Hâlâ Özgürlük Varsa Eğer

~ 18.12.2011, Mine KIRIKKANAT ~

Siyasal anlamda zaten susturulan ülkemizde, AKPli belediyeler kâh gürültü, kâh kaldırım işgaliyesi gerekçesiyle sokağın üstüne de kurşun bir kapak indiriyor, yavaş yavaş. Allamesinin cinsi zayıf bir yaratık gibi vesayet altına aldığı, cühelasının düpedüz nefis tatmin malıolarak ister sevip ister dövdüğü, bazen de öldürdüğü kadınların, erkeklerin arasına karışmasını yasaklayan zihniyet; elbette sokakta da eşit ve uygar koşullarda yaşamak özgürlüğüne tahammül edemiyor. Gençleri el ele tutuştu, öpüştü, diye linç eden kelle sürüsünün velayet bekçileri, yok sigaraydı, yok alkoldü, eğlenceyi, kahkahayı yasaklıyorlar sokağa

Yavaş yavaş boğulan işte bu Türkiyede, CHPli belediyeler birer özgürlük vahası, sokakların faşizmin baskısından kurtarıldığı alanlar. Zaten AKP iktidarının CHPli belediyelere yönelttiği hışım, rakibi çökertmekten öteye, sokağa tanımayı sürdürdükleri özgürlüğü bitirmeyi amaçlıyor.

Oysa tencere henüz patlamadı ve Türkiye üstüne kapanan kurşun kapağı daha atmadıysa, bunu CHPli ve Mustafa Sarıgül gibi CHPden dışlansa da sosyal demokrat kalan belediye başkanlarının yarattığı özgürlük vahalarına borçlu, bu iktidar.

***

Demiyorum ki tüm sosyal demokrat belediyeler başarılıdır; başkanları dürüst, zeki ve çevik olurlar Özgürlük alanlarından söz ediyorum. Üstelik bu belediye başkanları arasında AKPnin ezici baskısına rağmen, Türkiyede zor buluşan iki erdemi, dürüstlüğü ve başarıyı bir araya getirenler var:

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın böyle biri. Aydınlık ve çalışkan bir cesur. Cesarete ihtiyacı var, çünkü projelerini hem AKP iktidarına, hem de kendi partisi içindeki eski/yeni başkan hiziplerine karşı savunmak zorunda, bazen de yitirmek durumunda kalıyor.

Ama Mustafa Akaydın, bilimsel hocalıktan gelen metodik çalışması ve demokrat kimliğiyle belediye hizmetini siyasetüstüne çıkarmış, Antalya seçmenine yaranacağı işler değil, Antalya halkına yarayacak işler yapıyor!

Dünyanın en güzel doğasına kurulup, tüm Türkiyede olduğu gibi anarşik ve çirkin bir urlaşmayla bindiği dalı kesen, bir numaralı turizm geliri çevreyi de kirleten Antalya, Mustafa Akaydın başkanlığında altyapıya 251.5 milyon liralık yatırım yaptı. Vidanjörlerle foseptik çekilen kente nihayet mahalle mahalle içme suyu ve kanalizasyon ulaştırma çalışması başlatıldı.

Dünyanın en büyük beşinci akvaryumu, Antalya Aquariumun temeli atılmış. Akaydınınhocalığı”, elbette gençliğin eğitimi ve geleceğe yönelik Güneşev ve Ekolojik Eğitim Merkezinde kendisini gösteriyor.

Antalyada artık 5-16 yaş arası çocuklar Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde ücretsiz tedavi ediliyor. Akdeniz Sanayi Sitesinde çalışıp sokaklarda yatan tamirci çırakların barınak ve eğitim sorunu, Çıraklık Eğitim Merkeziyle çözülmüş. Kentte üniversite öğrencilerine yeni bir yurt yapılıyor.

Her hizmeti adı gibi temiz ve saydam bir yönetimle gerçekleştiriyor, Antalya Belediye Başkanı Mustafa Akaydın.

***

Melih Gökçekin fecaat ötesi zevksizliğine kurban giden Ankarada, simge ilçe Çankayanın şansı da CHPli Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık. ODTÜ mezunu, dört dörtlük bir mimar ve şehir planlamacısı. O da bir cesur. CHP, bence her gün, bir elini bırakıp öteki elini öpmeli Bülent Tanıkın. Çünkü bir önceki belediye başkanının bıraktığı tortuyu, Tanıktan başka bir babayiğit temizleyemezdi.

Bülent Tanık, saygın, dürüst ve bilgili olmasının yanı sıra, son derece başarılı bir belediye başkanı. Dünyanın neresine koyarsanız koyun, aynı işi yapabilecek uluslararası kalitede bir şehirci.

Çankayanın CHPli Belediye Başkanı Bülent Tanıkın, Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi CEMRin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olduğunu biliyor muydunuz?

Gerek Mustafa Akaydın, gerekse Bülent Tanıkın, yönettikleri belediyelerde kadınlara verdikleri değer ve açtıkları yer, bir rastlantı değil.

***

CHP, böyle insanların arkasında durmalı. Mustafa Akaydın ve Bülent Tanık gibi başkanlarına destek olmalı, onları öne çıkarmalı. Başarıya yatırım yapmalı. Önümüzdeki yerel seçimlerde CHPnin Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı Bülent Tanık, İstanbulda Mustafa Sarıgül olmalı.

Çünkü sosyal demokrat belediyeler, uygarca yaşamak için son özgürlük alanlarımız bizim!

‘G’ NOKTASI

ALİ RECAİ ÖĞÜT ([email protected]) ideallerini yitirmemiş bir Türkçe öğretmeni. Çalıştığı okul bu yıl açılmış, çok eksiği var. Telefon bile bağlanmamış henüz. Ama en eksik araç, kitap.

Öğrencilerden çoğunun anadili Kürtçe, eğitim dili Türkçe. Ali Recai öğretmen, Arada kalan zihinlerdeki düğümü ancak kitaplar çözebilirdiyor.

Cumhuriyet okurlarından, Daha umut dolu bir dünya ve okuyan bir kuşak içinkitap gönderilmesini rica ediyor. Okulun adresinden, zaten ihtiyacı da anlayabilirsiniz:

OVAKIŞLA YİBO

Kurtuluş Mah. Ovakışla Beldesi, Ahlat

13400 BİTLİS

(Cumhuriyet)

Mine KIRIKKANAT | Tüm Yazıları
Hits: 2354