Ankara'da sanat ve tarih adına ne varsa yok edilebilir!

~ 27.03.2012, Yeni Yaklaşımlar ~


Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binası da "kentsel dönüşüme" teslim edilecek!

Birinci meclis binası, ikinci meclis binası, Gençlik Parkı, Opera ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binaları, Cer Modern, Ankara Palas binası ve Hipodrom Alanı’nın da dâhil olduğu bölge, çıkarılan “Afet Riski Taşıyan Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı" ile yok edilebilecek.

AKP’nin milyarlarca lira rant elde etmeyi planladığı ve görüşmeleri TBMM de süren "Afet Riski Taşıyan Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı" tam bir tarih yıkımına dönüşüyor. Yasaya eklenen bir madde ile Ulus'taki Atatürk heykelinden başlayan ve Konya yolundaki Adliye Sarayı’na kadar uzanan alan yok edilme tehlikesiyle karşı karşıya…

Koruma yasası iptal ediliyor
TBMM’de görüşmeleri süren "Afet Riski Taşıyan Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı"na eklenen bir madde ile “1980 yılında çıkartılan 2302 sayılı Atatürk Kültür Merkezi Kurulması Hakkındaki Kanun" iptal ediliyor.

Kanunda geçen ve AKM alanı olarak tarif edilen bölge; Ulus'taki Atatürk heykelinden başlıyor, 1. ve 2. TBMM binalarını, Tarihi Ankara Palas binasını, Hipodrom Alanını, 19 Mayıs Stadyumu ve spor tesislerini, Gençlik Parkını, Opera ve CSO Binalarını ve Cer Modern'i de içinde barındırıyor. Atatürk Kültür Merkezi alanı, Konya Yolundan Adliye Sarayına kadar uzanan bütün bir alanı kapsıyor.

1980 yılında çıkarılan ve Ankara'nın ortasındaki 150 hektarlık AKM alanını Büyükşehir Belediyesinin yetki alanından çıkartarak kültür sanat alanı olarak yasal güvenceye kavuşturan yasa, alanda başka bir yapılaşmaya da yasak getirmişti.

Kültür sanat alanına yapılaşma izni
TBMM'de görüşülen "Afet Riski Taşıyan Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı"na bir madde eklenerek alan yapılaşmaya açılarak, kültür sanat alanı olmaktan çıkartılıyor.

Konuya ilişkin bir çalışma başlatan Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı (TOBAV), Ankara’nın konser salonu ve opera binası olmayan Avrupa'daki tek başkent olduğunu belirtirken, yeni yasanın bu fırsatı tamamen yok ettiğine dikkat çekti.

“Tebaalaştırılmış bir toplum oluşturma çabaları sürüyor”
Kültür Bakanlığı'nın kendi görev ve sorumluluk alanındaki alanı, Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devretmesinin anlaşılmaz bir tutum olduğuna dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi: “Demokrasi kültürünün oluşmasında kültür ve sanat toplumun temel taşını oluşturmaktadır. Siyasi erk bu yapıyı yok ederek tebaalaştırılmış bir toplum oluşturma çabalarını sürdürmektedir.”

TOBAV’ın yaptığı bu açıklamanın ardından konuya ilişkin başlatılan imza kampanyasına birçok kurumda da destek verdiğini duyurdu. Şu ana kadar Tiyatro Eleştirmenleri Birliği, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları, Devlet Tiyatrosu Sanatçıları Derneği, Oyuncular Sendikası, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği, ADD, TMMOB Ankara Şubesi başlatılan kampanyaya desteklerini açıkladı.

(soL - Haber Merkezi)

Hits: 1795