'Özgürlükçü Türkiye' ya da Bir Yandaş Yazar Denemesi

~ 04.03.2012, Deniz KAVUKÇUOĞLU ~

Fransa Anayasa Konseyinin soykırımı inkârı suç sayan yasayı iptal etmesi Türkiyede Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar ve tüm AKP ileri gelenlerini sevindirdi. Tümü ağız birliği ederek, Konsey bu kararıyla Fransada düşünce özgürlüğünün, resmi devlet görüşleri dışındaki görüşlerin yazıyla ve sözle dile getirilebileceğini söyleyerek ülkenin saygınlığını korudu/kurtardı diyerek sevinçlerini dile getirdi.

Bir ülkenin üst düzey yöneticilerinin başka ülkelerdeki düşünce ve anlatım özgürlüğüne ilişkinkonularda böylesine duyarlı olmalarını olumlu bir davranış olarak değerlendirmek gerekiyor. Türkiye özellikle son yıllarda bu tür olumlu davranışları sıkça sergiliyor. Tunus, Mısır ve Libyadaki özgürlükçü bahar kalkışmalarının en sıkı destekçilerinden biri olması da bu davranışının bir yansıması, doğal bir sonucuydu. Şimdi de Suriyedeki özgürlükçü bahar kalkışmasını canı gönülden destekliyor.

Bizler, düşünce ve anlatım özgürlüğüne böylesine önem veren, bu konuda kararlı ve tutarlı özgürlükçü bir ülkede yaşıyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

***

Ne var ki Türkiyenin, dünyanın 17. büyük ekonomisi olmasını içine sindiremeyen, hele 2023 yılında ilk 10a girmesinden büyük korku duyan Batı, Türkiyedeki işbirlikçileriyle el ele tarihte 16 devlet kurmuş ecdadımızın şanlı mirası üzerine bina ettiğimiz Türkiyenin uluslararası alanda binbir türlü çabayla kazandığı saygınlığı yıpratmak için elinden geleni ardına koymuyor.

Hafta içinde bu yıpratma kampanyasının somut örneklerinden birini yaşadık. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış geçen pazartesi akşamı İngilizlerin ünlü BBC televizyonunda Stephen Sackurun sunduğu Hard Talk programının konuğuydu. Çok güzel, çok öğretici şeyler söyledi.

Örneğin, Sackurun, Türk liderlerin Esad rejimine çok açık bir mesaj vererek, iktidarı bırakmasını ve halkına silah çekmemesini istemelerine rağmen Suriyedeki durumun değişmediğini söylemesi üzerine, Mısırda, Tunusta ve Libyada da aynı şeyleri söylemiştik. Bu ülkelerde neler olduğuna bir bakın. Bu ülkelerde şimdi seçim yapılıyor. Henüz bir değişiklik olmamış olabilir. Mısırda, Libyada bir şeyler değiştiyse Suriyede de durum kesinlikle değişecektirdiye konuştu. Bu sözler salt kesin bir saptama değil, aynı zamanda ülkece, devletçe ve toplumca içselleştirdiğimiz özgürlükçülüğün bir kez daha açıkça dillendirilmesiydi.

Stephen Sackurun, “Türk hükümeti olarak ABye mesajınız Türkiyenin yükselen bir diplomatik, stratejik güç olduğu ve Avrupanın size ihtiyacı olduğu yönünde. Ama Avrupa bu mesaja pek kulak asmıyor’’ demesi üzerine Bağış şöyle konuştu: Avrupa şu anda kendi sorunlarıyla o kadar meşgul ki önündeki ışığı göremiyor. Yaklaşan bir enerji krizi var. Avrupadaki bazı politikacılar bir sonraki seçimde koltuklarını kaybedeceklerini düşünerek bir korku içindeler. Bazı ülkelerin başka iç meseleleri var. Komisyon, birliği bozmamak için uğraşıyor. Genişlemenin getirdiği bir yorgunluk var. Bütün bu karmaşıklık içinde, Türkiye diyor ki Dayan Avrupa, Türkiye seni kurtarmaya geliyor’. Yardım edebiliriz.

***

İngilizin tepkisi Batılılarda hep gördüğümüz, alıştığımız gibi küstahça idi. Adam, uzatılan yardım eline teşekkür edeceği yerde Bağışa nankörce ve cahilce bir soruyla karşılık verdi. Ya Türkiyedeki hapisteki gazeteciler? Bağışın yanıtı ise sert ama açıklayıcı oldu: Mesleği yüzünden tutuklanan hiçbir gazeteci yok. Gazeteci kimliği taşıyan bazı kişiler var, birine tecavüz ederken yakalanan, banka soyarken yakalanan... Bu kişiler beğenmediğimiz yazılar yazdıklarından dolayı tutuklanmış değiller. Çok daha kötü yazılar yazmış olan gazeteciler var ve bu kişiler hâlâ bu haklarını kullanmaya devam ediyorlar.

Böylece dünya kamuoyu resmi bir ağızdan bir kez daha Türkiyede tutuklu bulunan 97 gazetecinin ırz düşmanı banka soyguncusu olduğunu duymuş oldu. Biz zaten biliyorduk!

Önemli olan Türkiyenin özgürlükçü saygınlığına leke düşürülmemesi değil midir? Varsınlar gerisini Mustafa, Tuncay, Soner, Ahmet, Nedim falan düşünsünler!

(Cumhuriyet)

Deniz KAVUKÇUOĞLU | Tüm Yazıları
Hits: 1482