AVUKATLIK KANUNU TASLAĞI TARTIŞMAYA AÇILDI

~ 12.04.2012, Yeni Yaklaşımlar ~

Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından hazırlanan Avukatlık Kanunu taslağı tartışmaya açıldı.

Avukatlığın sorunları ve baroların yeniden yapılanması için yasal düzenleme yapılması bir ihtiyaç olarak kendisini hissettirmektedir. Yasa taslağının, meslek sorunlarına yönelik ihtiyaçlar yönünden taşıdığı önem yanında, yasanın halkın hak arama özgürlüğü bakımından da sonuç doğuracağı bir gerçek. Bu bakımdan TBB tarafından hazırlanan Yasa taslağının irdelenmesi gerekiyor.

Bilindiği üzere, 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan Anayasa referandumu sonucunda oluşturulan yeni HSYK ve Anayasa Mahkemesi ile ardından yapılan Yargıtay ve Danıştay ile ilgili yasal düzenlemeler sonucunda yargı siyasal iktidarın denetimi altına alınmıştır. Böylece, Ülkede, yasama ve yürütmenin birliği yanına yargı birliği de eklenerek "kuvvetler birliği" tam olarak sağlanmıştır.

Yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını yitirdiği kanısının iyice yerleştiği böyle bir ortamda, henüz siyasal iktidarın denetimine girmemiş baroların varlığı siyasal iktidar için ciddi bir rahatsızlık kaynağıdır.

Bu yasa taslağının, baroların siyasal iktidarın denetimine girmesi için bir fırsat olarak kullanılarak TBMM de değişime uğrayabileceği de iddialar arasındadır.

Taslağı tartışmaya açarken ilk olarak bu konuda uzmanlığı ile tanınan yazarımız Av. Haşim Mısır’ın incelemesine aşağıda yer veriyoruz.

Yine yazarlarımızdan Av. Güneş Gürseler de yazılarıyla taslakla ilgili değerlendirmesini sürdürmektedir.

Bu çerçevede, Yeni Yaklaşımlar’ a gönderilecek değerlendirme ve öneri yazılarını yayınlayabileceğimizi bildiririz.

YENİ YAKLAŞIMLAR

Haşim Mısır yazısına ulaşmak için tıklayınız.
 

Hits: 1661