Afganistan'da işimiz ne?

~ 17.03.2012, Yeni Yaklaşımlar ~

Silahlı Kuvvetler, Kore ve Kıbrıs savaşları dışında bir görevde en fazla şehidi Afganistan’da verdi. NATO ISAF gücünde görev yapan Türk Sikorsky helikopteri düştü ve 12 askerimiz hayatını kaybetti

Afganistan'da işimiz ne?

Hükümetlerin ABD’ye jandarmalık hevesleri 12 Türk askerinin şehit olmasına yol açtı. ABD Afganistan’dan kendi askerlerini çekerken, NATO’nun Uluslararası Güvenlik YardımKuvveti (ISAF) çerçevesinde görev yapan Sikorsky tipi Türk helikopteri, henüz kesin olarak belirlenemeyen bir nedenle Kabil’de düştü. Aralarında iki binbaşı ve bir üstteğmenin de bulunduğu 12 askerimiz hayatını kaybetti. Olayda 4 Afgan sivil de öldü. Türkiye’nin Kabil Bölge Komutanlığı emrinde görev yapan Sikorsky, Kabil'e bir buçuk saat uzaklıktaki Bagrami'nin Hussain Khel bölgesinde bir evin üzerine düştü. Helikopterin düştüğü evdeki iki Afgan da hayatını kaybetti. Kazanın oluş nedeni olarak “acil iniş” gösterildi. TSK, gerçek nedenin kaza kırım raporuyla ortaya çıkacağını bildirdi. Olayın ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Tayyip Erdoğan ve anamuhalefet partisi CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu birer taziye mesajı yayınlayarak, olaydan duydukları üzüntüyü dile getirdiler.

1800 ASKERİMİZ VAR
 
Afganistan’da çoğunluğu Kabil çevresinde olmak üzere 1,800’den fazla Türk askeri görev yapıyor ve bu misyon 2014 yılında sona erecek. Bu helikopterkazasının, NATO üyeleri arasında, gittikçe daha maliyetli hale gelen Afganistan Savaşı’yla ilgili tansiyonu daha da yükseltmesi bekleniyor. Ülkenin güneyinde ocak ayında yaşanan bir başka
helikopter kazasında da altı ABD Deniz Piyadesi ölmüştü.
 
AFGANİSTAN ASKERLERİN PORTRELERİ
 
İstihkam Binbaşı İsmail Cem Yakınlar
 
Altı ay önce binbaşılığa terfi etmişti. Oğlu'nun ölüm haberini alan annesi Cevriye "Gencecik çöktün yavrum. Neden gittin elin memleketine. Kuzum Cem'im" diye ağladı. Babası Ali Yakınlar sekiz yıl önce kanserden yaşamını yitirmişti. Öğretmen Ümmü Yakınlar'la evliydi. Çağla Nur ve Ali Emir adlarında iki çocuğu vardı. 
 
Harita Binbaşı Mithat Çolak
 
Ankara'da görev yapıyordu. Afganistan'da 4,5 ay önce, 6 aylık geçici görevle gitmişti. Bozüyük'teki annesi Ayşe Çolak ve babası Abdullah Çolak oğullarının ölüm haberini alınca fenalaştılar. Geride eşi ve iki çocuğu kaldı. 
 
Hava Binbaşı Şükür Bağdatlı
 
Şükrü Bağdatlı'nın Afganistan'daki görev süresinin dolmasına bir ay kalmıştı. Annesi Emine Hanım, kapıya gelen ambulans ve subayları görünce fenalaştı. Babası Şükrü Bağdatlı Cuma namazından geldiğinde acı haberi aldı. Sekiz kardeş içinde tek erkekti. Geride eşi Nedime ve kızı Melis kaldı. 
 
Kara Pilot Yüzbaşı Adil Erdoğan
 
Malatya'daki Kara Havacılık Alay Komutanlığı'nda 4 yıl görev yaptıktan sonra beş ay önce Afganistan'a gitmişti. Geride eşi ve iki kız çocuğu bıraktı. 
 
Üsteğmen Tahsin Barutçu
 
27 yaşındaydı. Nişanlanmıştı, bu yıl düğün yapmayı planlıyordu. Ankara'daki evlerine gelen ölüm haberi annesi Nesrin ve Babası emekli Albay Fevzi Barutçu'yu yıktı. 
 
Şehit Piyade Uzman Çavuş Önay Vurucu
 

Erzurum'lu İbrahim Vurucu 35 yaşındaydı. İstanbul'da görev yaptıktan sonra 28 Kasım 2011'de Afganistan'a gitti. Geride eşi Arzu, ve 6 yaşındaki Emirhan'la, 1 yaşındaki Azra kaldı.

(Yurt Gazetesi)

Hits: 1413