İstanbul Barosu HES 'lerle Mücadeleye Katılıyor

~ 14.03.2011, Yeni Yaklaşımlar ~

İstanbul Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu HES Çalışma Grubunca düzenlenen basın toplantısında Giresun ili Bulancak ve Piraziz ilçeleri sınırları içindeki Pazarsuyu Havzası’nda bulunan 7 HES Projesine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme kararlarının iptali için açılan davalarda Ordu İdare Mahkemesi’nin Yürütmenin Durdurulması Kararı verdiği açıklandı.
10 Mart 2011 Perşembe günü saat 15.30’da İstanbul Barosu 7. Kat Toplantı Salonunda yapılan basın toplantısında konuşan İstanbul Barosu Başkanı Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal, sağlıklı çevrede yaşamanın en önemli insan haklarından biri olduğunu, Avukatlık Yasasının 76 ve 95/21. Maddelerinin verdiği yetkiye dayanarak baroların insan haklarını koruma yükümlülüğü bulunduğunu söyledi.
Kocasakal, insan haklarına ilişkin ne varsa İstanbul Barosu olarak bunların mücadelesini vereceklerini ve bu mücadeleyi verenlere de destek olacaklarını bildirdi.
HES Çalışma Grubu adına konuşan Av. Mehmet Demirci, devletçe hazırlanan HES projeleri için halkın ve yöresel sivil toplum kuruluşlarının görüşünün alınmadığını, yaşam alanlarını korumak adına mücadeleyi yöre insanlarının başlattığını, bunların hukuk talep ettiklerini, kişisel çabalarla sürdürülmeye çalışılan mücadelenin epeyce de masraflı olduğunu söyledi.
Karadeniz yöresinde istenmeyen şeylere, ‘lanet olsun, uzak dursun’ anlamında ‘andır galsın’ denildiğini belirten Demirci, Pazarsuyu havzasında yaşayanların, 80 kilometrelik bir vadide kurulması planlanan 10’un üzerinde HES projesine ‘Andır Galsın HES’leriniz’ diyerek karşı çıktıklarını bildirdi.
Basın toplantısında konuşan davacılardan Dereseki’li Züleyha Ocak Baştuğ ve İstanbul’lu Yıldırım Yılmaz da doğal dengenin bozulmaması ve yaşam alanlarının daraltılmaması için mücadeleye devam edeceklerini belirterek bu mücadeleye destek verdiği için İstanbul Barosuna da teşekkür ettiler.
Öte yandan, İstanbul Barosu Çevre ve Kent Komisyonu HES Çalışma Grubunca düzenlenen ‘Hidroelektrik Santrallerin Ekonomik ve Sosyal Değerlendirilmesi ile Ekosisteme Etkileri ve HES’lere İlişkin Dava Takipleri’ konulu panel ve forum 19 – 20 Mart 2011 tarihlerinde İstanbul Barosu Kültür Merkezinde yapılacak.
Ayrıca, 2 Nisan 2011 Cumartesi günü Bakırköy Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezinde HES Çalışma Grubunca düzenlenecek panelde, Karadeniz Bölgesinde yapılmış, yapılmakta olan ve yapımı planlanmış HES’lerin çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri tartışılacak.
 

Hits: 1710