TÜRKİYE 'DEN HABERLER 6

~ 19.03.2012, Av. Muazzez ÇÖRTELEK ~

Geçtiğimiz haftanın ilk günü olan 12 Mart 2012, belki de haftaya damgasını basan en dikkat çekici olayı gerçekleşti. Tahliyeler. Haberlere tahliye haberleri ile başlıyoruz:

1. Nedim Şener ve Ahmet Şık Tahliye Edildiler:

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık, Sait Çakır ve Coşkun Musluk'un, "suç vasfının değişme ihtimali" ve "tutuklu kaldıkları süreyi göz önüne alarak" tahliyelerine karar verdi.

Nedim Şener : "Bütün amacımız, Hrant Dink'in kanını yerde bırakmamak Hrant İçin Adalet için girdim. Hrant İçin Adalet için diyerek çıkıyorum. İlk haberim Hrant ile ilgili olacak. Önce yargıladılar sonra hapse attılar. Gerçek hapsedilemez" dedi.

Oda TV Davası'nda yargılanarak tahliye olan Ahmet Şık ise daha sert konuştu. Ahmet Şık, "Çok fazla bir şey söylemek istemiyorum. Eksik kalmış adalet, hukuk ve demokrasi getirmez. 100 civarında gazeteci içeride. İfade özgürlüğü sadece gazetecilerin sorunu değil. Öğrenciler var, KCK'den tutuklular var. Bunun mücadelesini vereceğiz. Bu komployu kuran polisler, savcılar ve hakimler bu cezaevine girerecek. Bunun mücadelesini vereceğiz" dedi. Ahmet Şık, "komplo"nun arkasında cemaat ve AK Parti'nin olduğunu ileri sürdü.

http://gundem.milliyet.com.tr/odatv-davasinda-nedim-sener-ve-ahmet-sik-tahliye-edildi/gundem/gundemdetay/12.03.2012/1514445/default.htm

http://www.haberturk.com/gundem/haber/724051-o-polisler-savcilar-hakimler-cezaevine-girecek

2. Kimse Sorumluluğu Kabul Etmiyor / 11 inşaat işçinin ölümünün nedeni :

Yapı Denetim Firması; “Denetleme mahallimizde bir sorun yok.” Esenyurt Belediyesi: “Sorumluluk bizde değil." Çalışma Bakanlığı: “Cevap veremeyiz.” Diyor. 11 işçinin yanarak öldüğü Esenyurt’ta kimse sorumluluk almazken Türkiye’de sadece 318 iş müfettişi olması, sorunun önemli bir parçasını oluşturuyor.
İşçi güvenliği uzmanı Doç. Dr. Emre Gürcanlı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde sadece 318 iş müfettişi olduğunu dile getirdi. “Bu kadar az sayıdaki müfettişin inşaat denetimlerini yapması mümkün değildir. Denetim sadece denetim firmalarının şikayetleri halinde ya da iş kazaları sonrası yapılıyor. Bu iki durum olmadığı takdirde bakanlık incelemede bulunmuyor” dedi.
Yapı Denetimi Hakkındaki Kanunun 2. Maddesinin f bendine göre yapı denetim firmasının yapması gerekenler: İş yerinde, iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda gerekli tedbirlerin alınması için yapı müteahhidini yazılı olarak uyarmak, uyarıya uyulmadığı takdirde durumu ilgili bölge çalışma müdürlüğüne bildirmek.
http://haber.sol.org.tr/sonuncu-kavga/iste-11-insaat-iscinin-olumunun-nedeni-haberi-52632

3. 4+4+4 yasa teklifi ne getiriyor?

