Silivri'de Tantalos İşkencesi!

~ 22.07.2012, Emre KONGAR ~

İçerdeki ve dışardaki değerli okurlarım, insanlık halleri üç kaynakta hemen hemen tüm çeşitlemeleriyle yer alır:

Yunan (Anadolu) mitolojisi

Shakespearein oyunları

Balzacın romanları.

Yunan ya da Anadolu mitolojisi zaman içinde farklı biçimlerde anlatılan söylencelerle elbette ötekilerden çok daha zengindir

Aynı kişinin ya da aynı olayın farklı biçimlerde anlatılışı, insanlık hallerini daha geniş biçimde kapsamasına olanak sağlar.

Shakespeare ise, biraz da gizemli kimliği ve kişiliğinden dolayı, (belki başka kişilerin de katkılarıyla) Balzactan daha zengindir.

***

İnsanoğlunun zulmü, hak ve adalet anlayışı ve arayışı, zulme karşı direnişi, tarih boyunca baskı dönemlerinde sanat ve edebiyata yansımış, özellikle Nazi zulmü sırasında, çağdaş sanat ve edebiyat bu tür yapıtlarla zenginleşmiştir.

Sanıyorum tarihteki ilk somut ve gerçek örnek, tarihin ne garip ironisidir ki, Yunan mitolojisi döneminde, sözde Yunan Demokrasisindeyaşanan bir adaletsizliği simgeleyen Eflatunun (Platonun) yazdığı Sokratesin Savunmasıdır.

Zolanın Dreyfus davasındaki İtham Ediyorumçıkışı ve yazdığı Hakikatadlı roman, pek çok olay ve yapıt arasında sadece bir örnektir.

Beckett, İonesco, Kafka, Nazi zulmünün ürünleridir.

***

Yunan mitolojisinin çok bilinen ve çok kullanılan söylencelerinden biri Tantalosun öyküsüdür:

Tantalos tanrılar tarafından cezalandırılan Lydia kralıdır. Tanrılar katına yükselmek istediği, tanrıları kandırdığı, onların yiyecek içecekleri olan nektar ve ambrosiayı çalmaya kalkıştığı için cezalandırılmıştır.

Çenesine kadar gelen su ve başına kadar inen meyve dalları içinde sonsuz bir susuzluğa ve açlığa mahkûm edilmiştir:

Su içmek için eğildiğinde sular çekilmekte, yemek için meyvelere uzandığında, dallar yukarı kaçmaktadır.

Böylece sürekli bir özlem ve umut içinde, istediğine kavuşamamanın acısını çeker

Umudunu, özlemini ve elbette bunlara erişememenin acısını unutmaması için, su ve meyve dalları arasında, onlara ulaşmak amacıyla her çabaladığında yeniden düş kırıklığına uğraması, çektiği ıstırabın artması için düzenlenmiştir ceza!

***

Çağdaş beyin yıkamayöntemleri arasında, kişiliği yok edilmek istenen insana umut vermek ve bu umudu iyice pekiştirdikten sonra, düş kırıklığı yaratmak çok kullanılan bir yöntemdir

Gerek bireysel gerekse toplumsal olarak çok etkilidir.

Önce kurtuluş umudu yaratır, sonra bunu pekiştirir, en sonunda da yine düş kırıklığı yaratırsınız

Bunu defalarca tekrarladığınız zaman artık, umut beslemek acı veren bir duygu haline gelir, birey ya da toplum her türlü olumlu beklentiyi terk ederek, tümüyle teslim olur!

***

Dünkü gazetelerde, Silivri davalarında tutuklu yargılananların tahliye taleplerinin yine ertelendiğini okuyunca aklıma bunlar geldi!

Her yargı paketindensonra filizlenen tahliye umutları

Adli Tıptan ve TÜBİTAKtan beklenen bilirkişi raporları

Her hafta sonu veya ay sonu yinelenen salıverilme başvuruları

Ve sürekli hüsran

Ne büyük bir irade gücü gerekir insanın buna direnebilmesi için!

(Cumhuriyet)

Emre KONGAR | Tüm Yazıları
Hits: 1519