Dünya 'dan Haberler 7

~ 19.03.2012, Ali ER ~

Geçtiğimiz hafta Dünya’daki gelişmeleri takip ederken ateş evimize düştü. Afganistan’ın başkenti Kabil’de Türk askerlerini taşıyan bir helikopter düştü. Kazada on iki Kahraman askerimiz şehit oldu. Allahtan rahmet acılı ailelerine başsağlığı ve sabır diliyoruz.

Suriye’de durum ise gün geçtikçe daha karmaşık ve kanlı bir tırmanışa sahne oluyor. Fikret Bila köşesinden bu tırmanışın tehlikelerine dikkat çekiyor ve önemli bir ikazda bulunuyor. “Bu savaş, Türkiye’nin savaşı değil.”

Artık anlaşıldı ki, Beşar Esad kendi isteğiyle iktidarı bırakmayacak. Barışçı bir yoldan ülkesini demokrasiye taşıyacak yolları açmayacak. Ankara da umudunu yitirmiş olmalı ki, Suriye’de yaşayan vatandaşlarımızın ülkeye dönmesi çağrısında bulundu. Bu çağrı, Suriye’deki çatışmaların şiddetleneceğine ve dış müdahale olasılığının giderek arttığına işaret sayılabilir.”

Türkiye, bu savaşa askeri açıdan hiçbir şekilde müdahil olmamalı. Bu savaş, Türkiye’nin savaşı değil.”

http://www.ntvmsnbc.com/id/25330990/

http://siyaset.milliyet.com.tr/bu-turkiye-nin-savasi-degil/siyaset/siyasetyazardetay/18.03.2012/1516725/default.htm

Askeri müdahale zamanı geldi"

Mısır'ın başkenti Kahire’de Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında konuşan Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Hamad bin Casım, Suriye’ye Arap askeri gönderme konusunda planlama yapma zamanının geldiğini söyledi. Toplantıda Rusya ve Arap ülkeleri, Suriye’de şiddetin sona erdirilmesi ve bu durumun tarafsız gözlemciler tarafından kontrol edilmesi konusunda anlaştı. Beş maddelik uzlaşma, Lavrov ve Katar Başbakanı tarafından açıklandı.

http://www.haberturk.com/dunya/haber/723539-askeri-mudahale-zamani-geldi ?

Rumlara Suriye vetosu

KIBRIS Rum Kesimi, 1 Temmuz’dan itibaren AB dönem başkanlığını üstleneceği gerekçesiyle bu ayın sonuna doğru İstanbul’da yapılacak Suriye’nin Dostları Toplantısı’na davet edilmeyi istedi. Ancak Türkiye, Brüksel üzerinden “İstanbul’daki toplantıya tüm AB üyesi ülkeler davet edilsin” mesajı veren Rumların talebini ciddiye almadı.

http://www.hurriyet.com.tr/planet/20105038.asp

ABD ve Rusya BM nezaretinde Suriye'yi görüştü

Clinton, toplantısının ardından BM'de gazetecilere açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Suriye konusunda yapıcı bir görüşme yaptıklarını belirten Clinton, Lavrov'un Arap Birliği ile ''şiddetin durması, insani yardımın engelsiz bir şekilde sağlanması, Kofi Annan tarafından yürütülecek, Arap Birliği planı ve BM Genel Kurulu kararı kapsamındaki siyasi sürecin başlatılması'' konularında uzlaştıklarına dikkati çekti.

http://www.haberturk.com/dunya/haber/724050-abd-ve-rusya-bm-nezaretinde-suriyeyi-gorustu

Erdoğan ve Annan Suriye'yi konuştu

Başbakanlık Yeni Bina'da gerçekleşen görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.

BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, Suriyeli muhalif liderlerle bir araya geldi. Hilton Oteli'nde basına kapalı gerçekleşen görüşmeye Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Burhan Galyun başkanlığında 6 Suriyeli muhalefet temsilcisi katıldı.

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1081566&CategoryID=81

http://www.haberturk.com/dunya/haber/724254-silahimiz-yok-ama-silahlaniriz

CIA Başkanı'ndan Erdoğan'a sürpriz ziyaret

David Petraeus'un sır ziyareti ancak bir gün sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmek üzere Başbakanlık resmi konutuna gittiğinde ortaya çıktı. Görüşmelerde ağırlıklı olarak bölgesel konuların ele alındığı öğrenildi. Bu kapsamda Suriye başta olmak üzere Irak'taki gelişmeler ele alındı. İran'ın nükleer programı ve Afganistan da gündemdeki konular arasındaydı. Terörle mücadele de gündemin diğer önemli başlığı oldu. Özellikle PKK ile mücadelede iki ülke istihbarat servisleri arasında yürütülen işbirliğinin hangi alanlarda geliştirilebileceği üzerinde duruldu.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25330173/