Gündeme geldiği günden bu yana çok tartışılan 4+4+4 eğitim sistemi ile ilgili yasa teklifinde, süreç içinde birçok değişikliğe gidildi. Ancak büyük gürültü kopararak komisyondan geçen 26 maddelik teklifin kamuoyuna yansıyan bazı ayrıntıları şöyle:
Kesintisiz eğitim kaldırılıyor, ortaokul geliyor. 4+4+4 yasa teklifi, adından da anlaşılacağı üzere 8 yıllık zorunlu kesintisiz eğitimi kaldırarak, 12 yıllık zorunlu fakat kesintili eğitim sistemi öngörüyor. Buna göre ilköğretim, 4 yıl süreli ve zorunlu ilkokul ile 4 yıl süreli ve zorunlu ortaokuldan oluşacak. Teklifte ortaöğretim kurumları, ilköğretim kurumlarından sonra 4 yıllık zorunlu öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları olarak tanımlanıyor. Bu okulları bitirenlere ortaöğretim diploması verilecek.
Teklifte yapılan değişiklikle ilköğretim ikinci kademe "ortaokul" olarak adlandırılırken, bu okullarda gösterilecek seçmeli derslerle ilgili maddede de değişikliğe gidildi. "İlköğretim ikinci kademe okullarında ortaöğretimi destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek, gelişim ve tercihlerine göre seçimlik dersler oluşturulur" maddesi şu şekilde değiştirildi:
"İlköğretim kurumları, dört yıl süreli ve zorunlu ilkokullar ile dört yıl süreli zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkan veren ortaokullardan oluşur. Ortaokullarda lise eğitimini destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek, gelişim ve tercihlerine göre seçimlik dersler oluşturulur. Ortaokullarda oluşturulacak program seçenekleri bakanlıkça belirlenir. "Söz konusu maddedeki değişikliğin gerekçesi ise "Ortaokullarda oluşturulacak farklı programlar arasında tercihe imkan verilmesi ve bakanlığa bu amaçla yetki verilmesi amaçlanmıştır" şeklinde ifade edildi.
Teklifin son haline göre ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki kurumlar bir arada bulunabilecek. İlgili düzenleme şöyle: "İmkan ve şartlara göre ortaokullar, ilkokullarla veya liselerle birlikte de kurulabilir."1997 yılında 8 yıllık kesintisiz eğitime geçilmesiyle ortaokullar ortadan kalkmıştı. Dolayısıyla İmam-Hatip’lerin ortaokul kısımları da kapanmıştı. Teklif yasalaşırsa İmam-Hatip okullarının önündeki bu engel de kalkacak. Kademeli sisteme geçilmesiyle, öğrenciler ilk 4 yıllık eğitim-öğretimden sonra "ortaokul" adı altında, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından oluşturulacak farklı programlara tabi tutulacak. 10 yaşındaki çocuklar İmam-Hatip ortaokullarına ya da mesleki eğitim veren ortaokullara gönderilecek.
Çıraklık yaşı 14’ten 11’e düşüyor. Çıraklık için aranan ''14 yaşını doldurmuş, en az ilköğretim okulu mezunu olmak'' şartı, teklifin son halinde “11 yaşını doldurmak ve ilköğretim birinci kademeden mezun olmak” olarak düzenleniyor.
AA’nın haberine göre teklifte, üniversiteye girişteki katsayı uygulamasına ilişkin düzenleme de yer alıyor. Teklifteki düzenlemeye göre, yüksek öğretim kurumlarına giriş ve yerleştirme işlemleri YÖK tarafından belirlenen usul ve esaslara göre yapılacak. Yükseköğretim kurumlarına, esasları YÖK tarafından belirlenen merkezi sınavlarla girilecek. Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların ortaöğretim başarıları dikkate alınacak. Ortaöğretim bitirme başarı notları en küçüğü 100, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecek. Ortaöğretim başarı puanının yüzde 12'si yerleştirme puanı hesaplanırken merkezi sınavdan alınan puana eklenecek.
Ortaöğretim kurumlarını birincilikle bitiren adaylar için mevcut kontenjanların yanı sıra YÖK kararı ile ayrı kontenjanlar belirlenebilecek.
Mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler, bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya bunlara en yakın olan mesleki ve teknik ön lisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilebilecek. Bu öğrencilerin yerleştirilmesine ilişkin usul ve esaslar Milli Eğitim Bakanlığı’nın görüşü üzerine YÖK tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek. Ön lisans mezunları için, ilişkili lisans programlarında belirlenmiş kontenjanın yüzde 10'unu geçmeyecek şekilde YÖK kararı ile her yıl dikey geçiş kontenjanı ayrılabilecek.
Okula başlama yaşı 1 yıl geriye çekiliyor. Komisyonda son şeklini alan yasa teklifinde, okula başlama yaşını bir yıl öne alarak 60-72 ay arasındaki çocukların zorunlu eğitim kapsamına alınmasını düzenleyen madde değiştirilmedi. Okula başlama yaşıyla ilgili düzenlemenin Meclis Genel Kurulu’nda son halini alacağı belirtildi.


4. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden suç duyurusu!

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Sivas olayları davasının zaman aşımından düşmesi kararı ardından çıkan olaylarda, adliye çevresindeki bariyerler ve otobüs duraklarına zarar verildiğini belirterek, suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasında, özetle şu ifadelere yer verildi:

”Sivas Davası kararının açıklanmasının ardından, Adliye önünde toplanan
bazı örgütlerin yönlendirdiği kişiler, çevrede bulunan cam bariyerler, otobüs
durakları ve oturma banklarını kırarken, duvarları ve cam bariyerlere sprey
boyalarla sloganlar yazarak çevre kirliliği yarattılar.”

Büyükşehir Belediye yetkilileri, verilen zararla ilgili suç duyurusunda bulundu, sorumluların tespit edilmesi amacıyla emniyet yetkililerine başvurdu.
http://haber.gazetevatan.com/ankara-buyuksehirden-suc-duyurusu/436569/1/Gundem

5. "11 işçinin ölümü kaza değil, kader..."

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Plan Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerinin olayla ilgili olarak, sorduğu sorulara cevap verirken, CHP'li Mevlüt Aslanoğlu'nun "İşçilerin kaderi bu muydu?" sorusu üzerine, "Olay kaza değil. Önlem alınsa yaşanmazdı. Ama kader mi kader..." yanıtını verdi.

Faruk Çelik, iş güvenliğine ilişkin yasa tasarısının geç kaldığı eleştirilerine de yanıt verdi, "Bakanlar arasında görüş ayrılığı var deniyor. Konu sadece o değil. Sosyal taraflarla mutabakat sağlamak zaman alıyor" dedi.

İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün de iş kazalarının yaşam hakkı ihlaline girdiğini açıkladı.

http://www.cnnturk.com/2012/turkiye/03/15/11.iscinin.olumu.kaza.degil.kader/653273.0/index.html

6. 11 işçinin öldüğü yangının sebebi :
Esenyurt'ta 11 işçinin hayatını kaybettiği yangının raporu tamamlandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nın hazırladığı rapora göre yangın 21.07'de başladı ve 21.14'te ilk müdahaleyi ekipler yaptı. Gece 00.45'te tamamen söndürülen yangın pvc-polyester çadırların üzerinden geçen elektrik kablosundan çıktı. Rapora göre yangın, önce 1 No'lu çadırın üzerinden geçen elektrik tesisatından çıkan kıvılcımların sünger yataklara düşmesiyle başladı. Polyester çadır örtüsünün tutuşmasıyla hızlanan yangın rüzgârın etkisiyle hızla yayıldı. 1 No'lu çadırda sıkışan 11 işçi birkaç dakika içinde yanarak can verdi.
Raporda yangın öncesinde işçilerin kaldığı çadırlar hakkında ilginç bilgiler yer alıyor.
Rapora göre işçilerin yatakhane ve yemekhane olarak kullandıkları çadırlar metal profil üzeri PVC polyester branda kaplı. Isınma tavana asılı ve ayaklı infrared ısıtıcılarla, aydınlatma ise duylu ampuller ile sağlanıyordu. Çadır içerisinde ranzalar arasında ısıtıcı, su ısıtıcısı, büro tipi buzdolapları gibi elektrikli cihazlar tespit edildi. Raporda yanmayan yatakhanede yapılan incelemede, işçilerin soğuktan korunmak amacıyla ranzaların etrafını battaniyelerle kapatmaları ve tüm giyim eşyalarının da ranzalarda asılı bulunmasının yangın yükünün artmasına neden olduğu belirtildi.
http://www.aksam.com.tr/11-iscinin-oldugu-yanginin-sebebi--105440h.html


