Devlerle Dans

~ 26.12.2011, Orhan BURSALI ~

AKP, anlayamadığı bir dış politika kulvarında seyrettiriyor ülkeyi. Sanıyor ki Türkiyenin içinde bulunduğu ilişkiler kumkuması, kurallar, anlaşmalar, iyi niyet, hukuk, saygı vb çerçevesinde akıp gidiyor.

Öyle değil...

İlişkide olduğumuz ana güçler, birer dev... Hem siyasi.. hem ekonomik.. hem de geçmiş ve bugünkü emperyalistlikleri, çıkarlarını orta ve uzun vadeli koruma, ilişkileri ve kültürel etkisi bakımından birer dev...

Ortadoğu, bu devlerin dünyadaki ana siyasi ve ekonomik pazarı.

Hepsi, ABDsinden tutun Fransız’ına, İngiliz’ine kadar orada kendilerini inşa etme peşinde... Bu, 100 yıldan fazla böyle!

Birinci nedeni petrolse, ikinci nedeni de bölgenin pazar büyüklüğü; bu bunlara bağlı olarak dünya/bölge üzerindeki güçler rekabetinde coğrafi-stratejik konumu.

Ortadoğu büyük güçlerin cepheleştikleri bölgenin adıdır: Batı (NATO), Rusya ve Çin. Kafkasya ve Ortadoğu/İslam ülkelerinin kapsadığı alan, sürekli nüfuz savaşlarının konusu...

***

Sarkozy, neden 54 milletvekiliyle soykırım yok demeyi suç sayan yasayı geçirme sürecine girdi? Fransanın tarihsel aydınlanma vicdanının bunu kabul etmemesine rağmen: 450 milletvekilinden sadece 54 milletvekili bu zırva yasanın görüşülmesine katıldı... Özgür aydınların ve tarihçilerin önemli bir çoğunluğu olayı aptallık olarak görmekte...

Bunu, Fransanın dış politikasından ve çıkarlarından bağımsız düşünmek zordur... Peki neden, nedir bu? (*) Üstelik tam Suriyeyi halletmek içinTürkiye ile ittifak kurarken.

Ortadoğuda, Türkiyenin bir güç olarak sivrilmesiniistemediği... Ermenistanı tarihsel üsolarak seçmeyi bölgedeki çıkarlarına daha uygun bulduğu... Türkiyenin Arap ülkeleri üzerinde, tarihsel nedenlerden ötürü bir etkisinin olamayacağını gördüğü.. için mi? (Nuray Mert, Milliyet)..

Belki de, Türkiyenin Avrupa Birliği macerasını kesin sonlandıracak bir politik süreci başlatma amacıyladır...

Veya, Türkiyede bazı ben neyim Allah’ım pozisyonuna bürünen bakanların, ekonomik krizdeki Avrupaya üst perdeden ve alaycı dille ekonomi dersleri veren tutumlarına bir yanıttır (Ertuğrul Özkök)...

Ama unutmayalım ki Fransa soykırım meselesini Avrupada adım adım tırmandıran ve sonunda bu noktaya getiren ülkedir. Salt bu açıdan bakıldığında, yoksa, politikacının, soykırım inancını bizzat tarihsel olguya dönüştürerek, tarih yazma tutkusundan mı? Yani aptal bir inanmış vicdan mı? Ve buna bağlı olarak, Ermenistana verdiği bir sözü yerine getirme çabası mı!?

Benim için bir problem bu.

Sevrin tarihsel intikamı desek, zor: Anadoluda hiçbir kent ve bölgenin Ermenileşmesi için minik bir durum bile göremiyorum. Tabii, 100 yıllık fütüristik-fantastik planlar için bir şey diyemem!

Yabancı ve İslam düşmanı, “Libya savaşı bir haçlı seferidir kafasına sahip emperyalist bir kötü kafanın, Ermeni davasına en iyi hizmeti, olsa olsa, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde, kolaylaştırıcı, geliştirici rol oynaması olurdu...

Moda deyimle, pozitif katkı! Tam tersine, zorlaştırıcı, Türkiyede politikacının kamuoyu karşısında elini kolunu bağlayan bir negatif katkı... Eğer bir siyasal aptallar güruhunun salakça bir yasa girişimi değilse, bu konuyu iyi izlemeliyiz!

***

Şüphesiz, birtakım karşı girişimler yapacaktır Türkiye. Ama bizim yönetenlerin de, İsviçre örneği ortadayken, hiçbir şey yapmama eylemsizliği, en az Fransızlarınki kadar aptaldır. Avrupanın hukuk tanımayan haksız yasalarına karşı bugüne kadar tek doğru politik girişimi, İşçi Partisi ve lideri Doğu Perinçek ve arkadaşları yaptı! İsviçre, yediği haltın ayaklarına dolaşma sürecini yaşıyor!

Tabii, Avrupada hukuk vicdanı varsa, bunun sonucunu göreceğiz; İnsan Hakları Mahkemesinin gelecek yıl vereceği karar, Türkiyenin kurtuluşu olacak gibi!

Hukuk: En önemli kaledir, üzerinde duracağımız... Tamam, Fransayı engelleyici pek çok şey yap. Ama Türkiyede üretilen Reno otomobillerini boykot gibi baltayı kendi ayağına indiren aptal girişimlerden uzak dur.

Bir de kibirli ekonomik diskurlar çekme! Çukurun kenarında dururken!

(*) Topu topu 200 bin Ermeni oyu, komik duruyor! Ama durum şuysa bir şey diyemem: Ermeniler Fransada devletin ve siyasetin o kadar etkili kademelerinde bulunuyorlar ki bu yasa girişimi başlı başına onların bir eseridir!

(Cumhuriyet)

Orhan BURSALI | Tüm Yazıları
Hits: 1480