Obama ve Cameron’dan 'Suriye' makalesi

ABD Başkanı Barack Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron ortak kaleme aldıkları makalede, uluslararası toplumla birlikte Esad ve destekçilerinin çevresindeki çemberi daraltmaya devam edeceklerini belirtti. İngiltere Başbakanı David Cameron'ın ABD ziyareti öncesinde Amerikan The Washington Post'ta yayınlanan ortak makalede iki lider, "Esad'ın iktidardan ayrılışını takip edecek geçiş sürecini planlamak için, (Suriye'deki) muhalefet, BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'la çalışacağız'' ifadesini kullandı.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25330012/

Beşşar Esad'ın sağ kolu Paris'te

BM ve Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan'ın sunduğu çözüm planına yanıt vermesi beklenen Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın adamlarından general Mustafa Tlass Paris'te. Geçtiğimiz günlerde Suriye ordusundan iki komutanın Türkiye'ye sığındığı yönündeki haberlerin ardından yaşanan bu gelişme, Tlass'ın da benzer bir yolu tercih etmiş olabileceği yorumlarına neden oldu.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25330273/

Büyük göç alarmı

24 saatte Suriye ordusundan bir generalin de aralarında olduğu binin üzerinde kişi Türkiye’ye sığındı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Suriye sınırına yakın illerin valilerinden kapasite envanteri çıkarmaları istendi. Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Suriye’den kaçanlar için Hatay’da kurdukları 7 çadır kentte 14 bin kişiyi misafir ettiklerini söyledi. Akar, bu sayının ilerleyen günlerde 500 bine tırmanmasının öngörüldüğünü, buna göre de hazırlıklarını yaptıklarını kaydetti. BM Genel Sekreter Ban Ki-Mun’un yardımcısı Valeri Amos, hafta sonu BM ve İslam İşbirliği  Teşkilatı (İİT) teknik yardım tespit heyetinin Suriye’ye gideceğini söyledi.

http://www.hurriyet.com.tr/planet/20137346.asp

Suriye’de kozmetik değişim yeterli değil

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’deki şiddet olaylarında bugün itibariyle 9 bine yakın kişinin hayatını kaybettiğini ve kayıplarla birlikte bu rakamın 20 bine yaklaştığını belirterek Suriye’de sistemin kozmetik bir şekilde yapılacak bir seçimle değişmesinin mümkün olmadığını, Beşar Esad’ın yönetimi devretmeye ikna edilmesi gerektiğini söyledi.

http://dunya.milliyet.com.tr/suriye-de-kozmetik-degisim-yeterli-degil/dunya/dunyadetay/16.03.2012/1515914/default.htm

Suriye'nin Annan'a yolladığı mektup ele geçirildi

Suriye hükümetinin BM-Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'a gönderdiği mektup, Associated Press (AP) haber ajansının eline geçti. AP'nin bildirdiğine göre, mektupta, Suriye'nin şiddet olaylarını sona erdirmeye hazır olduğu, ancak bunun için önce muhalif grupların silah bırakması gerektiği belirtiliyor.

http://www.hurriyet.com.tr/planet/20150769.asp

Şam'da dehşet!

Suriye El İhbariye televizyonu Suriye Sağlık BakanıVail Nadir el Halaki'ye dayanarak verdiği haberde, iki patlamada çoğu sivil 27 kişinin öldüğünü, 97 kişinin yaralandığını duyurdu. Suriye resmi televizyonu Gümrük kavşağındaki patlamanın hava istihbarat şubesini hedef aldığını duyurdu. SANA Haber Ajansı, patlamalardan ilkinin Gümrük Meydanı'nda, diğerinin ise Bağdat Caddesi üzerinde meydana geldiğini yazdı. Bombalı saldırıların hedefi istihbarat ve emniyet binalarıydı.

http://www.haberturk.com/dunya/haber/725495-samda-dehset

Esad deşifre oldu

Muhalifler, Beşar Esad ve eşi Esma Esad'ın kişisel e postalarını yayınlayarak sanal savaşta bir adım öne geçti. Yüksek Devrim Konseyi adındaki muhalif grup tarafından ele geçirildiği iddia edilen 3.000 e posta İngiliz Guardian gazetesinde yayınlandı.

