Sol Cephe'de Yeni Bir Şey Var

~ 11.04.2012, Mine KIRIKKANAT ~

Fransada solun yeni idolü Jean Luc Melenchon, Tanca doğumlu tipik bir Fransız.

Çünkü Bask İspanyol asıllı Fransız ilkokul öğretmeni bir anneyle, sade suya tirit Fransız PTT memuru bir babadan olup, Fasın Tanca kentinde dünyaya gelmek, ancak tipik Fransızlara nasip bir karışıklıktır.

Neyse.

Adam, gibiyapması gereksiz bir adam. Gururlu, dik ve öfkeli karakterini kuşkusuz İspanyol yanı belirliyor. Siyasal inançlarını ise Fransız cumhuriyetçiliği. Çünkü babadan oğula, Grand Orient locasında, mason. Birbirini kollamak için bir araya gelen kapitalist biraderlerden değil, öylesini reddediyor zaten. Fransanın masonluk tarihinde, 1789 devrimini yeşerten eşitlik, özgürlük ve laiklik fikirlerinin önemli bir yeri var ve sosyalist Melenchon, duvar işçisi anlamına gelen masonlardan.

Hedefi kurşun gibi vuran bir söylemi, söylemin ardında hem felsefe yüksek lisansı, hem de saatçi ustalığı var. Üniversiteyi okurken, ince ayar ve sabır isteyen saat atölyelerinde çalışmış. Gazetecilik yapmış, sonra. Desinatör ve yazar. Mizahı güçlü. Çok genç yaşta yazıldığı Sosyalist Partinin Cumadergisini yönetti, uzun yıllar. Hepsini elceğiziyle yazdığı ve cumhuriyet ilkelerini savunduğu 11 adet siyasal fikir kitabı var. Bakan oldu, milletvekili vb. oldu, ama üyesi olduğu SPyi sürekli sağa kaymakla eleştirdi ve parti içinde, Marksizmi referans alan gerçek sol düşünceyi savundu.

2008’de yollarını ayırdı Sosyalist Partiden. Adı üstünde, Sol Partiyi kurdu, kendi kişiliği gibi gölgesiz ve dik.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine, Fransız Komünist Partisi ile Sol Partinin başı çektiği ve çevrecilerden antikapitalist militanlara, pek çok sol örgütü buluşturan Sol Cephenin ortak adayı olarak katılıyor.

Programına göre, eğer seçilirse, Fransada yılda 360 bin Avronun üstündeki tüm gelirleri yüzde 100 vergilendirecek. Zengin kişi ve şirketlerin bu paranın üstündeki kazançlarını yurtdışına kaçırmalarını sağlayan tüm alavere dalavereyollarını tıkayacak ve vergi cennetleridenilen zulaları bitirecek. Enerji sektörünü tümüyle devletleştirecek ve reel sektörü beslemeyen sanal finans âlemini darmadağın edecek! Buna karşın, önce insansloganına uygun olarak emeklilik yaşını 60’a çekmeyi, brüt asgari ücreti 1700 Avroya çıkarmayı (halen 1398 Avro) ve daha neler neler vaat ediyor, Melenchon.

Kapitalizmin küresel rekabete dayalı kuralları içinde düşünen herhangi bir ekonomist, bu vaatleri elbette uçukdiye niteler. Ama hiçbiri, kamuoyu yoklamalarında -şimdilik- yüzde 15 oy potansiyeliyle sağ iktidar partisinin adayı Nicolas Sarkozy ile Sosyalist Partinin adayı François Hollandeın ardından üçüncü sıraya oturan Melenchonun temsil ettiği Sol Cephe için tutulamaz değil.

Çünkü niyetleri bu: Ekonomiyi krizden çıkarmanın tek yolunun küresel kapitalist sistemden çıkmak olduğunu savunuyorlar. Önerdikleri sistem de özel mülkiyeti yasaklamayan, demokratik bir komünizm! Spekülatif borsa borçlarının halkın sırtından karşılanmayacağı, milli gelirin daha eşit dağılacağı, başka bir deyişle zenginlerin yarattığı ekonomik kriz faturasının halka ödetilmeyeceği, reel ekonomiye dayalı, toplumcu ve paylaşmacı bir sistem.

61 yaşındaki Jean Luc Melenchon, Sol Cephenin adayı olunca servetini açıkladı: Bankada 120 bin Avroluk birikimi, Loiretde bir kır evi, Pariste kredi borcunu ödemekte olduğu 76 m2lik bir dairesi ve AB milletvekilliğinden 6200 Avro aylık geliri var.

Fransada gerek merkez sağ, gerekse merkez sol, küresel kapitalizmin yarattığı krizden çıkmak için krizi oluşturan kuralların dışına çıkamayan kemer sıkmapolitikalarından başka bir çözüm öneremezken

Mütevazı yaşamı, lekesiz siyasal geçmişi ve önerdiği programla uyum içinde olan Melenchon, vurucu söylemiyle sola küskün aydınları, sanatçıları ve politikacıların değişip politikaların aynı kalmasından ötürü seçim sandığına bile gitmeyen mutsuz gençliği arkasına aldı, kızıl umutlar estiriyor.

Kimse Melenchonun Fransa cumhurbaşkanı seçileceğine -şimdilik- ihtimal vermiyor. Ama 22 Nisan ve 6 Mayısta yapılacak iki turlu seçimlerin birinci turunda alacağı oy oranı, hem finale kalacak soladayla pazarlıkta, hem de haziran ayında yapılacak genel seçimlerde yeni komünistlerin, Sol Cephenin siyasal ağırlığını belirleyecek.

‘G’ NOKTASI

TV5Monde kanalında Fransa cumhurbaşkanı adaylarından Nicolas Dupont Aignan, geçen çarşamba kendisine yönelttiğim; Türkiye üye olursa AB dağılır, diyordunuz. Cumhurbaşkanı seçilirseniz, Fransayı Avrodan, Schengenden çıkarmayı ve anayasasını iptali, hatta AB bayraklarını indirmeyi öneriyorsunuz. AByi dağıtmak için Türkiyenin yardımına hâlâ ihtiyaç var mısorusuyla dağıldı.

Bu gece TSİ 22’de, aynı kanalda bir başka cumhurbaşkanı adayı, François Bayrouya soru yöneltiyor olacağım.

Fransızca bilenlerin ilgisine...

Dünyamızın bir numaralı sorunu, 700 bin askeriyle beş kıtaya gölgesi yayılan Amerikan imparatorluğudur.

JEAN LUC MELENCHON

(Cumhuriyet)

Mine KIRIKKANAT | Tüm Yazıları
Hits: 2326