Beysbol Sopasının Gösterdikleri

~ 08.08.2012, Güray ÖZ ~

Toplumun hemen her kesiminden hoşnutsuzluklarını ifade eden sesler duyuyoruz. Hoşnutsuzluğun eyleme dönüştüğü, eylemlerin sert bir şekilde bastırıldığı da artan biber gazı tüketimden bellidir. İktidarın artan zorbalığı aldığı oy desteğine, desteğini esirgemeyen ABDye, ama aynı zamanda gittikçe çözülmez hale gelen sorunlarına sıkı sıkı bağlı görünüyor.

***

AKP iktidarının Kürtlerle arası iyi değil. Önemli bir kesiminden oy alamıyor. Üstelik oy alamadığı bu kesim Kürtlerin en hareketli, politika üreten kesimidir. Bu kesimin bir kulağı saldırılarını artıran PKKde, diğeri Kuzey Irakta, rüşeym halinde ama Mahabattan daha şanslı devlettedir.

Aynı şekilde Sünni çoğunluğu rahatlatmak için sert bir şekilde karşısına aldığı Alevilerden de oy alamıyor AKP. Bu kesimi kazanmakiçin yaptığı manevraların işe yaramadığını, daha ileri giderse Sünni çoğunlukta kuşkuların artacağını biliyor.

Başka dertleri de var AKP iktidarının.

***

Vahabi Suudilerin hem Batının değerlerine aykırı bir din devletini başarıyla yönetip, aynı zamanda Batı ile, ABD ile hayran olunacak bir uyum içinde nasıl olabildiğini Başbakan Erdoğan herhalde çok merak ediyordur. Buradaki ince çizginin nereden geçtiğini öğrenmek istiyor. Seviyor onları; sık sık ziyaretinin bir nedeni paralı Suudileri Türkiyeye çekmekse, diğeri bu hayranlıktır. Ama Türkiye Suudi Arabistan değil.

Yönetilmesi zor bir ülke Türkiye. Hem İranla dost olmak, hem ABDnin politikalarını izlemek, hem İsraile kafa tutmak, hem Obama ile ve belki ufuktan el eden Romneyle işbirliği yapabilmek ustalık, stratejik bir derinlik istiyor. Ama o da kitapta kalıyor işte.

***

Kürtlerle kavga et, Alevilere çemkir ve tüm bunları oy veren çoğunlukla ittifakı sürdürmek için yap. Peki, o cephede çok mu rahatsın sanki!

Kimi zaman hoşnutsuzluklar kendilerini pek farklı biçimlerde ve belki de kişiselmiş gibi görünen çatışmalarla ortaya koyabilirler. Bu çatışmalardan birincisi şimdi saman altına inmiş gibi görünen Cemaat-Erdoğan çatışmasıdır. İkincisi bak bu da var dedirten Gül durumlarıdır.

Bu türden çatışmalar ortaya çıktığında gerçek güçlerin hemen bu saflaşmaların arkasında kendine yer arayacağını, memnun olmadığı durumları düzeltmek, kendi politikalarını dikte etmek için fırsatı kaçırmak istemeyeceğini de herkes bilir aslında.

Başbakan da biliyordur.

Tüm cephelerde aynı anda savaşılmaz.

Bildiğini biz de biliyoruz. Askerlerle kavgasını toprağa gömmek ve tasfiye tamamlandığına göre çözülmüş olan kavgayı daha fazla uzatmamak istemesi bundandır. Liberaler de Cemaat de artık durumu anlayacak, yeni duruma katlanacaktır. Çünkü asıl dikkate alınması gereken gücün elinde beysbol sopası tutan güç olduğu fotoğraftaki sopa kadar ortadadır. Politikalarda ufak tefek düzeltmeler yapma zamanı gelmiştir. Her alanda; Kürt meselesinde, Suriye meselesinde, İran meselesinde, İsrail meselesinde düzeltmeler isteniyorsa yapılacaktır. Hizadan çıkanların yeniden hizaya girmesi gerekecektir.

***

Düzeltme isteyen beysbol sopalı gücün korktuğu tek durum, eh artık yeter diyen, demeye hazırlanan, her alanda hoşnutsuzluğunu yüksek sesle dile getirenlerin, hemen her konuda isyan eden, etmeye hazırlananların şimdilik pek küçümsenen nicelik ve niteliğindeki, çeşitliliğindeki artıştır. İşte tam da bu nedenle AKPnin içerde gittikçe zorbalaşmasının en büyük destekçisi de beysbol sopasıyla yön gösteren, hizadan şaşma diyen o güçtür.

(Cumhuriyet)

Güray ÖZ | Tüm Yazıları
Hits: 1666