Balyoz başka mahkemeye

~ 16.06.2012, Hatice TUNCER ~

Duruşmanın devam edemediğini belirten savcının isteğini mahkeme kabul etti

Balyoz Harekât Planı davasına, bir buçuk aylık aranın ardından sanık avukatlarının duruşmalara girmeme protestosunun gerginliğiyle devam edilirken savcı Hüseyin Kaplan Yargılamanın devam edemediğine dikkat çekerek CMK 19. maddesine göre davanın başka bir mahkemeye nakledilmesi için dosyanın cumhuriyet savcılığına iade edilmesini istedi. Mahkeme savcılığın talebini kabul etti.

Emekli orgeneraller eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, Ergin Saygun, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alanın da aralarında bulunduğu 250si tutuklu 365 sanıklı Balyoz davasının dünkü duruşması da gergin geçti. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri’de görülen davanın dünkü oturumunda 230 tutuklu sanık ile 13 tutuksuz sanık hazır bulundu. Sanık avukatlarını eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ile eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalmanın tanık olarak dinlenmesi ve dijital kayıtlara ilişkin bilirkişi tayin edilmesitalepleri kabul edilene dek duruşmalara girmeme eylemini sürdürdü. Duruşmaya yedi sanık avukatı katıldı. Duruşma savcısı Savaş Kırbaşın İstanbul Anadolu Yakası Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine tayin edilmesi nedeniyle iddia makamında Savcı Kaplan yer aldı.

İzmir Barosu gerginliği

İstanbulda Birinci Ordu Komutanlığında 5-7 Mart 2003 tarihinde yapılan seminerin perde arkasında Balyoz darbe planı görüşüldüğüne ilişkin davanın dünkü oturumundaki ilk gerginlik İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş ile 6 yönetim kurulu üyesinin gözlemciolarak avukatlara ayrılan bölümde cüppeleriyle oturmalarına Başkan Ömer Dikenin müdahale etmesiyle yaşandı. Diken, baroların Türk milleti adına yargılama yapan mahkemeyi, denetleme yetkisinin bulunmadığını belirterek Avukat sıralarında ancak müdahiller ve sanıklarla vekâlet ilişkisi olanlar cüppeleriyle oturabilir. Cüppelerinizi çıkartın, izleyici sıraları dolu olduğu için müdafilere ayrılan bölümün en sonundaki yere geçin. Duruşmayı izleyip rapor yazabilirsiniz bizi ilgilendiren bir konu değildedi.

İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaşın Avukatlık Kanununda gözlemci olarak izleme görevleri olduğunu söylemesi üzerine Başkan Diken, Ben size mahkemenin kararını açıklıyorum. Aksi halde mahkeme farklı tedbirler almak zorunda kalırdedi. Bunun üzerine İzmir Barosu Başkanı Pekdaş ve yönetim kurulu üyeleri kendilerine gösterilen yere geçerken sanıklar hep bir ağızdan hoş geldiniz diye seslendi. Daha sonra mahkemenin müzekkerelerine çeşitli kurumlardan gönderilen cevap yazıları okundu.

Hukuka aykırı işlem

İstanbul Barosundan gönderilen yazıda, protesto amacıyla duruşmalara girmeyen avukatlar yerine sanıklara avukat görevlendirilmesi için mahkemenin isteğine yanıt verildiği kaydedildi. İstanbul Barosunun yazısında Mahkemeniz 15 Haziran (dün) duruşmada duruşmaya girmeyen avukatlar yerine müdafi tayin edilmesini istemiş ise de daha önceki yazıda da anlatıldığı gibi sanıklarla vekâlet ilişkisi devam eden avukatlara yeni bir müdafi tayin edilemez. Mahkeme İstanbul Barosunu hukuka aykırı işlem yapmaya zorlamaktadırdenildi. İstanbul Barosunun yazısında avukatını azleden sanık Gökhan Murat Üstündağ için avukat Deniz Gültekinin görevlendirildiğinin altı çizildi. Türkiye Barolar Birliği, mahkemenin İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve 10 yönetim kurulu üyesinin 6 Nisandaki duruşmaya girmesine ilişkin disiplin işlemi açısındanşikâyetine yanıt verdi. Barolar Birliğinin yazısında Avukatların, disiplin yönünden denetiminin bağlı bulundukları baronun yetkiliolduğu uyarısı yapılarak ilgili baroya yazılması gerektiği kaydedildi.

Söz alan tutuklu sanık Deniz Kurmay Albay Levent Kerim Uçanın avukatı Hakan Tunçkol,Maltepeden acı bir haber bekliyoruzdiye sözlerine başladı. Maltepe Askeri Cezaevinde tutulan Uçanın beyninden ur çıkarıldığını ve durumunun ağır olduğunu ifade eden Tunçkol, Adli Tıp Kurumu raporunu heyete sunduğunu anımsattı. Diken, raporu incelemek için kalemden istedi.

6 Ağustos’ta karar verilecek

Başkan Diken, savcı Kaplandan duruşmadaki taleplere ilişkin görüşünü sordu. Duruşma savcısı Hüseyin Kaplan, Yargılamanın devam edemediğine dikkat çekerek Yargılamanın devam edebilmesi için CMK’nin 19. maddesine göre davanın başka bir mahkemeye nakledilmesi için dosyanın cumhuriyet savcılığına iade edilmesini istedi. Mahkeme savcının talebini kabul etti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen dosya yeniden duruşma savcı Kaplana verilecek. Kaplanın nakil gerekçelerinidetaylandırmasının ardından mahkeme konuyla ilgili karar verecek. Mahkeme bu konuyu davanın ertelendiği 6 Ağustos’taki duruşmada karara bağlayacak. Mahkemenin nakil yönünde karar vermesi halinde dava Yargıtay 5. Ceza Dairesine gönderilecek. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, davanın nereye gönderileceğine hükmedecek.

‘Duruşmalara katılırım’

Emekli Orgeneral Çetin Doğanın avukatı Hüseyin Ersöz, savcının davanın başka bir mahkemeye gönderilmesine ilişkin talebine ilişkin İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin karar veremeyeceğini belirterek Ancak Yargıtay karar verebilir. Yargılamayı tıkayanın 10. Ağır Ceza Mahkemesi olduğu görüşündeyiz. Bu nedenle Yargıtay’ın da böyle bir karar vermesi ve davanın başka bir özel yetkili mahkemeye gönderilmesi halinde ben duruşmalara katılırımdedi.

(Cumhuriyet)

Hatice TUNCER | Tüm Yazıları
Hits: 1835