Bir Ara Sonuç

~ 23.02.2012, Orhan BURSALI ~

Yazılacak daha epey başlık var, ama şimdi bir ara sonuç çıkaralım.

1) Erdoğan ve arkadaşları, epey bir süredir rahatsız olduklarıiktidar içinde iktidar yapısını, öncelikle Emniyet’te epey tasfiye ettiler. Özel yetkili mahkemelerde de savcılıkta olduğu gibi, tasfiyeyi/dağıtmayı görebiliriz. Bu fırsatı Erdoğana yaratan tabii ki cemaatin kendisidir. Cemaatin bu gücünün ve cesaretinin kaynakları ise ayrı bir konudur, ama yazılmalıdır..

2) “İktidar içinde iktidar başlığını biraz açarsak: Cemaat bir alt iktidar yapısı oluşturmuştu. Bu cemaat yapısı, Erdoğandan farklı politik açılımlara, hedeflere sahiptir. Erdoğan, bir süredir; şimdilik özel yetkili mahkemelerde ve savcılıkta ve onlarla ilişkili Emniyet’te gördüğümüz bu yapının, hükümet politikalarına uygun hareket etmemesinin rahatsızlığı içindeydi. Başbuğ ve Hurşit Tolon tutuklanmaları, örneğin bunun örnekleridir. Bu yapı en sonunda ciddi bir politik çatışmaya ve Erdoğan ile adamlarını hedef almaya yönelince, ipler koptu ve karşı operasyon gerçekleştirildi.

3) Başbakan, siyasi yönetimi, böylece iki başlı olmaktan kurtardı ve tekleştirdi. Bu tekleştirme”, Erdoğanın (otoriter) yönetim biçimine/anlayışına ve kişisel doğasına uygundur. Mesaj ve sonuç şudur: Cemaat, ancak, Başbakanın emri, çizdiği çerçeve ve politikaları içinde var olabilir.

***

4) Erdoğan bunu yapmasaydı, cemaatin iktidarda/yönetimde politik kimliği, giderek daha baskın hale gelebilecekti. İkinci Şike Yasasında cemaat en büyük politik iktidar atılımını yapmış, Bakanlar Kurulu dahil milletvekillerinin önemli bir kısmını safına çekmişti. Erdoğan duruma el koydu.

5) Şike Yasasında Erdoğan son anda bu yasa çıkacak talimatıyla, yakın çalışma arkadaşları içinde oluşan yarığı giderdi, grubunu derleyip toparladı. Medya ve siyaset değerlendiriciler, bu olayın önemini ve cemaatin MİT öncesi en büyük siyasi saldırısı/ “darbe girişimi olduğunu göremedi! Ama asıl toparlama, MİT olayıyla gerçekleşti. Çalışma arkadaşları ve milletvekilleri öğrendiler ki, bu partide ve iktidarda tek insan/lider bulunuyor! Cemaatten olmayıp da cemaate doğru ciddi yalpalama gösterenler, kuşkuları olmasın, bunun siyasi bedelini ödeyecek

6) Başbakan şüphesiz ki cemaati, destekçileri olarak tutacaktır. Bir yandan operasyonla iktidarlarını tasfiye ederken, diğer yandan başlarını okşayarak biz etle tırnak gibiyiz mesajı vermektedir. Cemaat, Erdoğanın iktidarına/politikalarına hizmet etmelidir, tersi değil.

7) Cemaatin ise şimdilik başka bir siyasi seçeneği yoktur. Cemaat hasar tespitiyle meşgul. Şimdilik hizmet camiasıüzerine yazıyorlar. Gülen hareketi, siyasi bir çağrışım da yaptığı için, bu sloganlarını terk ediyor ve Gülen Gönüllüler Camiasına geçiyorlar!

8) İktidar, özel yetkili mahkemeleri yeniden düzenleyebilir. Erdoğanın aklı başında siyaset düşünürleri/adamları, bunların demokratikleşmesinidahası kaldırılmasını tartışıyor. Bu operasyon, Silivri yargılamalarında da olumlu sonuçlar verebilir. ErgenekonunOdatvsözde uzantısı davası hızla sonlanacaktır.

***

9) Kavga bitti mi? Bunu söyleyemeyiz, biliyorsunuz ki aralıktan beri yazdığım gibi, 2014 süreciyle ilişkilidir bu çatışma. Başbakan, 2014e yönelik temizlik yaptı. Ama cemaatin arkasında ABD gibi bir güç olduğunu unutmayalım.

10) Cemaat lideri Gülenin dile getirdiği başka bir yön var: Yanlarında kimseyi istemiyorlar, tek başlarına iktidar olmak istiyorlar ki, hortumlamalarının şahitleri ve karşı çıkanları olmasın..

11) Cemaat bunca yıldır devlette, iktidarda; mutlaka Erdoğan ve arkadaşları hakkında biriktirdikleri dosyalar vardır. Ama bakmayın siz Gülenin bu tür ahlaki saldırısına, en sonunda, iktidarla böylesine bir çatışmayı sürdürmek istemeyecektir. Çünkü iyice temizlenme tehlikesi vardır. Seçimlerde Erdoğanı olumsuz etkileme güçlerinin abartıldığı kadar olmadığını sanıyorum. Cemaat, iktidarlarla çatışmamıştır hayatında! Bu genel stratejileridir. Çatışırsa daha büyük kayıplara uğrar. Bugün yaşadığımız ise, tarihi bir güç denemisidir!

12) Bir başka sonuç: Erdoğana karşı cemaat+liberal aydın vb. cephesinin billurlaşması. Taraf, bunun merkezi. Cemaat Erdoğana ağırlıklı olarak oradan vuracak. Artık Erdoğana taraftar değil de karşı olmak prim getirecek!

13) Peki sonuç iyi mi oldu kötü mü? Bu ayrı bir tartışma konusu. Cemaat adamlarının, Erdoğanla birlikte, Türkiyenin üzerinden buldozer gibi geçtiğini anımsayalım. Ergenekon kazanı yaratıldı. Balyoz operasyonu, başlı başına büyük bir sanal yaratıdır! Odatv ve diğerleri! Basın!!!

Cumhuriyet Halk Partisi kurultayını izleyeceğim için bu konuya ara veriyorum; bir çatışmadan başka bir çatışmanın içine!!!

(Cumhuriyet)

Orhan BURSALI | Tüm Yazıları
Hits: 1602