7. Çanakkale Deniz Zaferi’nin 97’inci yıldönümü kutlandı :

Törenler, Cumhuriyet Meydanı’nda, Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Atatürk Anıtı önünde düzenlenen çelenk koyma töreniyle başladı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kendisini karşılayan İstiklal Madalyası sahibi Gazi Halil Avcı’nın oğlu gazi üniformalı Ahmet Avcı’nın elini öptü.

Başbakan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları bu yılki törenlere katılmazken, 15 bin kişilik stadyumdaki tribünlerin tamamen dolduğu görüldü. Çanakkale Savaşları’na katılan yabancı ülkelerin askeri temsilcilerinin de hazır bulunduğu törende, her yıl gösterileriyle coşku katan Mehteran Bölüğü ise yerini almadı.

Törende, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan tarafından, 1994 yılında TBMM tarafından çıkarılan 3 bin 972 sayılı Kanun ile 253 bin şehit anısına Çanakkale’ye verilen ve üzerinde ’Çanakkale Geçilmez’ yazan altın madalya, Türk bayrağına takıldı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı eşliğinde altın madalyanın takıldığı Türk bayrağı, göndere toka edildi. Vali, Boğaz Komutanı ve Belediye Başkanı, birlikte askeri araca binerek öğrencilerin, askerleri ve halkı selamladı.
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/20152229.asp

8. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile yaklaşık 1 saat görüştü :

Erdoğan'ın resmi programında bulunmamasına rağmen, Subayevleri'ndeki evinde MİT Müsteşar'ı Fidan'ı kabul ettiği ve 1,5 saat süren görüşmeye Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın da katıldığı belirtildi.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/20153047.asp

9. Alman komite, Erdoğan'a verilecek olan Liderlik Ödülü'nü geri çekti :
Kendisine layık görülen 'Steiger Award-Uluslararası Liderlik Ödülü”nü almak üzere Almanya'ya gitmesi plananan Erdoğan'ın, Afganistan'da askerlerin ölümünün ardından bu seyahatini ertelediği açıklanmıştı.
http://www.hurriyet.com.tr/planet/20153793.asp

10. İstanbul'da 'nevruz' gerilimi :
Kazlıçeşme Meydanı'nda izinsiz Nevruz kutlamalarına katılmak isteyen gruplar, polisin müdahalesiyle dağıtıldı.
Millet Caddesi, Vatan Caddesi, Zeytinburnu Telsiz Mahallesi 85. Sokak'ta toplanan gruplar, emniyet güçlerinin müdahalesiyle dağıtıldı. Müdahaleler sırasında, gaz bombası kullanıldığı, panzerlerden tazyikli su sıkıldığı da görüldü. Bu arada, metrobüs, tramvay, otobüs duraklarıyla, tren istasyonları ve vapur iskelelerinde sabah saatlerinden itibaren emniyet güçlerinin geniş güvenlik önlemleri aldığı gözlendi.
http://www.aksam.com.tr/istanbulda-nevruz-gerilimi--105423h.html

Saygılarımızla.

Av. Muazzez ÇÖRTELEK | Tüm Yazıları
Hits: 13154