Suriye politikası Türkiye'yi batırdı

~ 09.04.2012, Berivan TAPAN ~

Ortadoğu analizleri ile tanınan deneyimli gazeteci Hüsnü Mahalli, Türkiye’nin Batı’nın oyununa geldiğini, Suriye politikası ile bir bataklığa saplandığını söyledi.

Hüsnü Mahalli, Türkiye’nin Suriye’ye müdahalesinin nasıl bir bumerang gibi dönüp kendisini vuracağını çok çarpıcı sözlerle gözler önüne seriyor. Mahalli, “Ortadoğu’da Kanlı Bahar- Acılı Bir Coğrafyanın Uyumlu İslam’la İmtihanı” adlı Destek Yayınları’ndan çıkan son kitabıyla Wikileaks belgelerinin ardından başlayan ‘Arap Baharı’ nın nasıl bir “kış”a dönüşeceği ile ilgili YURT’a çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İLK ADIM 2004’TE GELDİ
“Arap Baharı” adı verilen Ortadoğu’daki ayaklanmaların ve planlanan Büyük Ortadoğu Projesi’nin ilk adımının 27 Haziran 2004’teki CIA toplantısında atıldığını belirten Mahalli, “Ortadoğu’da bir şeylerin çevrildiğini ilk o zaman anladım. Çünkü Batı’nın yaptığı hiçbir açıklama, toplantı tesadüf değildir” dedi. Tunus ile başlayan sürecin ilk sinyalini 2005’te Hariri’nin öldürülmesi ile aldığını söyleyen Mahalli, “Elimizdeki ikinci önemli sinyal ise Suudi Arabistan’ın ABD’de 22 yıl boyunca büyükelçiliğini yapan Bender Bin Sultanının Hariri’nin öldürülmesinin ardından Arabistan’a dönmesi. Çünkü bu büyükelçi, ABD sisteminin Ortadoğu’daki kilit adamı” diye konuştu.
‘UYUMLU İSLAM PROJESİ’ BU!
Ortadoğu’da başlayan ayaklanmalara ev sahipliği yapan ülkelerin aynı zamanda “ABD işbirlikçisi ülkeler olmak durumunda olduğu” tespitinde bulunan Mahalli şöyle konuştu: “Zaten bu yüzden İran’da bir şey olmadı. ABD, ayaklanmaların inandırıcılığı için halklara ‘Bakın sizi benim desteklediğim adamlardan kurtarıyorum’ mesajı vermek istiyordu. İkincisi de Müslüman Kardeşler’i iktidara getirmek zorunda.
Çünkü uyumlu İslam dediğimiz proje zaten bu. Dolayısıyla Mısır, Tunus ve Libya’da Müslüman Kardeşler var ve uyumlu İslam orada olabilir. Ve onları Türkiye ile bütünleştirebilirsin. Çünkü AKP, Türkiye’deki Müslüman Kardeşler olduğu için onlar ancak AKP modelini alabilirler.”
TÜRKİYE’NİN YAMAN ÇELİŞKİSİ
Türkiye ve Suriye sınırının 900 kilometre olduğunu anımsatan Mahalli, buna karşın Suriye’den Türkiye’ye gelenlerin birkaç noktadan “kaçtığına” dikkat çekip, “Diğer bölgelerde Esad zulmü yok mu? Madem Esad zalim, neden tek bir bölgeden girişler teşvik ve provoke ediliyor?” sorusunu yönelterek, şu benzerliği kuruyor: “Her devlet ayaklanmaya karşı savaşır. Esad muhalifi Özgür Suriye Ordusu (SUK) nasıl mevcut yönetime karşı ayaklanıyorsa PKK da aynı şekilde Türkiye devletine karşı ayaklanıyor. İki örgüt arasında hiçbir fark yok. Ama çıkıp ‘Suriye’de ayaklananlara “halk” deniyor.’ Türkiye, kendi devletine karşı ayaklanan başka bir ülkenin muhalif güçlerine silah veriyor.Bu nasıl bir çelişkidir…
Suriye'ye müdahaleden olumsuz yönden etkilenecek ilk ülkenin Türkiye olacağını söyleyen Mahalli, bu cümlesine şöyle açıklık getirdi: “Türkiye, ilk günden çok fazla angaje oldu. Esad gidici diye düşündü ama beklenen sonuç yaşanmadı. Şu anda Türkiye çok zor durumda; zaten bu yüzden gittikçe hırçınlaşıyor.
ALEVİLERİN EVLERİNİN İŞARETLENMESİ TESADÜF MÜ?
Bir müdahale oldu diyelim; ilk karşı karşıya gelecek olan kesimler Aleviler ve Sünniler. Bu durumda Türkiye’deki Alevilerin durumu ne olacak; provoke edildiklerinde durum ne olacak? Alevilerin evlerinin bu dönemde işaretlenmesi bir tesadüf mü sadece. Hepsi bence bir alıştırmanın parçaları. Hatay’daki Alevilerin akrabalarının yarısı Suriye’de. Bir Alevi dedesi öldürüldü diyelim nasıl tepkisiz kalacaklar. Bir iç savaşa doğru hızla gidiyor Türkiye. Böyle bir müdahaleden Türkiye’nin ilk önce bu Alevilik meselesinden başı derde girecek. Türkiye bundan olumsuz olarak ilk etkilenecek ülke. Hiçbir mantık Türkiye’nin bu işten yararlı çıkacağını söyleyemez.
Türkiye oyuna getirilmek için bu plan yapılmıştır ve oyuna da gelmiştir. Türkiye bataklığa saplandı, çırpındıkça daha da batıyor. Şimdi de Annan Planı ile devre dışı bırakıldığı için Türkiye, birtakım provokasyonlarla daha çok Suriyeli göçmen kartının oynuyor Türkiye. Ama bu da boşuna. İlginçtir AKP, bir yandan dini referans alıyor bir yandan da Hz. Muhammed’in doğduğu topraklara müdahale etmek istiyor.”
(Yurt - Berivan Tapan)
Berivan TAPAN | Tüm Yazıları
Hits: 1356