'Başkaldırıyoruz'

~ 01.03.2012, Yeni Yaklaşımlar ~

Sanatçılar, çağdışılığa, haksızlığa ve baskıya karşı ortak mücadele çağrısı yaptı

‘Başkaldırıyoruz’

Cumhuriyetin hiçbir döneminde demokrasiye, sanatçılara yönelik bu denli baskı görülmediğini belirten sanatçılar, Sanatçılar Girişimi adı altında örgütlenerek, artık her türlü haksızlığa ve baskıya karşı duracaklarını ilan etti. Sanatçılar Girişimi adına yapılan basın açıklamasında, ‘’Sanatçılar olarak ülkenin geleceğinden kaygılıyız. Cumhuriyetin kazanımları yok ediliyor, laik, bilimsel eğitim adım adım gerici, çağdışı bir niteliğe bürünüyor” denildi.

İstanbul Haber Servisi - Sanatçılar Girişimi, tarihin hiçbir döneminde demokrasiye, Aydınlanmaya, doğaya, emeğe sanata, sanatçıya bu kadar baskı ve saldırı olmadığını vurgulayarak sanatçıların her haksızlığa, her baskıya karşı duracağını ve sesini yükselteceğini belirtti.

Aralarında Mehmet Güleryüz, Rutkay Aziz, Mehmet Aksoy, Eşber Yağmurdereli, Bedri Baykam, Edip Akbayram, Ataol Behramoğlu ve Orhan Aydının da bulunduğu kültür ve sanat dünyasının bir araya gelerek oluşturduğu Sanatçılar Girişimi, dün Taksim Halep Pasajındaki Ses Tiyatrosunda kuruluşunu kamuoyuna duyurdu. Girişim üyeleri, Cumhuriyetin hiçbir döneminde demokrasiye, sanatçılara yönelik bu denli baskı görülmediğini belirterek Sanatçılar olarak sesimizi yükseltiyoruz. Bu bir başkaldırıdır. Bundan sonra nerede bir haksızlık varsa orada Sanatçılar Girişimi olacak dedi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ataol Behramoğlu, tarihe not düşmek için toplandıklarını belirterek Sanatçıların sesini yükseltiyoruz. Sanata ucube diyen anlayışı reddediyoruzdeğerlendirmesi yaptı. Sanatçılar adına basın açıklamasını okuyan Orhan Aydın ise Sanatçılar olarak ülkenin geleceğinden kaygılıyız. Cumhuriyetin kazanımları yok ediliyor, laik, bilimsel eğitim adım adım gerici, çağdışı bir niteliğe bürünüyor. Bağımsız düşünce, demir parmaklıklar arkasında. Halkın haber alma özgürlüğü gasp edilmiş durumda diye konuştu. Yalan, tehdit, santaj, talan, vurgun, cemaatçilik ve adam kayırmacılığın toplumsal ahlakı kemirdiğini anlatan Aydın, Türkiye, emperyalist çıkarların Ortadoğudaki işbirlikçisi olmaya dönüştürülüyor. Karanlık bir ortaçağ ülkesi olmaya sürükleniyor. Çocuklarımızın ve sonraki kuşakların gelecekleri için kaygılıyız. Kaygılıyız ve reddediyoruzdedi. Bütün bunları reddettiklerini vurgulayan Aydın, şunları kaydetti: Tepkimizi Türkiye ve dünya kamuoyuna duyurmayı görev sayıyoruz. Sanatçılar Girişimi, emeğin, demokrasinin, adaletin, çağdaşlığın, haksızlığa ve baskıya karşı direnişin yanında, toplumsal muhalefetin en ön saflarında yer almayı, sanatçılık onurunun, sanatçı vicdanının onurlu görevi ve gereği saymaktadır.

Sanatçılar ne dedi?

Toplant sonrası açıklamaya katılan sanatçılar görüşlerini bildirdi. Sanatçılardan bazılarının isimleri ve görüşleri şöyle:

Levent Kırca: Türkiye Cumhuriyeti tehlike altındadır. Bütün sanatçı arkadaşlara ihtiyacımız var. Bırakın para peşinde koşmayı, memleketin peşinde koşun.

Rutkay Aziz: Ne yapabiliriz diye buradayız ve cumartesi günü Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan için Taksimde olacağız.

Sadık Gürbüz: Bu ülkede susmayı, susuyor görünmeyi “utanma” olarak görüyorum. Bu sanatın başkaldırısıdır ve bende bu başkaldırıyı destekliyorum.

Mehmet Aksoy: Gidişat çok kötü ve herkesin kendi alanını koruması gerekiyor. Biz umutsuzluğa düşmeyiz ve geri adım atmayız.

Hits: 1218