Kadının 'din'den çektiği

~ 13.11.2012, Rana ULAŞ ~

Kadının insanlık tarihinde bugüne gelene kadar yaşadığı ezilmişliğe değinirken -ki hala katedecek çok yol var- erkek egemen ideolojinin din ile işbirliği yaptığını söylüyorum. Söz konusu durum ülkemizde yaşanınca da bu din islam oluyor.

Kimi inançlı okurlar zaman zaman bu duruma itiraz ediyorlar. İslam dininin kadınlar için yaptıklarına haksızlık ediyormuşum. İslam sanıldığı gibi kadınları ezen, ikinci sınıf durma getiren bir din değilmiş.

Dolayısıyla Kuran da.. Böyle bir yanılgıya düşen ne yazık ki birçok insan var. İnancın olduğu yerde zaten akla gerek olmayacağı için de olmayacağı için mantıklı bir tartışma da olmayacaktır. O yüzden kimi ayet ve hadislerden örnek vereyim de laf olsun torba dolsun diye konuşmadığım anlaşılsın. Bu örneklerden o kadar çok var ki, hangisini seçeceğimi şaşırdım. Bakara suresi. 282. ayetten başlalayalım o zaman; “Aklınız eksiktir; çünkü şahitlikte iki kadın  bir erkeğin yerine geçer.”


***
Hz.Muhammedin kadınlara verdiği öğütlere bakalım; “Ey kadınlar sadaka verin, Allah'tan günahlarınızın bağışlanmasını dileyin. Çünkü bana cehennem gösterildi. Oradaki cezalıların çoğu kadındı.” Bunun üzerine orada bulunan kadınlardan biri söz alarak –şimdiki duruma göre kadının daha cesur olduğunu da görebiliriz- neden kadınların daha çok cehennemde olduklarını sorar. Hz.Muhammed de; “Çünkü, çoğu kez hem ağzınızdan kötü söz çıkar; hem de sizler kocalarınıza karşı nankörsünüz. Bir de siz, hem dinen hem de aklen eksik yaratılmışsınız...” diye devam eder. Sözün tamamını merak edenler, Arif Tekin’in Berfin Yayınların’dan çıkan “Kur’an’da Kadın ve Hz. Muhammed’in Hanımları” adlı kitabından okuyabilirsiniz.

Kur’an’dan yine erkeklerin kadınlar uzerinde egemenlik kurmaları gerektiğine ilişkin başka bir ayet daha; “Erkekler kadınların yöneticileridir. Sebebine gelince, hem Allah’ın kimisini kimisine karşı üstün kılmış olması, hem erkekeler mallarından harcama yaptıkları için kadınlara karşı yöneticiler” ve devam ediyor; “Başkaldırmasından endişe ettiğiniz kadınlara öğüt verin, onları yataklarında yalnız bırakın ve onları dövün” (Nisa suresi, 34. Ayet)

Bunları ben uydurmuyorum, hala dayatılan bu gerçek kuran böyle değil diyorsanız, karşı çıkacağınız kişi ben değilim. Yahudiluk ve Hıristiyanlıktan da bir örnek verip din konusunu bugünlük kapatalım. Yahudi erkekler her sabah, “Tanrı, sana hamdolsun ki bizi kadın olarak yaratmadın” diye dua ederken Hıristiyanlar ise; “Kadın, erkek hizmeti için yaratılmıştır.* derler.

Din bağnazlığından kurtulmadıça kadının daha çok çekeceği var. Kadın çektikçe insanlık da bu durumun altında kalır. Bilmem ki başka söze gerek var mı?


*İslami araştırma dergisi cilt no:5 sayı, 4/235

(Yurt Gazetesi)

Rana ULAŞ | Tüm Yazıları
Hits: 1745