Elektrik faturalarındaki soygunun farkıda mısınız?

~ 07.03.2012, Yeni Yaklaşımlar ~

Enerji Bakanı Taner Yıldız, 2011’de abonelerden “kayıp-kaçak” bedeli altında 2,7 milyar lira, sayaç bedeli olarak 129,4 milyon lira ve 551 milyon liralık da TRT payının tahsil edildiğini açıkladı. Bu rakamlara, diğer tüketim dışı harcamalar da eklenince toplam rakam 3 milyar 380 milyon TL’ye ulaşıyor.

CHP milletvekili Alaattin Yüksel’in soru önergesini cevaplayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2011’de abonelerden “kayıp-kaçak” bedeli adı altında 2,7 milyar lira tahsil edildiğini açıkladı.

33 milyon sayaç kullanıcısı soyuldu
Vatan gazetesinden Kıvanç El’in haberine göre, elektrik faturalarındaki elektrik tüketimi dışında tüketiciden “sayaç okuma bedeli”, “Kayıp kaçak bedeli” ve “TRT payı” adı altına alınan ücretlerin yılda 3 milyar 380 milyon TL’yi aştığı ortaya çıktı. CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel’in soru önergesini yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’de yaklaşık 33 milyon sayaç kullanıcısı olduğu bilgisini verdi.

“Sayaç okuma bedeli” adı altında 2011’de 129,4 milyon TL tahsil edildiğini ifade eden Yıldız, ‘TRT payı’ olarak da 551 milyon TL’lik bir rakamın toplandığını bildirdi.

Şirketlerin soygununa hükümet izni
Elektrik abonelerinden ‘kayıp-kaçak bedeli’ adı altında geçen yıl 2,7 milyar TL toplandığını açıklayan Bakan Yıldız, “Dağıtım şirketlerinin kendileri içine belirlenmiş olan hedef kayıp-kaçak oranına ulaşamamaları halinde ortaya çıkabilecek zarar ilgili şirkete bırakılmıştır” dedi.

Hedefe ulaşan şirketlerin geriye kalan kayıp bedelinin vatandaştan alındığını belirten Yıldız, “Uygulama döneminin her bir tarife yılı için hedef kayıp kaçak oranlarının belirlenmesiyle tüketicilerin daha düşük kayıp kaçak bedelinden fiyatlandırılması sağlanırken, dağıtım şirketlerinin daha düşük kayıp oranlarını gerçekleştirecek şekilde faaliyet göstermeleri teşvik edilmektedir” diye konuştu.

(SolHaber)

Hits: 1241