Savaşın Tik Takları - 'İran Casusları'

~ 04.09.2012, Orhan BURSALI ~

Birden ortalık yakalanan İran casusları haberleriyle doldu. Belli ki MİT operasyonlar düzenleyerek İrana karşı bir kamuoyu yaratılmasının ciddi olarak fitilini ateşledi! Suriyeye karşı kamuoyu yaratmak için de medyanın düğmelerine basılmıştı. Bunun işaretlerine, 13 Ağustos tarihli Vizörde İranbaşlıklı yazımda değinmiştim.

Bu casus haberleri, zamanın yaklaşmakta olduğunun belirteçleri! Olay yavaş yavaş kamuoyunda ısıtılıyor. T24 de olayı hiç atlamamış: “Kocaeli ve Iğdırda 7 kişi İrana casusluk yapmak suçuyla tutuklandı!... Türkiyedeki muhbirlerle çalışan İranlı ajanların motosikletlerle dolaşarak turist kılığında stratejik öneme sahip alanların fotoğraflarını çektikleri ve bilgi topladıkları tespit edildiŞüphelilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramada çok gizliibareli dokümanlar, sınırdaki güvenlik birimlerine ait görüntüler ve uzun namlulu silahlar ele geçirildi.

Olayın, tezgâhın bütün unsurları tamam!

***

Tik-tak, tik-tak.. İranın atom bombası üretiminin yarattığı büyük savaş gerilimi yükseliyor... İran bomba üretiyor mu bilmiyorum, bence büyük bir olasılıkla. Ama İsrail ve Batı kesin inanıyor. Ne zaman üretim sürecini tamamlar? Farklı görüşler var. Bir yıl önce, 1-3 yıl arasında deniyordu.

Riski sevmeyen İsrailin, bombaların üretildiğini sandığı merkezleri derinlemesine yerlebir etme planları hazır. Şimdilik ABD elini ayağını tutuyor, biraz bekle... İsrail ne pahasına olursa olsun, İranın atom bombasına sahip olmasını engelleme amacında... Atom, İsrailin kesin üstünlüğü demek. Bu üstünlüğü İranla paylaşıp bölgeye bir denge getirilmesine karşı.

Uluslararası Atom Enerji Kurumu yeni bir rapor yayımladı. İran, nükleer yakıt üretim kapasitesini katlamış. Zenginleştirdiği uranyum miktarının, atom santrallarında gerekli miktarın çok üzerinde olduğu ve bunun bomba yapımında kullanıldığı iddiası gündemde.

Beklenmedik bir gelişme olmaz, İran-İsrail barışmazsa (!) savaşın tik-takları zaman sayıyor. Bu ayın sonuna doğru Netanyahu ile Obama görüşecek! Artık zaman mı belirlerler, şu Başkanlık seçimini atlatalım hele mi der Obama, bilemem. ABD, İrana saldırıya karşı. Genelkurmay başkanları; İsrail bunu yaparsa suç ortağı olmayız, diyor.. İsraili nükleer silahlarla donatan Fransa ve Almanya da tek yanlı bir savaşa karşılar... İsrail baskıncı bir savaş makinesidir. Savaşa karşı İsraillilerin başarı şansı yoktur.

Ortadoğuda kopacak böyle bir kıyametin neleri tetikleyeceği ve nasıl yayılacağı da belli değildir. Kıyamet büyüyebilir.

***

Böyle bir ortamda Türkiyede İran casusları hikâyeleri, İrana karşı suyun aslında alttan alta ısıtıldığının güçlü bir işareti sayılabilir. Korkalım! MİT- CIA ve iktidarın ortak kararı yürürlükte... Zaten CIA başı da geldi! Suriye ve İrana karşı şimdilik öncelikle yeraltı faaliyeti olarak neler yapılabilirin plan ve programlarını görüşeceklerdir.

CIA başı, göreve atandığında ilk Türkiyeye gelmişti: 18 Temmuz 2011... Suriyede karışıklığın tırmandırılması bundan sonradır! Hemen 8 ay sonra, 13 Martta yine Ankaradaydı ve MİT Başkanı ve Başbakan ile görüşüyordu! Aradan 5 ay geçmeden yine Ankarada!

Acaba bir yıl içinde üç kez ziyaret ettiği başka ülke var mı? (Belki Afganistan!!)

Şimdi, şüphesiz Suriye ve ağırlıklı olarak İran gündemdedir... Bu ziyaretin sonuçlarını kısa sürede görürüz..

***

Erdoğan’ın İranın atom bombası üretimine yarı destek veren dönemini anımsıyorsunuz değil mi? İsraile veryansın ettiği zamanlar... Suriye baasçılarıylakucak kucağa. Batı’nın İrana baskısına yarı göğüs gerdiği...

Bugün bütün özgün politikaları iflas ettirildi-etti ve Amerikan / İsrail hizasına getirildi...

Bu iş böyle, hangi büyük güçlere dayanarak iktidar oldunsa, iktidarını ancak onlara dayanarak sürdürebilirsin... Yalpalarsan, bunu anımsatırlar insana.. Erdoğanın sıfır politikası yalpalama dönemiydi... Şimdi ise istikrar kazandı ve CIA şefi ile oturup gereken planlamaları yapıyor.

Nedeni ise ayrı bir tartışma konusudur ama özünü söyleyelim: Ekonomiyi Batının sıcak para girdisi ile ayakta tutuyorsan, bu sayede ülkede afra-tafra satıyor ve iktidarını ve ekonomini ayakta tutuyorsan,istikrarlıdavranmak zorundasın!!!

İstikrarlı davranmak, ABDnin Ortadoğu planlarına ortak olmaktır!

Şimdi, hükümetin bu istikrarını, İrana karşı da görüyoruz..

Başımız üzerinde zaten savaş dumanları var, göz gözü görmeyecek bir döneme mi giriyoruz?

(Cumhuriyet)

Orhan BURSALI | Tüm Yazıları
Hits: 1640