'Biz barışa karar verdik'...

~ 09.03.2012, Zeynep ORAL ~

TYS’NİN EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ BİLDİRİSİ PROF. BÜŞRA ERSANLI’DAN

‘Biz barışa karar verdik’...

 

Sevgili Okurlar,

Atinayı yazmaya söz vermiştim, ama o biraz bekleyecek Dünkü (8 Mart) gazetemiz beni öyle sevindirdi ki, bu coşkuyu sürdürmeye karar verdim. Önce bir girizgâh:

Bundan 10 yıl önce, 32 yıl kesintisiz çalıştığım Milliyet gazetesinden kovulduğumu internet aracılığıyla öğrendiğimde, günlerden 28 Şubat Aynı durumda üç kadın gazeteciydik: Duygu Asena, Nilgün Cerrahoğlu ve ben 8 Marta birkaç gün kala meslektaşımız Şükran Sonerden bir telefon: Cumhuriyet gazetesi işini kaybetmiş kadın gazetecilere sayfalarını açacaktı Bizleri görmeliydiniz! Sesimize, gözümüze, yüreğimize, zihnimize, tüm duygularımıza yeniden kavuşmuş gibiydik Hiç unutmadım!

Bu yıl, Cumhuriyetin kadın çalışanları 8 Martta, yazma olanağı ellerinden alınmış, malum nedenlerle işsiz kalmış, hapse tıkılmış kadın yazar ve gazetecilerden yazı istemeye karar verdik. Dün Ece Temelkuranın Seni Bekliyor başlıklı enfes yazısını okudunuz. Banu Güven, kadınlar günü nedeniyle çok yoğun; Nuray Mert, kararsızdı; Büşra Ersanlı, Ayşe Berktay, Zeynep Kurayın yazılarının elimize ulaşması ise hapishane koşulları nedeniyle biraz zaman alacak Onları bekliyoruz:

Bu arada: Türkiye Yazarlar Sendikasının gelenekselleşen 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü Bildirisini bu yıl, altı aydır özgürlüğünden yoksun Prof. Büşra Ersanlının yazdığını öğrendim Bugün bu köşeyi o bildiriye ayırıyorum:

Kadın ve erkek

Yine, yeniden düşünüyoruz

Doğuran kadın, emziren kadın, pişiren kadın, paylaştıran kadın, toplayan temizleyen kadın, hasta bakan, yaşlı bakan kadın, her şeyi zamanında yetiştiren kadın, onaran koruyan kadın, evdeki kayıtsız gizli emek üstüne tarlada da gizli emek veren kadın, fabrikada, okulda, işyerinde düşük ücretle çalıştırılan kadın, biriktiren yine kadın ama

Karar veren erkek -Hükümet % 90 erkek

Meclis % 86 erkek

Yerel yönetimler % 98 erkek

Yönetici bürokrat % 99 erkek

Sermayeyi elde tutan % 99 erkek

Savaş çıkartan erkek, ordu erkek - % 100

Şiddete uğrayan kadın, taciz edilen kadın, tecavüze uğrayan kadın, öldürülen kadın Bu saldırıların özel adları var: Namus, töre, kıskançlık, aşk Aslında hepsi aynı, hepsi güçten, iktidardan uzak tutmaya çalışır kadını

İtaati kıranın belini kırmak, en azından aşağılarda bir yerde tutmak, sindirmek Bunların hepsi de güç karşısında sindirme eylemleri. Gözünü patlatırım”, “kafanı kırarım”, “saçını yolarım”, “bacaklarını ayırırım”, “burnunu kırarım. Bunlar burnundan kıl aldırmayanların eylemleri.

İstenen nedir?

- Kadın, kendini göstermesin!

- İktidar mücadelesi için, savaş için erkek çocuk yetiştirsin!

- Zekâsını kamu alanında kullanmasın!

- Yaratıcılığını eve, süse ve kadınsı faaliyetlerin dışına taşırmasın!

- Muhalefet etmesin!

- Güce, yani erkeğe, onun yarattığı geleneğe, onun adaletine, tek başına yaptığı yasaya itaat etsin!

- Mesleğinde erkeği geçmesin!

- Yaptığı işte itibar kazanmasın, kazanacak olursa derhal itibarsızlaştırılsın!

- Ne yaparsa yapsın, BİR ADIM GERİ DURSUN!

- Kadın erisin, tortu olsun! Erimeyenler cezasını bulsun. Uslanmayan cezaevine konsun!

- İktidar kavgalarının, sermayeden karin pazarlık rehineleri olsun!

Bilinçlenen kadınlar

Evde, işte ayrımcılığa uğrayan tüm Türkiyeli kadınlar; dilini devlet, zekâsını babası, ağabeyi, amcası yasaklamış Kürt kadınları; dünyada her alanda hâl kenara itilmeye çalışılan tüm kadınların kız kardeşleri Türkiyede doğup büyümüş kadınlar, bilinçlendiler.

20-30 yıldır her geçen gün uzmanlaşan örgütleriyle toplantılara, konferanslara, derslere sokaklara çıkıyorlar, fabrikalarda tarlalarda çalışıyorlar. Siyasette yerlerini alıyorlar.

Biz kadınların düşmanı yok, tespiti var:

Cins baskısı, erkek iktidarları meşrulaştırmanın ilk ve en kuvvetli adımıdır. Çünkü en belirgin en yaygın fark cinsiyet farkıdır. En uzun yaşatılmış fark toplumsal cinsiyet farkıdır.

Başta insan hakları olmak üzere tüm hakların dışında tutulmaya çalışılan kadınlar, İNSANOĞLU kavramıyla yok sayılmıştır. Kadınlar, iktidar kavramının anlamını değiştirme mücadelesine çoktan başladılar. İktidar insani ortaklık olacak; diyaloga dayanan antimilitarist tutum iktidar olacak; diyalog üstünlüğü ile hukukun üstünlüğü belirlenecek.

Karar ve yetki alanlarını erkeklerle yarı yarıya paylaşacağız. Biz barışa karar verdik. Savaşın haklısını da haksızını da kabul etmiyoruz. Diyaloğa, yaşatmaya, paylaşmaya inanıyoruz.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü hepimize, tüm kadınlara ve bizi destekleyen herkese kutlu olsun!

(Cumhuriyet)

Zeynep ORAL | Tüm Yazıları
Hits: 1309