Ekonomi Liberal, Politika Kartel!

~ 23.09.2012, Mine KIRIKKANAT ~

Türkiyede liberal demokrasiTurgut Özal yıllarında emekledi, AKPnin 11 yıllık iktidarında ise yürüdü ve koştu. Ekonomik alanda devletin tüm tekelleri kırıldı, neyi varsa, bazen yok pahasına satılarak özelleştirildi. Başka bir deyişleliberal demokrasinin özbeöz kapitalist demek olan sıfatı tamam, Türkiye artık liberalde Hani demokrasi?

Yasama, yürütme ve yargının iktidarın tekelinde toplandığı Türkiyede güçler ayrılığı mı kaldı? Hangi kurum, hangi yetki makamı özerk? Basın mı özgür, muhalefet mi hak?

Demokrasi, bir paylaşım rejimidir. Olmazsa olmazı, muhalefettir, iktidar değil! Çünkü çoğunluk iradesi asla hak eşitliğinin garantisi değildir. Tam tersine! Hitler, Mussolini, Franko, Stalinin faşist iktidarları, tarihte hiçbir demokrasinin ulaşmadığı oranda halk iradesine dayandıkları içindir ki Günümüzde yüzde 90 oy oranlarıyla seçim kazanıp iktidar olunan diyarlarademokrasidenilmemektedir.

***

Türkiye hızla bu yolda ilerliyor. Ekonomide serbest rekabet yanlısı AKP, politikada serbest rekabet karşıtı! İktidarı, hiçbir alanda muhalefete söz ve varlık hakkı tanımayan, gerçek bir tröst. Tröst olmak bile kesmedi, Allahın izniyle tekelleşmeye doğru gidiyor.

Merkez yönetimde AKPli olmayanı ezmek ve yok etmeye yönelik tröstçüsiyasal tavır, yerel yönetim düzeyinde de kartelciolarak görülüyor. CHPli belediyeler, her türlü baskı, yıldırma ve taciz hedefi. İşte İzmir, işte Eskişehir, işte Antalya Öylesine gözü kara bir rekabet düşmanlığı ki bu kartelci zihniyet, AKPli bir belediye, halka yapılan çok iyi bir hizmeti bile salt CHPli belediye yaptı diye hırsla, kinle, yıkabiliyor!

***

Çankaya Belediyesi, Ankaranın az sayıda CHPli yerel yönetimlerinden biri. Ama Çankaya! Anıtkabir ve Cumhurbaşkanlığı Köşkünü barındırıyor, dolayısıyla tröstçü iktidarın yerel kartelini hırslandırıyor

CHPli Çankaya, AKPli Ankara Büyükşehir Belediyesinin 17.05.2012 tarihli kararıyla Bölge Parkıilan etmediği, dolayısıyla kendi inisiyatifine bırakılan, Çukurambar dahilindeki iki parsellik alan için temalı bir park projesi geliştirdi.

Alana 1000 kişi kapasiteli bir çim amfi yapılacak, arazi topografyası doğal taş duvarlarla teraslandırılacaktı. Çim amfinin yanı sıra, arazi eğimine uygun seyir terasları, dinlenme alanları, hatta beni çok heyecanlandıran dev bir yer satrancı da öngörülmüştü! Bitkisel örtüsünden, doğaya uygun taş duvarlarına kadar çok zevkli, olağanüstü bir tasarımdı. İçinde halkın kullanımına açık atölye ve derslikler olacaktı. Parkın bir ucunda, hepimizin saygısını kazanan TEMA Vakfıyla ortak proje de geliştirilmişti. Semt sakinleri, çoluk çocuk, yepyeni bir anlayışla düzenlenen bu modern parkı heyecanla bekliyordu.

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Ankaranın seğmen kültürünü çim amfide düzenlenecek gösterilerle yaşatmayı da amaçladığı Seğmen Çim Parkına çok özeniyordu. İnşaat ihalesi yapıldı, çalışmalar başladı.

***

Vay sen misin, Melih Gökçek efendinin estetik görgüsüzlüğüyle, çakma bir Disneylanda dönüştürdüğü zevksizlik başkenti Ankarada, doğaya ihanet etmeyen zarif bir park yapmaya kalkan?

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 17 Mayıs 2012 tarihli kararından bir ay sonra aldığı 15 Haziran 2012 tarihli bir kararla, parkın yapılacağı alanı Bölge Parkıilan ederek, kendi hükümranlığına geçirdi. 22 Temmuz gecesi, Gökçek Belediyesinin iş makineleri ve 30-40 kişilik bir grup park alanına girdi, atılmış temelleri yıktı, inşaat malzemelerini hasara uğrattı ve inanır mısınız, tüm alana hafriyat molozu döktü!

Zabıt tutuldu, yargıya gidildi, park ihalesini inşaatı 100 günde tamamlamak üzere alan şirketin 70 günü, Ankara Büyükşehir Belediyesinin iş makinelerine karşı Çankaya Belediyesinin iş makinelerinin mevzilendiği bir savaş alanında, Başkan Bülent Tanık ve Çankayalıların tuttuğu gece nöbetleriyle geçti.

***

Ama Ankaranın oldumcuk sultanı Melih Gökçek, mülküne tepeden bakan Çankaya ilçesinde hem zevkli, hem de halka yararlı bir tesise tahammül edemezdi.

28 Ağustos gecesi saat 3te, 100 kişilik bir ekip, ellerinde sopalar ve Büyükşehir Belediyesi damgalı iş makineleriyle alana hücum edip, nöbetçi personeli tartakladı, telefonlarına el koydu, polis gelinceye kadar park inşaatını tarumar etti. Polis geldiğinde iş bitmiş, saldırganlar da kaçmıştı

 

‘G’ NOKTASI

AKPnin 30 Eylüldeki olağan büyük kongresinde, Başbakan Erdoğandan yerel yönetimlere daha geniş yetki ve mali imkânlarmüjdelemesi bekleniyor.

Merkez yönetimde zaten tröst olan AKPnin yerel yönetim kartelinin dar yetki ve imkânlarla muhalif yerel yönetimlere, Çankaya örneğindeki gibi neler yaptığına bakılırsa, geniş yetkilerle donanmış ceberrutluğu varın siz hesap edin!

Demokrasiden geçtik, bilmem liberal AKPnin kapitalist sistemde tröstve karteloluşturmanın serbest rekabete karşı suç sayıldığından haberi

var mı?

(Cumhuriyet)

Mine KIRIKKANAT | Tüm Yazıları
Hits: 2147