Yangını söndürecek güç

~ 02.07.2012, Nihat BEHRAM ~

Sivas’ta halk düşmanı yobazların 35 halk evladını alçakça yaktıkları yangın sönmedi. Zaten o yangın da önceki yangınların közlerini körükleyerek harlatılmıştı. Ne ilkti ne de son oldu.

İşte, ülke yönetimindeki iktidar! Sanki yangın körüğü! Bilime, kültüre, sanata, insan haklarına, kısacası insani her şeye düşman. Küfürbaz, tehditkâr, kendine karşı olana tahammülsüz, baskıcı; hakkını arayanlara karşı zorba, savaş kışkırtıcısı…

Halka karşı yangın körüğü olmak başka nedir?

2 Temmuz, Sivas’ta 19 yıl önce yanmış da sönmüş bir yangının değil, yıllardır  harlatılan, günümüze dek sürdürülmüş zorbalık ve vahşet alevlerinin Sivas’a düştüğü tarihtir. O yangının içimizdeki yarası, ne ağzımızdaki sözümüzden silinecek, ne acıların tanığı gözümüzden. Varsın halk düşmanları ‘zamanaşımları’yla, ‘tehdit hışımları’yla avunsunlar.

Sivas katliamının 19. yılında, yarın üç devrimci hareket, hesap sormak için alana birlikte çıkacak. ÖDP, Halkevleri ve TKP’nin yarın saat 20:00‘de Kartal’da düzenleyeceği miting çağrısını okuduğumda, şu boğucu,  karanlık ortamda derin bir nefes aldım. Yangını söndürecek güç bu:  devrimcilerin, halk güçlerinin birliği. Dilerim aynı duygu, aynı tutum, daha da gelişmiş şekliyle savaş karşıtı gösterilerde çiçeklenir. 1 Mayıs’ın birlik ruhu bu alana da yansır.

Halk güçlerinin savaşa karşı ayrı ayrı yaptıkları eylemler ve açıklamaları izleyip de ‘Neden en azından bu konuda birlik yok?’ sorusuna yanıt bulmak mümkün değil. ÖDP Antakya’da “Suriye’de emperyalist müdahaleye hayır!” mitingi düzenledi. “AKP yi geriletecek en geniş işbirliğini hedefleyeceğiz!” dediler. Emperyalizmin ajanlarınca düzenlenen Hilton’daki toplantıyı, ÖDP, Halkevleri, EMEP, İKP birlikte protesto etti. EMEP, “Savaş politikalarına teslim olmayacağız!” diyerek halkı savaşa karşı mücadeleye çağırdı. BDP her fırsatta Suriye’ye karşı savaşa karşı olduğunu söyledi. TKP zaten ilk günden ‘Arap Baharı’ denen planın içyüzünü gördü.  Suriye’ye gözlemci heyet yolladı. Gerçekliği halka açıkladı. Hatay’da savaşa karşı panel verdi. Sosyalistlerin Meclisi bu konuyu, üstüne basa basa yineledi. Grup Yorum, binlerce kişinin katılımıyla Hatay’da savaş karşıtı konser düzenledi. Sanatçılar Birliği, ilerici sendikalar, aydınlar ve yönetimi zikzak içinde olsa da tabanıyla CHP....

Devrimci hareketler ve halk güçleri, savaşa karşı ayrı ayrı söylediklerini, birlikte, bir alanda ve  bir ağızdan haykırsalar, hiç kuşkum yok, milyonlarca insan o alanda toplanır. Umutlarımızın gücünü devrimci hareketler ve halkta gören insanlar olarak bunu istemeye hakkımız var. Halkın buna her zamankinden fazla gereksinimi var.

Milyonlarla insan bir ağızdan insani taleplerini haykırsın, yangın körüğü gerici güçler saklanacak delik arar; emperyalizmin savaş taşeronu iktidar köşeye sıkışır. Ne, ‘zamanaşımları’ yetişir imdatlarına ne ‘tehdit hışımları’! Konuşan ve ‘konuşlanan’ artık halktır!
__________________________________________
Dörtlük
Umut durduk yerde gerçekleşmez kendiliğinden
Kamçılanıp öfke ve arzuyla azmayı gözler
Uslanmayı, paslanmayı, tasmalanmayı değil
Köpürüp rüzgârıyla yarışan dalgayı özler

(Yurt Gazetesi)

Nihat BEHRAM | Tüm Yazıları
Hits: 1870