlamda saygıdeğerdir.

Ne var ki adında demokrasivurgusu taşıyan bir partinin 10 milletvekilinin, Türkiye ve dünyanın terör örgütü olarak tanımladığı PKKnin, hem de omuzunda silahlı adamlarıyla kucaklaşması elbette demokratik bir mücadele simgesi değildir. Dünyanın hiçbir parlamentosu, teröristlerle kucaklaşan milletvekillerini hoşgörmez.

Üstelik, BDPli milletvekillerinin dokunulmazlığını, bizzat açlık grevi yapan PKK ve KCKliler dokunulur kıldı. Çünkü açlık grevini salt Abdullah Öcalana yönelik istemlerle başlatıp, zaten onun emriyle bitirerek, devlete Öcalanı biricik muhatap gösterdiler, BDPyi adeta devreden çıkardılar.

Dikkat ederseniz, Başbakan Erdoğan, PKK militanlarıyla kucaklaşan BDPlilerin dokunulmazlıklarını kaldırmak için startı, olay zamanı ağustos ayında değil, yeni verdi. Neden?

Çünkü arada açlık grevleri oldu ve PKK ile KCK, hükümete, yetki makamı diye Öcalanı adres gösterdi. Üstelik, PKKnin de sahada ağır darbe aldığı bir sırada, AKP hükümetine arada parazit yapan BDPyi oyun dışı bırakmak fırsatını, bizzat Kürtçüler verdi böylece.

Dolayısıyla BDP, eğer düştüğü açmazı sorgulayacaksa, önce PKK ile kucaklaşan vekillerinden, ardından Öcalandan başka temsilci istemeyen Kürtçülerden başlamalı.

 

Herkesin düşündüğünü söylemek, her zaman

cesaret gerektirir.

GEORGES DUHAMEL

 

2 Aralık 2012 - Cumhuriyet

Mine KIRIKKANAT | Tüm Yazıları
Hits: 2047