Seçilmişler, Atanmışlar ve Yurttaşlar

~ 25.02.2012, Kürşat BAŞAR ~

Atanmışların seçilmişlere karşı tutumu yalnız bizde değil tüm dünyada her zaman tartışılan bir konu.

Türkiyede yıllar önce gösterilen Emret Başbakanımadlı İngiliz yapımı dizi tümüyle bu konuyu ele alıyordu.

Atanmışların, kimi zaman yalnızca kendi alışkanlıklarını sürdürmek için direndikleri, kimi zaman kendilerine emir verenleri farklı tekniklerle oyalayarak istemedikleri değişikliklere karşı çıktıkları, kimi zaman da onları farklı oyunlarla yönlendirdikleri tarihi romanlarda, oyunlarda, filmlerde her zaman konu edilmiştir.

Çoğu zaman atanmışlar Tekkeyi bekleyen çorbayı içer, bunlar nasıl olsa bir gün gider burası yine bize kalırmantığıyla hareket ederler.

Bizde de politikacıların çoğu, özellikle de belli bir oy çokluğuyla iktidar olmamış hükümetler her zaman bürokrasiden şikâyetçi oldular.

***

Ne yapsak yargıdan dönüyordiyen başbakanlar da çıktı, MİT benden darbeyi gizledidiyenler de...

Ne de olsa, bazı seçilmişlerin bir sabah uyandığında, düne kadar emrinde olanların gelip kendisini hapse tıktığı hatta idam ettiği bir ülkeden söz ediyoruz.

Bu nedenle Başbakanın, Seçilmişleri atanmışlara kul etmemdemesini anlamak zor değil.

Ama sorun yalnızca atanmışlarda değil Türkiyede.

Seçilmişler de atanmışlar da sonuçta yurttaşlara hizmet için o makamlarda oturuyorlar.

Ama ne atanmışların, ne seçilmişlerin ne yapıp ettiğini yurttaşlar sorgulayamıyor.

Seçilmişler de atanmışlar da bizde ayrıcalıklı sınıf çünkü.

***

Atanmışlara zaten bir şey soramıyorsunuz, sorsanız cevap alamıyorsunuz. Ya onları koruyan bir kalkana çarpıyorsunuz ya onları sınırlayan yasaları bahane ediyorlar ya da daha yüksek makamlardan izin çıkması gerekiyor bir hesap vermeleri için.

Seçilmişlere bir şey sorduğunuz zaman onlar da kızıyor. Her soruya, kendilerine karşı bir komplo, muhaliflerin oyunu gibi bakıyorlar.

Güçler ayrılığı ilkesi, yurttaşların kendi seçtiklerine karşı da haklarını korumaya, en azından seçilmişleri denetlemeye yarar.

Çünkü kim olursa olsun seçilenleri tüm toplum seçmemiştir ve tüm toplumun geleceği adına karar verebilenleri, seçmenin denetleme imkânı ortadan kalkarsa büyük bir tehlike doğar.

O zaman seçilenler ya da atananlar değil yurttaşlar kul olur.

(Cumhuriyet)

Kürşat BAŞAR | Tüm Yazıları
Hits: 1654