Yüksek Düzeyli İşbirlikleri

~ 16.09.2012, Mine KIRIKKANAT ~

Başbakan Erdoğanın üstün vasıflarından biri, Allah vergisi uzun boyu. Türkiyede zaten kimse kendisine tepeden bakamıyor; ama yabancı liderlerle poz verdiğinde, örneğin tarihte ilk kez bir ABD Başkanıyla en azından mezurada boy ölçüşen bir Başbakanımız olması, çoğumuzun gözünü okşuyor.

Sayın Başbakana bugüne değin yan yana geldiği liderler arasında, tabii ki yalnız ve ancak boy farkıyla, o da belli belirsiz ölçüde tepeden bakabilen iki kişi var: Beşşar Esad ve İlham Aliyev.

Hafta başında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi için Azerbaycana giden Başbakan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğanın Bakû Havaalanında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mihriban Aliyeva tarafından karşılanmasını ölümsüzleştiren fotoğraf karesi; benim düz algılamaktan aciz, çıfıt çarşısı belleğimde bir deja vuflaşı patlattı.

Üstelik bu deja vubir sanrı olmayıp, deyimin kelime anlamıyla daha önce görülmüşbir başka fotoğrafa; 2009 yılında Ankarada Esma ve Beşşar Esad çiftini karşılayan Emine ve Recep Tayyip Erdoğan karesine gönderme yapıyordu.

***

Başbakan Erdoğana Azerbaycanı taptaze resmi ziyaretinde eşlik eden tüm yetkililer, 2009daki Suriye ziyaretinde de yanındaydılar. Ahmet Davutoğlu yine Dışişleri Bakanıydı, bazı bakanlar yetki ve makam değiştirmişlerdi, ama istisnasız hepsi, Şamdaydılar.

Azerbaycanla kurulan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyinin tıpkısının aynısı Suriye ile de kurulmuştu! Geçen hafta Bakûdaki konsey toplantısında Azerbaycanla imzalanan anlaşmaların hepsi ve daha fazlası, 2009 yılında Şamdaki konsey toplantısında Suriye ile de yapılmıştı!

Üç yıl arayla çekilen fotoğraflar birer tıpkı basımdı, sanki Kırmızı halılar, sıcak dostluklar, hararetli kutlamalar, gülücükler arasında verilen pozlarda, Başbakan Erdoğan zaten değişmemişti; muhataplarının boyları posları bile aynıydı!

İster istemez eyvahlandım.

Yoksa sıfır düşmanlıkta hüsran sırası, Suriyeden sonra Azerbaycana mı gelmişti?

Çünkü iki ülkenin benzerliği, salt liderlerinin boyu posu ve Başbakan Erdoğanın başkanlığındaki Türk hükümetiyle kurdukları yüksek düzeyli işbirliği değil.

***

Suriye demokrasi değil miydi? Azerbaycan da değil. Suriyede özgür seçimler yapılmıyor muydu? Azerbaycanda tüm seçimler hileli ve dünyaca biliniyor! Suriyede ifade özgürlüğü yok muydu? Azerbaycanda da yok. Suriyede insan hakları mı ihlal ediliyordu? Azerbaycanda da ediliyor. Suriyenin kaymağını Baasçılar mı yiyordu? Azerbaycanın kaymağını KGBciler yiyor. Suriyede Esad hanedanı mı babadan oğula diktatör? Azerbaycanda Aliyev hanedanı babadan oğula diktatör. Suriyede Beşşar Esad yolsuz muydu? Azerbaycanda İlham AliyeveDon Carleonedeniyor!...

Azerbaycan petrol ve doğalgazını pazarlayan SOCAR Trading, doğrudan cumhurbaşkanına bağlı bir kuruluş. Ama patronu zaten değişmiyor: İlham Aliyevin cumhurbaşkanı seçilenekadar görevi, zaten babası Haydardan devraldığı şirketin yönetim kurulu başkanlığıydı! Ülkenin inşaat, turizm ve sigorta sektöründeki en büyük kuruluşu Pasha Holding ve en büyük bankası Pasha Bankın sahipleri de yabancı değil: Holdingin kurucusu Arif Pashayevin kızı Mihriban, İlham Aliyevin güzel ve şık eşinden başkası değil Çiftin kızları Gülnur ve Lola da boş duruyor sayılmazlar. Azerbaycanın en büyük GSM operatörü, onlar. İsviçrede villaları, İngilterede sarayları ve daha neleri var!

***

Cumhurbaşkanlığı maaşı yıllık 228 bin dolardan ibaret İlham Aliyev, geçen yıl Dubaide 11 yaşındaki oğlunun adına 44 milyon dolarlık bir villa, işte böyle alabildi.

Bütün bunlar bize zaten yabancı değil, hiçbirimizi şaşırtmaz,Bal tutan parmağını yalarelbet.

Ama Müslüman Asya ve Afrikayı yeniden dizayn etmeye soyunan Batılı irade, henüz petrolsüz değil, petrollü egemenlerle meşgul. Azerbaycanda Aliyev, Kazakistanda Nazarbayev ve Özbekistanda Kerimov hanedanlarını, İslam Baharı kaçkını son diktatörlerdiye niteliyor.

Türkiyenin Suriye ile iki yıl sürebilen balayını sonlandıran gerekçelerin her biri, Azerbaycan için de geçerli. Bu gerekçeler istim üstünde, birilerinin Suriyede olduğu gibi startvermesini bekliyor!

 

‘G’ NOKTASI

WikiLeaks belgelerin-de, Azerbaycan, ortaçağ Avrupa devletleri gibi işliyor: Hepsi birbirine bağlı birkaç aile ülkeyi bölge bölge paylaşmış, ulusal ekonominin tamamını kontrol altına almışdiye yazıyor.

Azeybaycanda Aliyev hanedanını sonlandırmak için er geç verilecekstart2014’e rastlarsa, yandık!

Çünkü bölgede Türkiye ile Yüksek Düzeyli İşbirliği ve dostluk kurmak, iki yıl içinde gidici alameti sayılacaktır.

 

Tüm düşmanlar arasında en tehlikelisi, dostunuz olandır.

ALPHONSE KARR

(Cumhuriyet)

Mine KIRIKKANAT | Tüm Yazıları
Hits: 2440