Emine Erdoğan'a adresini vermedi

Yazışmalarda Katar Emiri Hamid bin Halife el Tani'nin kızı Miyase el Tani, 7 Aralık tarihli yazışmada şöyle yazıyor: "Sevgili Esma Türkiye'ye gittik. Başbakan Erdoğan'ın eşi e-posta adresin istedi." diyor. Esma Esad ise verdiği yanıtta, "Adresimi bilmemesini tercih ederim. Bu hesabı ailem ve dostlarımla yazışmak için kullanıyorum" ifadelerini kullanıyor.

http://www.haberturk.com/dunya/haber/724967-esad-desifre-oldu

http://www.ntvmsnbc.com/id/25330766/

'Arap Baharı ümmetin ayağa kalkmasıdır'

Hamas siyasi lideri Halid Meşal, Arap Baharı'nın Müslümanlar tarihinde bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Meşal, "Arap Baharı ümmetin yeniden ayağa kalkmasıdır" dedi.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25331545/

Türkleri öldüren Neo-Nazilere zamanaşımı

Almanya'da zaman aşımından dolayı, 2000-2006 yılları arasında 8 Türk, 12 Yunan ve 1 kadın polisi öldüren "Nasyonalsosyalist Yeraltı" (NSU) adlı aşırı sağcı terör hücresini desteklemiş olan bazı aşırı sağcılar yargı önüne çıkartılamayacak. Karlsruhe kentinde bulunan Federal Başsavcılığın bir sözcüsü, NSU'yu 10 yıldan daha önce desteklemiş olan bazı kişilerin zaman aşımı nedeniyle yargılanamayacağını, ancak bunun şu an cinayetlerle ilgili olarak tutuklu bulunan 5 kişi için geçerli olmadığını söyledi.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25329412/

Brüksel Türkiye ile ilişkiyi güçlendirmeli’

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO-AB işbirliğinin arzulanan seviyeye çıkarılması için AB’nin Türkiye’yle siyasi ve askeri ilişkilerini güçlendirmesini istedi.

http://dunya.milliyet.com.tr/-bruksel-turkiye-ile-iliskiyi-guclendirmeli-/dunya/dunyadetay/13.03.2012/1514477/default.htm

 

ABD ve Türkiye’den büyük tatbikat

ABD ve Türkiye, İran ve Suriye’deki gerginliğin arttığı bir dönemde, geçen hafta Konya’da ortak bir hava tatbikatı başlattı. Daha önceki senelerde ABD dışında bazı NATO ve Arap ülkelerinin katılımıyla uluslararası çapta düzenlenen Anadolu Şahini bu kez ikili gerçekleştirildi ve Türk-Amerikan savaş filolarının koordinasyonu hedeflendi.

http://www.hurriyet.com.tr/planet/20112577.asp

Barış Kartalı'na İsrail darbesi

BOEING Şirketi’nin Türk Hava Kuvvetleri için üretimini sürdürdüğü 1,6 milyar dolarlık Barış Kartalı projesi çerçevesindeki erken uyarı elektronik sistemleri “İsrail Savunma Bakanlığı” duvarına çarptı. İsrail Savunma Bakanlığı, Boeing için “erken uyarı alt sistemleri” üretiminden sorumlu olan Elta Firması’ndan, dört sistemden ikisinin teslimatını geciktirmesini istedi.

http://www.haberturk.com/dunya/haber/724417-baris-kartalina-israil-darbesi

ABD askeri Afgan sivilleri taradı: 16 ölü

Afganistan'da bir Amerikan askeri, bir köyde katliam yaptı. Üç eve giren asker, rastgele ateş açtı. Olayda, 9'u çocuk ve 3'ü kadın olmak üzere 16 kişi yaşamını yitirdi.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25329332/

'Köylerimizden derhal çekilin'

ABD Savunma Bakanı Panetta ile görüşen Karzai, NATO'nun 2014'ten önce çekilmesini, Afgan köylerini ise derhal terk etmelerini talep etti. ABD ise, Karzai'nin bu isteğine inanmakta zorluk çektiklerini açıkladı.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25330861/

İsrail'den Gazze'ye bombardıman: 23 ölü

Gazze’de gerçekleşen son İsrail hava saldırısında 2 militan yaşamını yitirdi. İsrail bombalarından biri Gazze'de bir eve isabet edince de, 25 kişi yaralandı. Son olay ile birlikte cuma gününden bu yana İsrail saldırılarında yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı 23'e yükseldi.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25329564/

'İsrail savaşta bir hafta dayanamaz'

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, İsrail'in gerçek bir savaşta bir hafta dahi dayanamayacak kadar küçük olduğunu söyledi. Salihi, "İsrailliler böyle bir hatanın sonları olacağını çok iyi biliyor" dedi.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25331256/

Türkiye İsrail ve İran'dan ortak proje

İsrail'in nükleer programından dolayı İran'a askeri müdahalede bulunacağının konuşulduğu bir dönemde, bu iki ülkenin Türkiye ve Ürdün'ü yanına alarak bir UNESCO projesini birlikte yürüttükleri ortaya çıktı. Ürdün'de kurulacak tesise her ülke 5 milyon dolar kaynak ayırdı. Ürdün'ün başkenti Amman'a yakın bir bölgede sinkrotron ışıması kaynağı tesisinin kurulması için İsrail, İran, Türkiye ve Ürdün'ün 5 milyon dolar kaynak verdiği belirtildi.

