Ahlat Kaymakamı

~ 06.05.2012, Mine KIRIKKANAT ~

Bulutsuz yaz gecelerinde gökyüzünün, iyilik ve kötülüğün aynası olduğunu düşünürüm.

Sonsuza yayılan karanlık, kötülüğün ta kendisidir. Dipsiz boşluğuna serpiştirilen yıldızlar ise başa çıkılması olanaksız karanlığın içinde yönünü yitiren yolcuların umudunu ışıtan iyilik fenerleri.

Böyle bir metafor, dünyamızda kötülüğün niçin bunca yaygın, iyiliğin bunca dar olduğunu açıklar. Ama kötülüğün sonsuz olsa da bomboş bir karanlık, iyiliğin ise sınırlı bir aydınlık, ama yaşam vaadiyle dolu olduğunu gösterir.

Geçen yıl 15 Aralıkta, şöyle bir okur mektubu aldım:

Bitlisin Ahlat ilçesinin Ovakışla beldesinden yazıyorum. Ovakışla YİBOda Türkçe öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Okulumuz bu yıl açıldı. Haliyle çok eksiği var. En çok ihtiyaç duyduğumuz şey, kitap.

Bildiğiniz gibi YİBOlarda okuyan öğrencilerin çoğunluğu köyden gelmekte. Ayrıca çalıştığım okulda öğrencilerin anadili Kürtçe. Eğitim dili de Türkçe olduğundan arada kalanzihinlerdeki düğümü de ancak kitaplar çözebilir. Daha umut dolu bir dünya ve okuyan bir nesil için, kitap yardımlarınızı bekliyoruz.

Çağrıyı bu sütunda yayımlar yayımlamaz, siz iyilik yıldızları, Ovakışlaya kitap yağdırdınız. Hep birlikte, modern bir kitaplığın kuruluşunu, aşama aşama izledik. Hep birlikte, iyi bir şey yapmanın mutluluğu içindeydik.

Okul yepyeni ve Yatılı İlköğretim Okulu olarak çoğu yoksunluktan gelen çocuklara kucak açıyordu. 6, 7 ve 8. sınıflara yazılan 30a yakın öğrencinin okuma yazma sorunu, gönüllü öğretmenlerin bilabedel verdiği kurslarla aşıldı. Sonra kitaplık devreye girdi. Yukarda, bir fotoğrafını gördüğünüz örnek bir kitaplık Ve Bitlisin Ahlatının Ovakışla YİBOsunda, öğrenciler koridorlarda yürürken bile ellerinde kitap tutmaya başladılar.

Derken, Ahlat Kaymakamı Osman Dölek, Ovakışla YİBOda kurulan kitaplık hakkında soruşturma açtı! Neden mi?

Suçlanan öğretmen anlatıyor:

Sizin, çağrımızı yayımlamanızın ardından, kitaplar gelmeye başladı. Kitaplığa gereken raf, masa ve iskemlelerin temini için uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Derneğinin Elazığ şubesine başvurduk. Dernek, sosyal sorumluluk projesi dahilinde, yaklaşık 6000 TL değerinde malzeme sağladı. Kütüphanenin açılışında haliyle, derneğin temsilcilerini ve Türkiye başkanlığını yürüten Kamboçya Fahri Konsolosu Volkan ÖZTÜRKü davet ettik. Elbette Kaymakam Osman Döleke de davetiye verdik ve kendisini davetliler hakkında ayrıca bilgilendirdik.

Açılış gününde, kitaplığın gereçlerini sağlayan dernek temsilcileri, öğrencilere dernek ambleminin basılı olduğu tişörtler, kırtasiye malzemeleri ve oyuncaklar hediye ettiler. Tişörtler dağıtılınca öğrenciler sevinçle üzerlerine geçirdiler. Kaymakam bey, derneğin reklamını amaçladığımızı iddia etti.

Oysa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaymakamlıktan hiç maddi talebimiz olmadan, kendi gayretlerimizle var ettiğimiz kitaplık, 4 ay emek verdiğimiz bu eser, böyle bir yaklaşımı hak etmiyordu. Ancak Kaymakam beyin üzüm yemek için gelmeyeceği, davetten iki gün önce belli olmuştu.

Kendisine davetiyeyi verdiğimizde Bu adamlar kim? Nereden geliyorlar? Sakıncalı kitap var mı? Ne yaptınız sakıncalı kitapları?’ diye tuhaf sorular sordu.

Şimdi hakkımızda, 1) Kütüphanede katkısı olan Genç Liderler ve Girişimciler Derneğinin reklamının yapıldığı, 2) Kütüphanenin açılış programının seyri hakkında öncesinde bilgilendirilmediği, suçlamalarıyla soruşturma açmış bulunuyor.

Durum bu. Kütüphanemiz açılan soruşturmanın gölgesinde kaldı. Kütüphaneyi birlikte kurduğum hiçbir öğretmen, bu olaydan sonra hiçbir güzel işe gayret göstermez. Biz makamlardan bir teşekkür bile beklemedik. Ayrıca attığımız her adımın resmi onayını da aldık. Çok üzgün ve kırgınım. Yardımını esirgemeyen sizlere sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

Ey kötülüğün karanlık boşluğu içinde umut adacıkları oluşturan iyilik yıldızları, doğru ve soylu bir amacı savunmak isterseniz, işte adres:

Kaymakam Osman Dölek, [email protected] Telefon: 0434 412 40 01 Faks: 0434 412 48 73

‘G’ NOKTASI

Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bu gece TSİ 21’de açıklanacak sonucunu, aşırı sağcı Ulusal Cephenin oyları belirleyecek. Parti lideri Marine Le Pen boş oy vereceğini bildirdi, ancak seçmenlerini serbest bıraktı. Eğer Ulusal Cephenin oyları blok halinde Sarkozyye gitmezse, yarın Fransa, 15 yıl aradan sonra sosyalist bir cumhurbaşkanı, François Hollande ile yeni bir sayfa açıyor, siyasal tarihinde.

Salt Sosyalist Partinin değil, yeşillerden komünistlere ve merkez sağa uzanan bir yelpazede değişik eğilimlerden seçmenlerin oy vereceği Hollandeın başarısı, Fransız solunun başarısı sayılacak. Ancak Hollandeın ülkeyi gerçekten sol görüşle yönetebilmesi için, haziran ayında yapılacak genel seçimlerde parlamento çoğunluğunu da sosyalistlerin başı çektiği sol cenahın oluşturması gerek...

Kim olduğumuzu, ne yaptığımızı görünce anlarız.”

PIERRE DRIEU LA ROCHELLE

(Cumhuriyet)

Mine KIRIKKANAT | Tüm Yazıları
Hits: 2392