http://dunya.milliyet.com.tr/turkiye-israil-ve-iran-dan-ortak-proje/dunya/dunyadetay/15.03.2012/1515636/default.htm

Türkiye Kıbrıs’ta aramalara başlıyor

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmut Uysal Reuters’a verdiği mülakatta Kıbrıs açıklarındaki doğalgaz arama çalışmalarına mart ayı içinde başlayacaklarını söyledi.

http://dunya.milliyet.com.tr/turkiye-kibris-ta-aramalara-basliyor/dunya/dunyadetay/13.03.2012/1514481/default.htm

Zürih’ten zorlaştırılmış vatandaşlığa ‘hayır’

Avrupa’nın doğrudan demokrasiyle yönetilen ülkesi İsviçre’de önceki gün birçok konuda referanduma gidildi. Zürih Kantonu’nda İsviçre vatandaşlığı konusundaki uygulamalarda değişiklik yapılmayacak. Ayrıca  İsviçre halkının oyladığı yasalardan bir tanesi de çalışanların yıllık ücretli izin dönemini dört haftadan altı haftaya çıkartıyordu. Bu düzenleme sürpriz bir şekilde reddedildi.

http://www.hurriyet.com.tr/planet/20112602.asp

"Arapların Atatürk'ü olsa böyle olmazdı"

Ülkemizi ziyaret eden Ekvador Cumhurbaşkanı, Arap Baharı'nı bu sözlerle değerlendirdi: "Ülkelerimiz arası ilişkileri sadece ticaret bazına indirmek, bununla sınırlamak da büyük hata. Tabii ki ticaret çok önemli, ama ilişkilerimizin tek unsuru değil. Örneğin bilim ve teknoloji alanında çok büyük bir işbirliğine gidebiliriz, çünkü Türkiye'nin bu alanda büyük tecrübesi var, önemli gelişme göstermiş bir ülke. Ayrıca siyasi işbirliği de yapabiliriz. Türkiye her zaman çok taraflı bir dünya için çaba gösteriyor. Arap Baharı sırasında da model bir ülke oldu. Eminim ki bu ülkelerin de zamanında bir Atatürk'ü olmuş olsaydı ve siyasi değişimlerini o zaman yapabilselerdi, şu anda yaşadıkları durumlara düşmezlerdi.

http://www.haberturk.com/dunya/haber/725012-araplarin-ataturku-olsa-boyle-olmazdi

Hollanda'dan işadamlarına vize müjdesi

Türk işadamı Cahit Yılmaz'ın 14 Şubat 2011 tarihinde Haarlem Mahkemesi'nde kazandığı davaya Hollanda Göç ve Mülteciler Bakanlığı'nın yaptığı itirazı değerlendiren Danıştay, Yılmaz'ın davasını bireysel nedenlerden dolayı bozdu. Danıştay, kararında Hollanda'nın Türk işadamlarına uyguladığı vizenin haksız olduğuna karar vererek, Türk işadamlarının ülkeye vizesiz girebileceklerini ve en fazla 3 ay ikamet izni almadan kalabileceklerini hükmetti.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25330812/

Almanya'nın yeni Cumhurbaşkanı Gauck

Almanya'da cumhurbaşkanını belirleyen ve Federal Meclis'in (Bundestag) 620 milletvekilinin yanı sıra 16 eyalet meclisinin belirlediği 620 kişiden oluşan toplam 1240 üyeli Bundesversammlung adı verilen kurul tarafından mecliste yapılan seçimde, Gauck ilk turda 1228 geçerli oydan 991'ini alarak, 5 yıllık bir süre için ülkenin 11. Cumhurbaşkanı oldu.

http://www.cnnturk.com/2012/dunya/03/18/almanyanin.yeni.cumhurbaskani.gauck/653646.0/index.html

Yunan halkı olası bir kaosa karşı silahlanıyor

Yunanistan'da halk, ülkenin iflasa sürüklenmesi durumunda ortaya çıkabilecek kaosa müdahale ederek kendilerini korumak için milis güçleri oluşturuluyor.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25330553/

'İnternet düşmanı' ülkeler

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün internete yasak getiren ülkeler listesine bu yıl Bahreyn ve Belarus da girdi. Türkiye 'izleme altındaki ülkeler' listesinde. Türkiye'de birçok siteye erişimin engellendiğini, blog yazarları ve internet gazetecileri hakkında davalar açıldığını belirten örgüt, geçen yılsonlarında yürürlüğe giren filtreli internet uygulamasının "örtülü sansür" olduğunu savundu.

http://proje.hurriyet.com.tr/bbcnews/bbcviewEkonet.aspx?HaberID=16113564&habertip=planet

Hits: 12982